Ajutor din Germania pentru atenuarea „suferinţei acute” a copiilor ucrainieni

Ministrul german al Dezvoltării Svenja Schulze şi Preşedintele Comitetului UNICEF pentru Germania Georg Graf Waldersee au vizitat centrul Blue Dot din Sighetu Marmaţiei

Roxana Grămadă
Ministrul federal german al Dezvoltării, Svenja Schulze
UNICEF/Alex Nicodim
17 Martie 2022

ROMÂNIA, Sighetu Marmaţiei, 14 martie 2022 – Ministrul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Svenja Schulze, a vizitat luni Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmaţiei şi a văzut cum mamele şi copiii care intră în România din Ucraina beneficiază de servicii integrate, de la consiliere legală şi psihologică până la asistenţă socială, servicii de sănătate, transport şi cazare – toate acestea într-un singur loc: centrul Blue Dot.

Din cei peste 400.000 de ucrainieni care au trecut graniţa în România de la începutul războiului, aproape jumătate sunt copii. Peste 28.000 au trecut prin Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmaţiei, apoi şi-au continuat călătoria sau au acceptat sprijin din partea comunităţilor din apropiere.

Ministrul Schulze a intrat în centrul Blue Dot însoţit de Secretarul General Adjunct al Guvernului României, Mircea Abrudean, Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, şi Preşedintele Comitetului Director al  UNICEF  Germania, Georg Graf Waldersee şi a urmat specialiștii UNICEF în protecţia copilului, care au parcurs pas cu pas procesul prin care sunt sprijinite familiile de refugați. Apoi, ministrul s-a întâlnit cu două mame şi copiii acestora şi le-a pus întrebări despre greutăţile pe care le-au întâmpinat după ce au fost nevoite să își părăsească familiile și  locuinţele.     
 

Preşedintele Comitetului Director UNICEF Germania Georg Graf Waldersee si o familie de refugiati din Ucraina
UNICEF/Alex Nicodim
© UNICEF in Romania / Alex Nicodim Svitlana and her sons Dmytro (aged 8) and Kyrylo (aged 6) crossed the Ukrainian border into Romania at Sighetu Marmatiei. They don’t have destination yet. Waiting in the Blue Dot to be taken to their offered accommodation, they met with the Chairman of the UNICEF Committee for Germany Georg Graf Waldersee.

„Ceea ce m-a impresionat cu adevărat astăzi a fost puterea femeilor şi a copiilor cu care am putut vorbi. Aceşti copii au văzut şi au trăit experienţe teribile, iar centrele Blue Dot ale UNICEF oferă un spaţiu sigur, important şi un prim punct de contact”, a declarat Schulze care, de asemenea, a anunţat un program de urgenţă de 38,5 milioane de euro din partea guvernului german.  

Este important să consolidăm parteneriatul cu UNICEF”, a adăugat ministrul, care  a declarat că 2 milioane de euro vor ajunge la UNICEF. Fondurile vor susţine un punct de contact în Sighetu Marmaţiei, pentru a reuni copiii cu familiile lor şi pentru a preveni traficul şi abuzul asupra acestora.

Preşedintele Comitetului Director UNICEF Germania, Georg Graf Waldersee, care de asemenea a stat de vorbă cu cele două mame ucrainience şi copiii lor, a spus că vizita a fost „cutremurătoare şi impresionantă”.

Ambele familii au mers timp de cinci sau şase zile, una dintre acestea prin zone în care se trăgea cu armament greu. Deşi au venit din zone diferite ale Ucrainei şi aveau experienţe personale diferite, era foarte clar că nu aveau nicio idee cu privire la viitor. Copiii au trăit experienţe pe care niciun copil din această lume nu ar trebui să le trăiască. Mi-au arătat desenele lor din cele câteva ore petrecute la centrul Blue Dot şi ceea ce am văzut au fost puşti, tancuri şi alte echipamente militare.”

În timpul turului taberei de refugiaţi de pe stadionul din Sighetu Marmaţiei, preşedintele Waldersee a spus de asemenea că a fost „impresionat de profesionalismul colegilor noştri din UNICEF” şi a considerat că „este responsabilitatea noastră să le arătăm celor care susţin UNICEF modul în care folosim donaţiile, pentru a realiza că banii lor sunt investiţi în mod adecvat. Noi în Germania suntem extrem de emoţionaţi de nivelul de susţinere pe care bărbaţii şi femeile germane îl oferă zilele acestea către UNICEF şi către alte organizaţii.”

Secretarul General Adjunct al Guvernului României, Mircea Abrudean, a fost de asemenea prezent pe durata zilei şi a văzut „o coordonare excelentă a guvernului, a autorităţilor locale, a societăţii civile, a mediului de afaceri, a bisericii şi a persoanelor dornice să ajute” şi a recomandat Blue Dot ca pe un exemplu de urmat.

Abrudean a explicat că România a depus eforturi semnificative pentru a oferi ajutor de urgență  şi sprijin refugiaţilor din Ucraina. Cheltuielile depășesc 25 de milioane de euro până în prezent, iar suma urmează să crească.

Centrul Blue Dot din Sighetu Marmaţiei a fost primul din România, creat într-un parteneriat strâns cu Ministerul Familiei şi al Tineretului prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din judeţul Maramureş şi multe alte autorităţi regionale şi locale şi ONG-uri.

Un al doilea centru a fost deschis la Siret, în nordul României, un alt punct important de trecere al frontierei cu Ucraina.

Marea majoritate a copiilor şi a familiilor îşi continuă drumul spre alte ţări europene. Este imperativ să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă sau pierdut în timpul trecerii frontierei sau dincolo de aceasta, și expuşi astfel altor pericole, traficului sau abuzurilor. Sistemul de înregistrare din centrele Blue Dot este esenţial pentru a-i menţine în siguranţă.

Aceasta este o criză a copiilor refugiaţi”, a afirmat reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, care a explicat de ce avem nevoie de o reţea de centre Blue Dot în întreaga ţară, nu doar la punctele de trecere ale frontierei.

„Ideea este de a conecta centrele, pentru a ne asigura că fiecare centru Blue Dot comunică cu celelalte centre printr-un sistem de înregistrare digital. Blue Dot este înainte de toate un parteneriat. Noi îl susţinem prin stimularea adunării tuturor organizaţiilor în jurul acestor centre Blue Dot”.

„Împreună cu UNICEF am reuşit să ridicăm acel cort Blue Dot, un management integrat al fluxului de refugiaţi şi sunt foarte bucuros că au adus cu ei cunoştinţele acumulate pe durata altor situaţii de conflict şi că le folosesc aici în Maramureş, din moment ce aveam nevoie de coordonarea şi susţinerea lor”, a spus Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

Echipa care oferă susţinere prin intermediul centrelor Blue Dot reuneşte autorităţi şi voluntari de la Consiliul Judeţean Maramureş, Prefectura Maramureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, oraşul Sighetul Marmaţiei, cel puţin 210 voluntari de la 15 organizaţii neguvernamentale, Crucea Roşie, Maltez, Biserica Ortodoxă Română, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului, Eparhia Ucraineană, Protopopiatul Ucrainean, bisericile neoprotestante şi comunitatea de evrei din România.