Pieter Bult – Reprezentantul UNICEF în România

Peste 20 de ani de muncă în beneficiul copiilor

Raluca Dinu-Paicu
UNICEF/Raluca Dinu-Paicu

Domnul Pieter Woltjo Bult a fost numit Reprezentantul UNICEF în România în iulie 2017, într-un moment în care UNICEF şi România dezvoltau noul lor parteneriat pentru copii, care vizează perioada 2018-2022. Obiectivul acestui parteneriat este de asprijini promovarea și respectarea drepturilor copilului în România şi nu numai, şi reducerea inechităţilor ce afectează copiii şi familiile lor, prin dezvoltarea de servicii comunitare universale şi de calitate, centrate pe copil şi pe familie, cât şi prin transformarea normelor sociale ce duc la discriminare şi violenţă asupra copiilor. Mai mult, UNICEF şi Guvernul României fac eforturi pentru a identifica şi a disemina cele mai bune practici în vederea promovării drepturilor copilului la nivel regional şi global.

Domnul Bult lucrează în beneficiul copiilor de peste 20 de ani, în calitate de funcţionar internaţional. A dobândit o vastă experienţă lucrând în întreaga lume, în diverse contexte umanitare şi la sediul central al UNICEF.

În perioada 2011-2017, a fost Consilier principal în cadrul Diviziei pentru Parteneriate Publice la sediul central al UNICEF din New York, unde a coordonat o echipă responsabilă de relaţia cu guvernele din Europa şi Asia Centrală, inclusiv cu unii dintre cei mai importanţi finanţatori ai UNICEF. Anterior, a deţinut funcţia de Director adjunct de programe în cadrul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) India, contribuind la crearea şi gestionarea Programului de Ţară implementat de PNUD şi Guvernul Indiei, axat pe reducerea sărăciei, protecţie socială şi schimbările climate. Între 2006 şi 2007, Pieter a gestionat Programul Naţiunilor Unite pentru Reconstrucţia Post-tsunami în India, fiind responsabil de coordonarea şi direcţionarea răspunsului a şapte agenţii ONU după tsunami-ul ce a lovit această ţară. Înainte, a lucrat pentru UNICEF ca Responsabil de formare în cadrul secţiei de Formare şi Dezvoltare Organizaţională a Diviziei de Resurse Umane, la sediul central din New York.  

Între 1996 şi 2001, domnul Bult a pus bazele unor programe şi a coordonat intervenţia de urgenţă în cazul crizei alimentare din Indonezia şi în timpul crizei din domeniul protecţiei copilului şi al educaţiei din Statul Palestina. Şi-a început cariera ca asistent de programe în cadrul UNICEF Surinam, unde a creat şi a coordonat primul Program de Ţară al UNICEF în statul respectiv.

Domnul Bult deţine o diplomă de masterat în geografia umană a ţărilor în curs de dezvoltare de la Universitatea Catolică din Nijmegen şi o diplomă de licenţă în domeniul educaţiei de la Şcoala pentru Învăţământ Profesional Superior din Olanda. 

Pieter este cetăţean olandez, este căsătorit şi are patru copii.