3 lucruri de știut despre centrele Blue Dot

UNICEF lucrează cu UNHCR, autoritățile locale și partenerii lor pentru a le oferi siguranță, sprijin și consiliere familiilor care fug din calea războiului din Ucraina.

UNICEF
UNICEF/UN0605259/Holerga
UNICEF/UN0605259/Holerga
24 Martie 2022

Copiii ucraineni care au fugit din calea războiului și care s-au refugiat în statele învecinate sunt expuși riscului actelor de violență, exploatare sexuală și trafic de persoane. Ei au nevoie urgentă de siguranță, stabilitate și de servicii de protecție a copilului, în special cei care sunt neînsoțiți sau care au fost separați de familiile lor.  

Echipele UNICEF împreună cu UNHCR și alți parteneri acordă asistență și mobilizează resurse pentru copiii strămutați și refugiați și pentru familiile care ajung în Moldova, Polonia, România și Belarus.  

Ce sunt centrele Blue Dot ?  

Centrele Blue Dot, dezvoltate de UNICEF și UNHCR în colaborare cu autoritățile locale și partenerii lor sunt centre sigure, instalate la punctele de trecere a frontierei în statele învecinate care le oferă copiilor și familiilor informații și servicii esențiale. Centrele Blue Dot le oferă refugiaților informații esențiale și sprijin practic pentru a-i ajuta în continuarea călătoriilor lor. Centrele au rolul de a identifica copiii care călătoresc pe cont propriu și de a-i pune în legătură cu serviciile de protecție și, de asemenea, oferă servicii esențiale pentru femei, inclusiv pentru situații de violență bazate pe gen.  

Pentru copii, centrele Blue Dot oferă un spațiu sigur și primitor pentru a se odihni, pentru a se juca și pentru a se bucura pur și simplu de copilărie, în momente în care lumea le-a fost bulversată de teamă și panică, fiind expuși traumei de a-și lăsa în urmă familia, prieteniii și tot ceea ce le este cunoscut.   

Unde vor fi poziționate?   

În prezent UNICEF și partenerii săi intenționează să dezvolte centre de sprijin în Polonia, Republica Moldova, România, Belarus, Ungaria și Slovacia. Acestea vor fi localizate la punctele principale de trecere a frontierei unde sosesc refugiați, lângă centrele de înregistrare și în unele centre urbane. Centrele Blue Dot sunt organizate în coordonare cu autoritățile naționale și locale în locurile strategic selectate și în strânsă colaborare cu UNHCR și alți parteneri care oferă servicii de protecție. Acolo unde este posibil, centrele Blue Dot  vor aduce laolaltă serviciile existente; altfel, un nou centru va fi creat pentru a oferi aceste servicii vitale.  

Ukrainian refugees at Sighetu Marmatiei
UNICEF/UN0599976/Nicodim
Centrul Blue Dot de la Sighetu Marmației de la granița României cu Ucraina, a acordat deja asistență unui număr de mii de refugiați și solicitanți de azil.

Ce fel de sprijin pot primi copiii și femeile?   

Centrele Blue Dot oferă servicii esențiale furnizate de către UNICEF și alte agenții, inclusiv:  

  • Birouri de informații și consiliere unde familiile de migranți pot primi informații despre sprijinul și serviciile disponibile pentru ei în calitate de refugiați, inclusiv din partea statelor gazdă, agențiilor umanitare, organizațiilor societății civile etc. De asemenea familiile sunt informate cu privire la drepturile lor garantate de dreptul umanitar internațional. 

  • Spații prietenoase pentru copii, unde aceștia pot să se odihnească, să se joace și să beneficieze de activități structurate și sprijin psihosocial din partea personalului instruit, cu spații/activități separate pentru copii de vârste mici și adolescenți, pentru a putea răspunde nevoilor lor unice. 

  • Servicii de reîntregire a familiei pentru a restabili și menține contactul cu membrii familiei și pentru a garanta siguranța copiilor. De asemenea, în centrele Blue Dot sunt oferite informații privind soluțiile optime de prevenire a separării familiilor care călătoresc împreună. 

  • Servicii de consiliere și sprijin psihologic, atât pentru copii cât și pentru părinții/îngrijitorii care se pot confrunta cu traume și stres semnificative în urma experiențelor trăite. Psihologii, asistenții sociali și alți profesioniști instruiți lucrează pentru a identifica copiii care pot avea nevoie de sprijin suplimentar, mai ales copiii neînsoțiți sau separați. 

  • Servicii speciale pentru refugiații care s-au confruntat cu acte de violență sau care au afecțiuni medicale sau alte circumstanțe care presupun asistență specializată. Prin centrele Blue Dot, UNICEF și partenerii săi pot identifica femei și copii vulnerabili, pentru a-i pune în legătură cu serviciile specializate. Categoriile vulnerabile pot include familii, mame singure sau copii expuși anumitor riscuri, precum copiii neînsoțiți, cu dizabilități sau boli, cazurile suspecte de trafic de persoane și supraviețuitorii actelor de violență bazată pe gen. 

  • Zone sigure de dormit unde oamenii cu nevoi specifice se pot odihni pentru scurt timp sau pot fi puși în legătură cu serviciile de cazare de urgență pe termen lung. 

  • Produse esențiale (precum îmbrăcăminte, articole de igienă, pături) pentru femei și copii foarte vulnerabili, inclusiv copii cu dizabilități.