Aceasta este o scrisoare de mulțumire către o persoană care nu am cunoscut-o niciodată

#ALongLifeForAll

UNICEF
Children
UNICEF/UN0596447/Fahdl
29 Aprilie 2022

Numele lui a fost James Phipps, iar în 1796, când avea doar 8 ani, Edward Jenner i-a administrat primul vaccin modern. 

Acest vaccin l-a apărat împotriva variolei. A fost inspirat de secole de inovații ale medicilor din Africa de Nord, bunicile din Constantinopol și doctorii dinastiei Ming din China, cu toții căutând modalități de a proteja următoarea generație de boală și moarte. 

Este o cercetare pe care o cunosc bine. Lucrez la UNICEF și, de 75 de ani, suntem cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume, responsabili de imunizarea a 45% dintre copiii de pe Pământ. Dar cândva, eram și eu un copil și există șanse mari ca mulți dintre copiii cu care lucrăm, să nu fi fost aici astăzi fără vaccinuri. Deci, aceasta este o scrisoare de la mine și de la noi toți de aici de la UNICEF, în numele fiecărui copil care trăiește astăzi datorită vaccinurilor. 

Pentru că vrem să le mulțumim tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. 

Mulțumesc, virologului Jonas Salk pentru vaccinul împotriva poliomielitei. Îți mulțumim, Kati Karikó, a cărei muncă de viață pe ARNm ne-a ajutat să luptăm cu COVID-19. Și mulțumesc, câștigătorului Premiului Nobel Max Theiler, a cărui echipă a hrănit țânțarii cu propriul lor sânge pentru a crea vaccinul împotriva febrei galbene. 

Mulțumim muncitorilor care se ocupă de umplerea flacoanele de vaccin în fabrici. Mulțumim designerilor care au realizat frigiderele solare pentru a menține la răcoare toate dozele de vaccin. Mulțumim echipajelor de pe ambarcațiuni, piloților și șoferilor care înfruntă inundațiile în sezonul musonilor sau călătoresc kilometri întregi prin zăpadă, pentru a le aduce bebelușilor prima doză de vaccin. 

Mulțumim cămilelor din Pakistan care au transportat vaccinurile anul trecut pentru a vaccina peste 90 de milioane de copii împotriva rujeolei și rubeolei. Mulțumim medicilor și asistentelor care fac vaccinurile cu grijă, pentru a nu-i durea pe copii. Îi mulțumim lui Elvis Presley, care în 1956 și-a făcut vaccinul cu câteva momente înainte de a urca pe scenă pentru a răspândi vestea despre riscul poliomielitei, pentru că asta fac regii. 

Este, de asemenea, o mulțumire pentru „zilele de liniște”, în care UNICEF militează pentru încetarea focului, pentru vaccinarea copiilor din zonele de conflict; lui Jim Grant, directorul executiv al UNICEF, care în anii 1980 a contribuit la creșterea ratei globale de vaccinare a copiilor de la 20% la 80%, și Organizației Mondiale a Sănătății, care în 1966 a lansat Programul esențial de imunizare și în doar 11 ani, a eradicat variola de pe fața Pământului. 

În fiecare an, vaccinurile salvează viețile a până la 3 milioane de copii. Dar încă există copii cărora le lipsesc aceste vaccinuri. Pe măsură ce investim pentru a ne reveni după pandemie, avem o oportunitate o dată la o generație de a construi sisteme de sănătate care să ajungă mai aproape de fiecare copil. Așadar, aceasta este o scrisoare de mulțumire adresată liderilor noștri din guvern – cei care iau în serios îngrijirea sănătății – pentru că singurul mod în care am ajuns până aici și singurul mod în care vom ajunge mai departe este să investim în asistența medicală pentru toți. 

Acum a mai rămas o singură persoană căreia vrem să îi mulțumim: ție. Pentru că dacă ați fost vreodată vaccinat sau v-ați vaccinat copiii, atunci faceți parte din lanțul de brațe legate care ne ține pe toți în siguranță. Sunteți dovada vie a ceea ce poate face omenirea prin dăruire, cooperare și iubire. Așa că din partea mea, a tuturor celor de aici la UNICEF și a fiecărui copil care trăiește datorită vaccinurilor, vă mulțumesc. 

Îți mulțumim!

Împreună încercăm să asigurăm o #ViațăLungăPentruToți.