Costul vaccinării unui copil

Despre

Costul vaccinării unui copil este un document de sinteză redactat pentru a satisface o nevoie exprimată de actorii interesați din domeniul promovării și mobilizării de resurse, pentru a putea comunica mai bine costurile presupuse de vaccinarea unui copil din țările cu venit redus și mediu pe cap de locuitor (LMIC). Întocmit pe baza unui scheme de vaccinare standard pentru 2020, acest document indică valorile de referință ce se pot dovedi utile în scopuri de lobby și de strângere de fonduri.

Costul vaccinării unui copil variază de la țară la țară din cauza diferențelor dintre vaccinuri, dintre prețurile vaccinurilor negociate cu producători și cele dintre costurile de distribuție a vaccinurilor. Datele UNICEF referitoare la prețurile vaccinurilor și materialelor necesare injecției pot fi consultate public, însă informațiile privind costurile de distribuție au fost mai puțin accesibile până de curând. O analiză bibliografică sistematică și cuprinzătoare a făcut publice, recent, datele referitoare la costul distribuției vaccinului în cazul câtorva zeci de țări cu venituri mici și medii- LMIC1.

În acest document de sinteză, costurile de distribuție au fost asociate cu costurile materialelor necesare producției vaccinurilor și vaccinării pentru a extrage estimări privind costul total de distribuție pentru o schemă „standard” de imunizare destinată copiilor din țările cu venituri mici și medii. În 2020, costul mediu al schemei complete de vaccinare pentru copii mai mici de 24 de luni împotriva a 11 boli diferite este estimat la 58 de $ în cazul unor state cu venituri mici și medii care achiziționează vaccinuri prin intermediul UNICEF. Intervalul de costuri în aceste țări se situează între 37 și 101 dolari pentru schema completă de vaccinare pentru copiii de mai puțin de 24 de luni, ceea ce reflectă diferențele în materie de costuri de distribuție dintre diverse sisteme.

Costul vaccinării unui copil