Încrederea în vaccinuri: Femeile însărcinate și care alăptează

Sugestii pentru lucrătorii din domeniul sănătății privind răspunsurile la întrebările referitoare la COVID-19

UNICEF
Mother breastfeeding child
UNICEF
29 Decembrie 2021

În calitate de lucrător în domeniul sănătății, jucați un rol esențial în educarea și sprijinirea femeilor însărcinate și a mamelor care alăptează, astfel încât acestea să poată lua o decizie informată cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

CE SPUN DOVEZILE?

Dovezile despre siguranța și eficacitatea vaccinării împotriva COVID-19 în timpul sarcinii, deși limitate, au devenit din ce în ce mai numeroase.

Pe baza informațiilor actuale, experții consideră că vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 sunt sigure, eficiente și este puțin probabil să prezinte un risc pentru femeile însărcinate sau pentru copiii lor nenăscuți.

Vaccinarea poate fi recomandată în special femeilor însărcinate care prezintă un risc crescut de a face o formă de boală gravă.

Acestea includ persoanele cu vârsta de 35 de ani și peste, cele cu afecțiuni de sănătate care se adaugă riscului lor de formă gravă de COVID-19, cum ar fi diabetul și afecțiunile cardiace, persoanele cu expunere ridicată la COVID-19 și cele cu indice de masă corporală ridicat.

Sarcina nu este o contraindicație pentru niciunul dintre vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 și nu există un risc crescut de complicații ale sarcinii, avort spontan sau pierdere a sarcinii.

Toate vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente pentru femeile însărcinate în toate etapele sarcinii. Antecedentele de șoc anafilactic la orice componentă a vaccinului reprezintă o contraindicație la vaccinare. Dacă șocul anafilactic apare după prima doză de vaccin, nu trebuie administrată a doua doză a acelui vaccin.

DEMONTAREA MITULUI CONFORM CĂRUIA „VACCINURILE ÎMPOTRIVA COVID-19 PROVOACĂ INFERTILITATE“

Vaccinurile COVID-19 nu provoacă infertilitate. Un mit care circulă în acest moment sugerează că vaccinurile COVID-19 cauzează infertilitate.

Acest mit a făcut o mulțime de femei din întreaga lume să ezite, rămânând nevaccinate și neprotejate. Milioane de persoane din întreaga lume, inclusiv femei, s-au vaccinat; nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile COVID-19 afectează fertilitatea la femei sau bărbați.

Femeile și bărbații pot fi asigurați că vaccinurile COVID-19 nu le vor afecta fertilitatea. Nu există pe piață un vaccin care să scadă capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată.

DEMONTAREA MITULUI CONFORM CĂRUIA „TREBUIE SĂ FACEȚI UN TEST DE SARCINĂ ÎNAINTE DE VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19“

Nu este necesară efectuarea unui test de sarcină înainte de vaccinarea împotriva COVID-19. Afirmația că femeile trebuie să facă un test de sarcină înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 este un mit. Vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent nu conțin virusuri vii și nu pot dăuna nici femeilor însărcinate, nici fătului în curs de dezvoltare.

Așadar, nu este necesară efectuarea unui test de sarcină înainte de vaccinare. Toate femeile care plănuiesc să aibă un copil în viitorul apropiat se pot vaccina împotriva COVID-19.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Pot femeile însărcinate să se vaccineze împotriva COVID-19?

Femeile însărcinate se pot vaccina împotriva COVID-19, după consultarea cu furnizorul lor de asistență medicală. Datele disponibile privind vaccinarea împotriva COVID-19 la femeile însărcinate arată că nu există un motiv specific de îngrijorare. Femeile însărcinate prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire severă de COVID-19, spitalizare și deces atunci când sunt infectate cu virusul. Beneficiile vaccinării depășesc cu mult orice riscuri potențiale.

De ce ar trebui să se vaccineze femeile însărcinate?

Femeile însărcinate, în special cele cu comorbidități și cu un risc mai mare de expunere virală (de exemplu, cele ce lucrează în domeniul medical), ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja împotriva formelor grave de COVID-19, a spitalizărilor și a decesului.

Datele disponibile arată că femeile însărcinate nevaccinate prezintă un risc crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19, de a fi spitalizate și de a muri atunci când sunt infectate cu virusul COVID-19, în comparație cu femeile însărcinate vaccinate.

Pentru a evita riscurile și complicațiile formelor grave de COVID-19, femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze după consultarea cu furnizorii lor de sănătate.

Se poate face boala COVID-19 ca rezultat al vaccinării împotriva COVID-19?

Nu, nu se poate face boala COVID-19 ca rezultat al vaccinării împotriva COVID-19. Vaccinul nu conține virusuri vii.

Femeile însărcinate pot prezenta reacții adverse severe după vaccinare, prin comparație cu alte persoane?

Vaccinurile COVID-19 pot provoca oricui febră ușoară, durere sau roșeață la locul injectării. Efectele adverse grave sunt rare, iar femeile însărcinate nu au raportat efecte secundare diferite față de femeile care nu sunt însărcinate după vaccinarea împotriva COVID-19.

Sunt vaccinurile COVID-19 recomandate femeilor care alăptează?

Da. Vaccinarea femeilor care alăptează este, foarte probabil, recomandată. Deși nu există date disponibile pentru femeile care alăptează, eficacitatea și siguranța vaccinului pentru femeile care alăptează sunt similare cu cele pentru alte persoane și, de asemenea, este puțin probabil ca vaccinurile să prezinte un risc pentru copilul care este alăptat. Nu trebuie să opriți alăptarea din cauza vaccinării.

Vaccinurile COVID-19 pot fi dăunătoare pentru făt?

Informațiile actuale arată că vaccinarea femeilor însărcinate împotriva COVID-19 nu are un impact negativ asupra bebelușilor lor nenăscuți. Nu există risc crescut de avort spontan dacă femeile însărcinate sunt vaccinate împotriva COVID-19. De fapt, există tot mai multe dovezi că vaccinarea ar putea ajuta la protejarea bebelușului și împotriva COVID-19.

Ce efecte are vaccinul asupra copilului, atunci când ce mama alăptează?

Laptele matern oferă hrana ideală pentru sugari. Dovezile privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la femeile care alăptează sau la sugarii lor sunt în curs de colectare. Cu toate acestea, pe baza cunoștințelor despre modul în care funcționează vaccinurile și informațiile despre vaccinurile COVID-19, este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să prezinte un risc pentru copilul alăptat. Prin urmare, este foarte recomandat să se continue alăptarea după vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinul poate afecta cantitatea de lapte?

Femeile care alăptează în prezent ar trebui să continue să facă asta după ce au primit vaccinul. Ei pot fi încrezători că vaccinarea nu le va afecta aprovizionarea cu lapte. Administrarea vaccinului nu trebuie să fie un impediment pentru începerea alăptării sau o cauză pentru întreruperea acesteia.

O CONVERSAȚIE IMPORTANTĂ

Sarcina este o perioadă specială plină de emoție și anticipare. Este, de asemenea, o perioadă de schimbări fizice și emoționale enorme la femei.

În plus, pandemia de COVID-19 a întunecat această perioadă cu frică, anxietate și incertitudine pentru femeile însărcinate. În calitate de lucrător în domeniul sănătății, jucați un rol central în a ajuta pacienta să navigheze această perioadă.

Când discutați cu femeile însărcinate sau care alăptează despre vaccinurile împotriva COVID-19, acordați-le timp să pună întrebări și să asculte în mod activ răspunsurile.

Vă va ajută să direcționați conversația cu declarații pozitive care vor încuraja femeile să se simtă mai încrezătoare în a se proteja pe ele însele și pe cei mici prin intermediul vaccinării.

CONSTRUIȚI O RELAȚIE DE ÎNCREDERE

Stabiliți o conexiune cu pacientul dvs. pentru a crea încredere. Consolidați relația arătând grijă și respect. Utilizați o abordare care pornește de la premisa că pacientul va alege să se vaccineze. Fiți atenți pe parcursul interacțiunii.

Cum vă simțiți? Sunteți gata să vă vaccinați pentru a vă proteja pe dvs. și pe cei dragi?

ÎNCURAJAȚI DIALOGUL

Puneți întrebări deschise pentru a încuraja pacientul să vorbească despre preocupările sale. Explicați, într-o manieră plină de respect, de ce vaccinurile sunt importante și le pot proteja pe paciente pe toată durata sarcinii.

Aveți întrebări? Cum vă pot ajuta să vă simțiți mai în siguranță?

PRACTICAȚI ASCULTAREA ACTIVĂ

Ascultați cu atenție, în mod activ. Fiți atenți la acele nevoi, indicii, cuvinte și emoții ale pacientei care pot indica ezitarea față de vaccinare. Nu întrerupeți pacienta. Reflectați la ceea ce ascultați și încercați să primiți confirmare din partea pacientei.

Dacă am înțeles bine, vă gândiți/credeți că...

ARĂTAȚI EMPATIE

Recunoașteți emoțiile și preocupările ca fiind o judecată reală și importantă și evitați să emiteți judecăți. Empatia înseamnă a înțelege ceea ce simt ceilalți pentru că tu însuți ai trecut prin asta sau te poți pune în locul lor.

Înțeleg îngrijorarea dvs. pentru că vreți tot ce este mai bun pentru copilul dvs...

FOLOSIȚI UN LIMBAJ SIMPLU

Folosiți un limbaj clar, ușor de înțeles. Jargonul medical poate duce, adesea, la confuzii și interpretări greșite. Folosirea unui limbaj simplu și a unui ton calm pot ajuta la o mai bună înțelegere.

Virusul este mult mai periculos decât vaccinul.