Boardul Copiilor, în plenul Senatului: „Educația nu e despre noi, copiii, ci despre România”
Fiecare copil reprezintă fereastra spre un viitor mai bun, mai sigur și mai prosper pentru această țară.

- Disponibil în:
- English
- Română
Știați că unul din cinci români este copil?
Fiecare copil reprezintă fereastra spre un viitor mai bun, mai sigur și mai prosper pentru această țară. Iar pentru ca societatea actuală să progreseze, este important ca fiecare copil să fie încurajat să își exprime propriile opinii, păreri și idei.
În data de 30 mai, Tudor și Maria, doi membri ai Boardului Copiilor, grup informal susținut de UNICEF, s-au aflat în plenul Senatului, pentru a susține drepturile copiilor la Educație și Participare, în cadrul unui discurs live.
„Gândiți-vă la sutele de mii de copii din România care nu au avut, și probabil nici nu vor avea șansa de a se face auziți, dacă nu intervenim. Există comunități în România în care sute de copii trăiesc în noroi, împreună cu șobolanii, în locuințe improvizate, construite din carton, comunități în care copiii sunt tratați ca niște sclavi, obligați să muncească sau să își îngrijească familia, iar educația nici măcar nu intră în discuție.
Nu putem să luăm decizii care afectează acești copii, fară să îi consultăm. Nu putem să ignorăm aceste probleme urgente în timp ce atât de mulți copii sunt defavorizați din atât de multe puncte de vedere si așteaptă ca cineva să îi ajute, să îi salveze.
Noi astăzi vrem sa vorbim pentru ei, pentru copiii ale căror voci nu se aud, si pe care noi trebuie să le amplificăm”, a susținut Tudor, în fața membrilor din Senat.
La rândul ei, Maria a susținut dreptul la Educație al fiecărui copil și a cerut membrilor din Senat o lege a educației actualizată, care să fie implementată la fel în fiecare județ, fără ca aceasta să fie modificată frecvent și fără consultarea copiilor.
„Oare nu merită toți copiii din România să beneficieze de șansa de a-și atinge adevăratul lor potențial? Educația nu tine de noroc. Educația este un drept. Este o normalitate de Ia care nu se acceptă excepții. Vă rog să vă gândiți Ia rădăcinile problemelor pe care le avem de rezolvat înainte de a căuta soluții. Ce avem, de fapt, de rezolvat? Gândiți-vă la copiii care nu au căldură în școala lor, la cei care nu au o familie, la cei care nu își permit să cumpere nici măcar caiete. Vă rugăm să conștientizați problemele, să încercați să vă dați seama care sunt ele cu adevărat și de unde provin.
Educația nu e despre noi, copiii, ci despre România, despre dumneavoastră, despre noi toți”, a spus Maria.
Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite oraşe, din mediul urban şi rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării.