„Oportunitățile diferă”. O poveste despre viața copiilor vulnerabili din România

Centrele Comunitare Integrate îi pot ajuta pe copiii vulnerabili să aibă șansa la o viață mai bună

Miruna Haican
Horia Tecău visiting a family in Colonesti, Bacău
UNICEF / Adrian Câtu
21 Februarie 2022

Se aud voci subțiri și râsete în Centrul Comunitar Integrat din Colonești. Se opresc instant, iar șapte perechi de ochi curioși sunt ațintite spre ușă. Toți copiii și-au lăsat cariocile de-o parte și se uită mirați către Horia Tecău, campionul mondial la tenis la dublu. Nu au mai văzut un “supererou” atât de înalt în fața lor, și nici în desenele animate pe care le urmăresc împreună la televizorul de pe hol. 

Horia se așază pe unul dintre scăunelele de lângă masă și începe să modeleze alături de copii tot felul de figurine din plastilină. 

Doar Ioana, în vârstă de patru ani, rămâne fidelă cariocilor sale. Colorează cu atenție niște brazi de Crăciun, chiar dacă sărbătorile s-au încheiat de mult. Este extrem de concentrată, iar privirea ei nu părăsește foaia de desen. „Părinții mei nu sunt acasă, muncesc. Trebuie să facă bani, să trăim și noi”, spune Ioana cu seriozitate, în timp ce colorează de zor.

Cu toții merg la școala sau la grădinița din Colonești, iar uneori se întâlnesc la Centrul de Servicii Comunitare Integrate, creat pentru a le oferi copiilor vulnerabili servicii educaționale, sociale și medicale specializate.

Horia Tecău visiting the Integrated Community Center in Colonesti, Bacău

 

În Colonești a nins, încă sunt pâlcuri de zăpadă pe marginea drumului. Motiv de joacă și de veselie pentru copiii din comună.

N-am ieșit cu sania. N-avem. Dar mi-aș dori”, spune Anuța, oftând. Iar apoi continuă să preseze cu putere plastilina. 

În Centrul Comunitar Integrat din Colonești, copiilor vulnerabili li se oferă ajutor pe termen lung. Iar prin asistența echipelor comunitare locale, copiii din Colonești au acces la educație incluzivă de calitate și la servicii sociale și medicale, furnizate la nivel local.

Emoție, compasiune, dar și o mare bucurie să îi văd pe copii. În același timp îmi dau seama de mediul în care trăiesc, de lipsa de oportunități pe care o au. Asta m-a determinat să mă alătur proiectelor derulate de UNICEF. Este dureros să vezi că nu pot avea oportunități fundamentale pe care ar trebui să le aibă orice copil: igienă, educație, servicii medicale, servicii de kinetoterapie pentru copiii cu dizabilități”, spune Horia Tecău, Ambasador Național pentru UNICEF în România în cadrul vizitei sale la Colonești.

Horia Tecău visiting a family in Colonesti, Bacău

 

Călătoria lui Horia continuă, iar următoarea sa vizită este la casa Nicoletei, o fetiță în vârstă de opt ani, care suferă de tetrapareză spastică și întârziere în dezvoltare. 

Nicoleta nu știe prea multe cuvinte, dar este toată numai zâmbet. E fericită să îl vadă pe Horia, în timp ce frații ei mai mici, Ana și Fabio, îl privesc timid. 

Locuiesc cu toții într-o cameră mică și dorm în același pat. Nu au televizor, însă îl așteaptă pe fratele lor Ionuț să vină de la școală cu povești noi. 

Nicoleta este mereu acasă, având nevoie constantă de tratamente, de recuperare și de investigații periodice. Însă lipsa banilor și a posibilității de a o transporta la Bacău au stat mult timp în calea unor progrese pe care Nicoleta le-ar fi putut face. 

Înainte mergeam cu ea la Bacău, dar acum, cu deschiderea Centrului Comunitar Integrat, ar fi pentru prima dată când Nicoleta va avea acces la serviciile de kinetoterapie, atât de aproape de casă”, spune mama Nicoletei. 

În Centrul Comunitar din Colonești, Nicoleta, dar și alți copii ca ea, vor putea urma tratamente de specialitate, dar și ședințe de kinetoterapie, care sunt esențiale pentru pentru recuperare.

Horia Tecău visiting a family in Colonesti, Bacău

 

Drumul lui Horia prin Colonești se oprește și la casa Adinei. Întreaga curte este înghețată, însă frigul nu îi sperie pe frații Adinei, care vin în pijamale să-l întâmpine pe noul oaspete.

Adina este la școală acum. Trebuie să vină”, spune mama, care îl ține în brațe pe Pavel, fratele mai mic, în vârstă de doi ani. Între timp, Delia, care are cinci ani, stă ascunsă în spatele mamei și îl privește pe sub breton pe Horia. 

În casă se află și Claudiu, care are opt ani. Deși e o zi de miercuri, Claudiu stă acasă. Nu a vrut să meargă la școală. Se uită în jos, oftează și spune că nu a reușit să învețe alfabetul până acum.

Horia Tecău visiting a family in Colonesti, Bacău

 

Nu mai vrea să meargă la școală. Mi-a spus că s-a săturat să meargă prin frig și să aștepte chiar și două ore autobuzul. Uneori trebuie să se trezească și de la 5 ca să ajungă la timp. Așa că astăzi m-a rugat să-l țin acasă”, spune mama. „Adina nu-i așa. Fie că plouă, fie că ninge, ea nu lipsește de la școală”.

Anul trecut, Adina a luat premiul I, iar anul acesta este decisă să urmeze tradiția. Vrea să aducă acasă încă o diplomă și o medalie. 

Adina este al șaptelea copil din cei nouă. Iar cea mai mare dorință a mamei este ca toți să meargă la școală, dar nu le este ușor.

Pe drumul înghețat, Adina se vede venind spre casă. Alături de încă doi copii, urcă cu greu dealul, care încă e acoperit de petice de zăpadă. Mâinile îi sunt roșii, la fel și obrajii, iar pe chip i se citește tristețea.

Iar a întârziat autobuzul”, spune supărată Adina, care a îndurat din nou frigul. 

Horia Tecău visiting a family in Colonesti, Bacău

 

Alături de familia Adinei este în continuare echipa comunitară locală  din programul UNICEF, formată dintr-un asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar. Ei au îndrumat familia și le-au oferit ajutorul necesar, ori de câte ori s-au aflat în impas.

Cunoscând copiii și văzând căminele în care locuiesc, uitându-mă la ei... Văd că sunt timizi, se joacă, sunt copiii exact așa cum am fost și eu. Oportunitățile diferă. Așa cum și eu am avut nevoie de o șansă ca să-mi realizez un vis, acești copii au nevoie de oportunități pentru a duce o viață normală și pentru a avea șansa de a-și realiza propriul lor vis”, spune Horia Tecău.

Progresele Adinei și  Nicoletei depind de accesul la serviciile medicale, sociale și educaționale. Iar echipele comunitare locale din programul UNICEF - „România pentru fiecare copil” oferă famiilor vulnerabile accesul la serviciile de care au atât de mare nevoie.

UNICEF vine în sprijinul copiilor vulnerabili cu soluții concrete, care vizează îmbunătățirea accesibilității și calității serviciilor medicale, educaționale și a celor de asistență socială, prin înființarea Centrelor Comunitare Integrate. Astfel, toate soluțiile se află într-un singur loc, mai aproape de casă. 

Horia Tecău visiting the Integrated Community Center in Colonesti, Bacău

 

UNICEF și partenerii săi implementează integral acest proiect, de la compartimentarea clădirii care va găzdui Centrele, la amenajarea sălilor (dotare cu mobilier și echipament corespunzător furnizării serviciilor) și a spațiului exterior, astfel încât acestea să ofere nu doar un spațiu funcțional, cât și un spațiu prietenos pentru copii și familiile lor, și până la identificarea și aducerea în Centre a profesioniștilor care pot furniza serviciile necesare.

Centrele Comunitare Integrate sunt parte a inițiativei România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”, care beneficiază de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locala administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială

Video URL

Obiectivul proiectului este de a contribui la incluziunea sociala a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului (servicii comunitare și specializate integrate) de calitate, echitabile și coordonate, precum și prin norme sociale protective.

Partenerii UNICEF în acest proiect sunt: Consiliul Judeţean Bacău, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Bacău, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, Primăria Moineşti, Primăria Bacău, Primăria Coloneşti, Primăria Corbasca, Primăria Braşov, Direcția de Asistență Socială Brașov.

UNICEF