Recomandări pentru începerea anului școlar 2020 - 2021 în condiții de siguranță, în servicii de educație timpurie din județele Bacău și Brașov

early education
UNICEF/Cybermedia

Despre

Acest document a fost realizat în programul de asistență tehnică din cadrul proiectului România crește cu tine - Educația timpurie o investiție în viitor, cu scopul de a susține respectarea de către serviciile de educație timpurie (creșe și grădinițe) a măsurilor de prevenție SARS-CoV-2 și pregătirea debutului noului an școlar 2020 - 2021.  

Procesul, derulat în perioada iulie-septembrie 2020, a cuprins două etape succesive.  

Prima etapă a cuprins vizite de monitorizare în: 

  • 9 creșe (din care 6 în municipiu) și 84 de unități de învățământ preșcolare (grădinițe cu PJ sau structuri) din județul Bacău; 

  • 10 creșe (din care 8 în municipiu) și 18 grădinițe (din care 8 în municipiu) din județul Brașov. 

A doua etapă a urmărit elaborarea de recomandări bazate pe evidențele din teren: atât nivelul de informare al personalului de conducere, cât și situația reală din teren. respectiv stadiul pregătirilor din fiecare creșă și grădiniță. 

Materialul a fost elaborat de consultanți externi cu pregătire medicală pe baza colaborării cu directorii/ coordonatorii grădinițelor/ structurilor preșcolare sau creșelor care implementează proiectul România crește cu tine - Educația timpurie o investiție în viitor, fiind inițiat și coordonat de organizațiile care implementează proiectul, Centrul Step by Step în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF în România. 

Recomandările propuse sunt adresate atât autorităților centrale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, cât și autorităților publice locale, responsabile de buna funcționare a serviciilor de educație timpurie.  

Sperăm că aceste recomandări să contribuie la adoptarea unor decizii informate, favorabile instituțiilor antepreșcolare și preșcolare, pentru asigurarea accesului la o educație incluzivă de calitate pentru toți copiii, de la naștere la 6 ani.