Când doi supereroi se întâlnesc

De sute de ani, poveștile eroilor au fost spuse din generație în generație pentru a-i inspira pe copii

Miruna Haican
Yulia from UNCEF and Kostya in a Blue Dot Hub
UNICEF/UN0625138/Holerga
13 Mai 2022

Isaccea, România - Un supererou este un mit, o legendă, un desen animat, o aventură, dar și o adevărată sursă de inspirație pentru curaj și ambiție, pentru toți copiii din lume.

Sunt momente în care copiii se transformă în adevărați supereroi. Iar creativitatea și zâmbetele lor sunt cea mai rezistentă armură.

„Când vorbeam cu Sophie, de 14 ani, mi-a spus că superputerea ei este să fie ucraineană. Așa că acum este timpul ca toate super-puterile noastre să se unească, astfel încât să putem sprijini Ucraina. Noi toți cei care ne dorim să reconstruim un viitor mai bun pentru Ucraina. Împreună putem realiza acest lucru!”, a spus Yuliya Yurova, membră a echipei UNICEF din Ucraina. Ea a venit în România pentru a documenta situația copiilor și a mamelor care fug din calea războiului și ajutorul pe care îl primesc familiile de refugiați în centrele Blue Dot susținute de UNICEF.

Celebrul actor Hugh Jackman, cunoscut pentru rolul lui Wolverine din filmele X-Men, a analizat nevoile copiilor ucraineni și modul în care UNICEF îi sprijină, având o discuție online cu Yuliya, care i-a prezentat centrul Blue Dot din România, situat la punctul de trecere a frontierei Isaccea.

„Am auzit că jumătate din populația de copii a fost strămutată. Cred că aceasta este cea mai mare criză de refugiați de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Hugh Jackman

Un cadou neașteptat

În vremuri de război, poveștile îi leagă pe oameni, iar o astfel de conexiune este necesară pentru supraviețuire. UNICEF a organizat o întâlnire online memorabilă, între doi supereroi care și-au împărtășit poveștile: Hugh Jackman și Kostya, un băiat ucrainean, în vârstă de 7 ani, care a fugit din calea războiului.

Kostya l-a salutat pe actor și i-a oferit în dar un desen original – un Wolverine cu brațe uriașe și gheare ascuțite. Hugh Jackman s-a bucurat de cadoul neașteptat și de aspectul original al desenului.

„Asemănarea este uimitoare, nu crezi?”, a spus el zâmbind.

Desenul celebrului personaj Wolverine, realizat de Kostya, în vârstă de 7 ani, din Odessa.
UNICEF/UN0625122/Holerga
Desenul celebrului personaj Wolverine, realizat de Kostya, în vârstă de 7 ani, din Odessa.

Kostya a fugit din Ucraina împreună cu mama sa Zlata, bunica sa și fratele său mai mic George. Au trecut cu bacul peste Dunăre și au ajuns la Isaccea, unde au găsit un loc sigur în centrul Blue Dot susținut de UNICEF. Aceștia au rămas în Blue Dot, pentru a-și aștepta prietenii, urmând să-și continue călătoria către Germania.

Kostya s-a jucat și a desenat pentru câteva ore. Iar astfel de momente sunt importante pentru toți copiii ucraineni care au fugit din calea războiului, fiind nevoiți să-și lase toate jucăriile în urmă.

Și alți copii din centrul Blue Dot s-au simțit inspirați să-l deseneze pe Wolverine în acea zi și fiecare portret a avut ceva special. Unii dintre copii și-au amintit de celebrul costum purtat de Wolverine în X-Men, cu cizmele înalte și masca misterioasă, în timp ce alții au preferat să-l deseneze în acțiune, cu ghearele pregătite pentru apărare.

UNICEF

La mai bine de două luni de la începutul războiului în Ucraina, copiii și familiile lor continuă să-și părăsească casele și țara pentru a se adăposti în siguranță, în statele vecine.

 

Conectarea centrelor Blue Dot

 

UNICEF lucrează cu parteneri pentru a stabili centrele Blue Dot la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dar și în alte locații din România, în urma fluxului de refugiați din Ucraina. Scopul este de a conecta centrele Blue Dot pentru a ne asigura că toți copiii sunt monitorizați, urmăriți, protejați și vor ajunge în siguranță la destinație.

În prezent, în România există șase centre Blue Dot, în Albița, Brașov, Huși, Isaccea, Sighetu Marmației și Siret. Acestea reprezintă un model integrat care oferă sprijin pentru nevoile imediate ale copiilor și femeilor, inclusiv reîntregirea familiei și restabilirea legăturilor familiale, servicii de informare și consiliere, înregistrarea persoanelor vulnerabile, spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici, terapie psihologică, produse pentru igienă personală, alimente, consiliere juridică de bază, servicii pentru cazuri de violență sau afecțiuni medicale.

„Faceți o treabă incredibilă și sunteți o adevărată sursă de inspirație. Și știu că mulți oameni ar dori să ajute. (…) Dragostea noastră, gândurile noastre, rugăciunile noastre sunt alături de voi și de toată lumea de acolo”, a spus Hugh Jackman la finalul vizitei virtuale a centrului Blue Dot din Isaccea.

Donează către UNICEF și ajută copiii ucraineni la fiecare pas al călătoriei lor. UNICEF poate furniza produsele necesare și serviciile esențiale pentru familiile și copiii din Ucraina și pentru cei care au sosit în țările vecine.