Copiii români la COP28: Implicarea Evei în reducerea impactului schimbărilor climatice
Participarea Evei la COP28, o sursă de inspirație pentru tinerii activiști.
- Disponibil în:
- English
- Română
Cea de-a 28-a reuniune ONU privind schimbările climatice a avut loc anul acesta în Dubai, iar copiii și tinerii activiști au fost pentru prima dată invitați să participe la eveniment și să discute despre impactul schimbărilor climatice, la cel mai înalt nivel. Printre tinerii activiști s-a numărat și Eva, membră a Boardului Copiilor în vârstă de 16 ani, susținut de UNICEF, reprezentând România și regiunea est-europeană.
„Consider că copiii au nevoie să fie reprezentati și în decizii la nivel înalt, în special privind schimbările climatice, pentru că este ceva care nu ne afectează numai prezentul, dar ne afectează atât și trecutul, cât și viitorul și trebuie să schimbăm ceva, în special la nivelul implicării copiilor, care până acum a fost la un nivel foarte jos în contextul schimbărilor climatice și mă bucur foarte mult că am putut să avem acces ca persoane sub 18 ani la conferința asta", a spus Eva.
În acest an, COP 28 a dedicat o zi specială copiilor și tinerilor activiști. Accentul s-a pus pe încurajarea tinerilor de a participa la discuțiile din cadrul conferinței, abordând probleme precum reprezentarea echitabilă, îmbunătățirea mecanismelor de implicare și alocarea resurselor pentru diverse teme.
La COP28, Eva a avut oportunitatea să se întâlnească și cu o parte din liderii globali, inclusiv cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Ea s-a întâlnit, de asemenea, cu Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Forumului European al Tineretului.
În cadrul întâlnirii cu Președintele Klaus Iohannis, Eva s-a concentrat pe necesitatea îmbunătățirii educației în domeniul mediului. "Am discutat despre creșterea fondurilor pentru educație, atât în România, cât și la nivel global. Am sugerat sprijinirea profesorilor pentru furnizarea unor informații coerente și interactive către copii privind schimbările climatice, precum și implicarea acestora în proiecte legate de Săptămâna Verde," a împărtășit ea.
"Săptămâna Verde" este un program național de 5 zile organizat în timpul anului școlar, în cadrul căruia copiii participă la activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și protejarea mediului înconjurător.
În cadrul întâlnirii cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, Eva și ceilalți tineri activiști au subliniat cât de urgentă este nevoia creșterii fondurilor pentru serviciile dedicate copiilor pentru reducerea efectelor schimbărilor climate. De asemenea, tinerii au susținut și implicarea directă a copiilor în procesele decizionale, având ca scop conștientizarea impactului global al schimbărilor climatice.
Pe parcursul conferinței, Eva a interacționat cu tineri activiști din diverse țări, făcând un schimb direct de idei și soluții. Totodată, Eva a subliniat necesitatea unei participări mai incluzive, declarând: "Anul viitor, avem planuri de a face COP-ul mai incluziv, pentru a crește nivelul de implicare al copiilor din cât mai multe țări."
Părinții Evei sunt de asemenea implicați în tot acest proces, fiind un model pentru fiica lor, susținându-i interesul pentru mediu și pentru reducerea impactului schimbărilor climatice. Încă de la 13 ani, Eva s-a implicat activ în diverse inițiative, de la campanii de conștientizare la dezvoltarea de proiecte, cum ar fi crearea de benzi desenate despre schimbările climatice, pentru diverse programe europene.
"Am simțit creșterea temperaturilor în fiecare an. Am simțit-o mai ales stând în extrema sudică a României, observând scăderile și creșterile bruște ale Dunării.", a spus Eva.
Eva crede că mai avem multe de făcut în ceea ce privește reducerea impactului schimbărilor climatice, subliniind importanța implicării profesorilor și a elevilor în școli, susținerea familiilor pentru reducerea emisiilor de carbon și informarea constantă a populației. Eva și-ar dori să vadă mai mulți copii implicați în inițiative de reciclare; în școli să se instaleze sisteme separate de colectare a deșeurilor, iar profesorii să participe la programe axate pe sustenabilitate și reciclare. Prin fiecare acțiune pe care o facem, de la reciclare la plantarea unor arbori, contribuim împreună la reducerea efectelor schimbărilor climatice.
Eva își dorește să aplice cunoștințele dobândite la COP28 în comunitatea sa. Ea își propune să organizeze sesiuni de informare la școală, concentrându-se pe creșterea conștientizării și încurajarea practicilor sustenabile. În plus, Eva plănuiește să colaboreze și cu alți copii și tineri activiști, la nivel regional, prin intermediul platformelor online.
Participarea Evei la COP28 subliniază atât dedicarea ei ca activist față de reducerea impactului schimbărilor climatice, cât și rolul esențial pe care copiii îl au în abordarea problemelor globale.