Aplicația Aurora, dezvoltată de UNICEF România, exemplu de bune practici pentru Republica Moldova
O delegație din Republica Moldova a vizitat România, cu intenția de a afla mai multe despre Aurora, aplicația dezvoltată de UNICEF România și utilizată în zeci de comunități, pentru furnizarea pachetului minim de servicii.

- Disponibil în:
- English
- Română
BUCUREȘTI, 16 iunie 2022 - În timpul celor cinci ani în care Pachetul Minim de Servicii (PMS) a fost implementat împreună cu parteneri locali, județeni și naționali în județul Bacău, numărul copiilor aflați în gospodării afectate de sărăcie în cele 45 de comunități incluse în proiect a scăzut de la 29,30% la 0,68%. Acest lucru s-a petrecut cu toate că programul nu a presupus acordarea de beneficii financiare, dar a reușit în schimb să reducă erorile de excluziune din sistemul de asistență socială. Acum, la mai bine de doi ani de la evaluarea proiectului, o delegație moldovenească formată din reprezentanți regionali și naționali a vizitat România pentru a afla mai multe despre sistemul informatic care a contribuit la acest rezultat și la multe altele, numit Aurora, aplicația pe care UNICEF România a dezvoltat-o și folosit-o în zeci de comunități pentru furnizarea pachetului minim de servicii.
„Ne propunem să dezvoltăm un proiect informațional pentru protecția drepturilor copilului. La 1 iunie am aprobat în Guvern un program național 2022-2026 pentru protecția copilului care include acest sistem informațional. Ne propunem să avem o platformă unică, care să integreze mai multe module”, a spus Vasile Cușcă, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Timp de trei zile, reprezentanți ai autorităților naționale și regionale din domeniul protecției copilului și experți TIC din Moldova s-au întâlnit cu Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Elena Tudor, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Valentin Ivancea, Președintele Consiliului Județean Bacău, Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România și echipa sa de experți în protecția copilului și TIC, Direcția Generala de Asistența Socială și Protecția Copilului din Județul Bacău, precum și alte autorități județene și locale.

Pentru a vedea cum lucrătorii comunitari folosesc Aurora în identificarea vulnerabilităților existente, oferă servicii esențiale și monitorizează rezultatele, delegații i-au vizitat pe Cătălin și Andreea, doi tineri părinți ai unei fetițe nou-născute din Corbasca .
Lucrătorii comunitari discută cu fiecare familie, utilizând un ghid de interviu care poate conține până la 300 de întrebări generate de Aurora, în funcție de structura familiei. Cu ajutorul lor, vulnerabilitățile și nevoile familiilor sunt identificate și apoi familiile sunt sprijinite să aplice pentru alocații și servicii de stat deja existente. Cu ajutorul pachetului minim de servicii și prin intermediul platformei Aurora, situația copiilor vulnerabili s-a îmbunătățit considerabil, mai ales în ceea ce privește participarea școlară și vaccinarea.

„Un asemenea sistem îi ajută foarte mult pe angajați să nu le scape din vedere nicio vulnerabilitate. Cred că este foarte folositor, mai ales pentru cei care trebuie să identifice familiile vulnerabile, care au nevoie de susținere și sprijin. Mi l-aș dori la noi în raion”, a spus Emilia Ciobanu, Șefa Direcției Generale Asistență Socială, Protecției a Familiei și Copilului din raionul Fălești, unde evaluările se fac acum cu fișe de evaluare complexă, pe hârtie și cu mai puține întrebări.
„Experiența este foarte utilă. Suntem foarte interesați să implementăm un astfel de sistem. Ce faceți voi prin Aurora va prinde foarte bine și la noi, e un management de caz a situației copilului”, a spus Igor Chișcă, Șeful Direcției Politici de Protecție a Drepturilor Copilului și Familiilor cu Copiii.

Republica Moldova pregătește un nou sistem național integrat pentru protecția copilului, iar documentarea folosirii platformei Aurora în România, pentru monitorizarea vulnerabilităților copiilor, ar putea fi esențială în viitoarele intervenții pentru atingerea unui impact pozitiv în viețile copiilor care se confruntă cu numeroase dificultăți.