În Brașov, Anastasia își permite să viseze la un viitor liniștit

Planurile de vacanță devin planuri de viață pentru o adolescentă fugită din calea războiului

UNICEF
Ukrainian child
UNICEF/MarinRaica
16 August 2022

„În fiecare seară vorbim pe video cu familia. E un ritual important”, povestește Anastasia, venită din Nicolaev, împreună cu fratele ei, mama și bunicii din partea mamei. A mai fost în Brașov, când era mică, în vacanță iarna, cu familia, dar nu și-l amintea foarte bine. „Voiam să venim din nou anul acesta, în vacanță, dar planurile noastre au fost distruse de război”, așa că acum sunt aici de nevoie. 

„Ne-a durut să plecăm, să spunem la revedere casei noastre și tatălui meu, dar ne-am obișnuit aici, e mai bine acum”, spune ea. Vine la centrul Blue Dot CATTIA aproape în fiecare zi și lucrează ca voluntar, căci „mereu e câte ceva de făcut”, la spațiul în care se servesc ceai sau cafea sau în zonele în care se furnizează diverse servicii refugiaților. 

Îi plac sporturile, gimnastica și atletismul. Dar și-ar dori cel mai mult să studieze actoria sau psihologia. „Îmi plac oamenii. M-aș simți singură fără oameni”, explică Anastasia. De aceea, pe lângă comunitatea de aici, de la centrul CATTIA și din Brașov, e foarte important pentru ea să țină legătura cu prietenii din Ucraina. „Am o prietenă în Ucraina care are o energie foarte bună, mă binedispune mereu când vorbesc cu ea pe internet.” 

Acum încearcă să învețe engleza cât mai bine, din cărți, de pe internet, vorbind cu alții, dar și de pe Netflix, folosind subtitrările pentru unul dintre filmele ei preferate, Harry Potter. „M-am uitat de multe ori la el, în engleză, în ucraineană și în rusă.” 

„Încerc să învăț și româna, dar îmi e destul de greu. Gramatica mi se pare grea. Învăț acum împreună cu mama mea, facem cursuri împreună, cu un profesor voluntar”. 

Anastasia, Ukrainian refugee
UNICEF/MarinRaica

Nu știe ce vor face exact pe viitor, pentru că școala ei din Nicolaev a fost distrusă de atacurile violente. Totuși, Anastasia visează să aibă o casă mare, „unde voi avea și cățel, și pisică”. „Îmi doresc foarte mult un labrador mare”, spune zâmbind Anastasia.  

Centrul Blue Dot din Brașov se numără printre spațiile susținute de UNICEF și concepute pentru a oferi sprijin și servicii integrate copiilor refugiați și familiilor acestora. Centrele Blue Dot sunt spații prietenoase pentru copii și oferă servicii integrate care includ: reîntregirea și reconectarea familiilor, informare și consiliere, înregistrarea celor mai vulnerabili, spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici, consiliere psihologică, prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția bebelușilor, consiliere juridică de bază sau servicii de urgență pentru cazuri de violență ori probleme de sănătate. În Blue Dot-uri sunt disponibile pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării produse de igienă și alimente pentru copii.