Ziua Națiunilor Unite, o zi internațională a speranței, marcată pe 24 octombrie de agențiile ONU în România

25 Octombrie 2023
A group of children joining hands in a circle, photographed from below
UNICEF/Holerga

București, 24 octombrie 2023. Astăzi, agențiile ONU active în România marchează a 78-a aniversare a ratificării  Cartei Națiunilor Unite și își reafirmă hotărârea de a lucra împreună pentru dezvoltare durabilă și drepturile omului în România.

În 1945, reprezentanți ai 50 de state s-au reunit la San Francisco pentru a redacta Carta Națiunilor Unite. Organizația Națiunilor Unite a luat ființă oficial la 24 octombrie 1945, odată ce Carta a fost ratificată de majoritatea statelor semnatare. De atunci, 24 octombrie este marcată ca Ziua Națiunilor Unite. Urmăriți aici imagini de arhivă de la Conferința de la San Francisco din 1945.

Declarație din partea Dlui. Mircea Mocanu, Șeful Biroului OIM România:

„Ziua Națiunilor Unite ne oferă oportunitatea de a amplifica agenda noastră comună și de a reafirma țelurile și principiile Cartei ONU. Astăzi este o ocazie de a reflecta asupra valorilor universale ale păcii, dezvoltării durabile și drepturilor omului, care sunt deosebit de importante în aceste vremuri de dezacorduri - în care trebuie să ne redobândim hotărârea de a ne uni cu toții pentru a contura un viitor mai bun, mai pașnic și mai durabil. 

În timp ce OIM este relativ nou venit în sistemul ONU - aderând oficial în 2016 - spiritul și scopurile și principiile comune ne-au unit cu mult timp înainte. Numai în România OIM lucrează de peste 30 de ani, ajutând mii de oameni prin gestionarea migrației, returnări voluntare asistate și reintegrare, combaterea traficului de persoane și multe altele. Prin aceasta, sunt mândru să spun că agențiile ONU din România lucrează împreună în fiecare zi, demonstrând exact ce înseamnă să ai o singură organizație ONU - unită în beneficiul tuturor".

Declarație din partea Dnei. Caroline Clarinval, Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Biroul de țară din România:

În 2023, OMS marchează cea de-a 75-a aniversare a sa și realizările noastre din ultimele șapte decenii în promovarea sănătății și în combaterea inegalităților în materie de sănătate sub tema Sănătate pentru toți’. De la înființarea Biroului de țară al OMS în România în 1991, OMS a fost activă în îmbunătățirea sănătății populației. Ziua Națiunilor Unite reprezintă sărbătorirea, alături de restul familiei ONU, a parteneriatului nostru cu Guvernul României, cu Ministerul Sănătății și cu toate părțile interesate, asumându-ne un angajament reînnoit față de viziunea noastră comună pentru o sănătate mai bună pentru toți oamenii din România”.

Declarație din partea Dlui. Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR în România:

"De Ziua Națiunilor Unite, reflectăm la principiile care ne leagă ca o comunitate globală și ne reînnoim angajamentul de a susține drepturile omului, demnitatea și pacea. În această zi, ne reafirmăm angajamentul față de Convenția privind statutul refugiaților din 1951 și Protocolul din 1967, care stabilesc responsabilitățile și drepturile națiunilor și ale refugiaților în relație cu dreptul universal de a solicita azil și protecție. Continuăm să colaborăm cu Guvernul și cu partenerii noștri pentru a ne asigura că refugiații sunt protejați și sprijiniți pentru a-și reface viața. Într-o lume sfâșiată de războaie și conflicte, Ziua Națiunilor Unite ne reamintește că umanitatea noastră comună este cea mai puternică armă împotriva provocărilor cu care ne confruntăm. După o mobilizare și o primire impresionantă din partea României și a poporului român a refugiaților din Ucraina, împreună cu partenerii noștri continuăm să sprijinim și să completăm eforturile Guvernului în vederea autonomiei și incluziunii acestora, urmărind în același timp un impact pozitiv și tangibil asupra comunităților care îi găzduiesc".

Declarație din partea Dnei. Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România:

„Astăzi este o zi specială. Ziua Națiunilor Unite înseamnă unitate, speranță și determinare pentru viitorul umanității, copiii. UNICEF rămâne un partener pe termen lung al Guvernului României, alături de care lucrăm de peste trei decenii, de la înființarea biroului de țară UNICEF în 1991. Ne angajăm să sprijinim atingerea celor 20 de ținte din recent adoptata Strategie Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului pentru perioada 2023-2027, printre care se numără reducerea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu 400.000  și creșterea cu 30% a numărului de copii care beneficiază de servicii de prevenire a separării de familie, pentru a nu lăsa niciun copil în urmă”.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre OIM

Înființată în 1951, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) este principala organizație interguvernamentală din domeniul migrației. OIM lucrează îndeaproape cu parteneri guvernamentali, interguvernamentali și non-guvernamentali pentru a asigura gestionarea umană și adecvată a migrației în scopul promovării cooperării internaționale în aspecte care țin de migrație și pentru a asista în identificarea soluțiilor practice în materie de migrație și pentru a oferi asistență umanitară migranților aflați în dificultate.

OIM și-a început activitatea în România în 1992 și oferă un răspuns cuprinzător pe teritoriul întregii țări nevoilor umanitare ale migranților, ale persoanelor strămutate intern, persoanelor care revin în țara gazdă, dar și comunităților găzduitoare prin asistență umanitară directă, informare și consiliere, activități de integrare, combaterea traficului și o serie de alte eforturi. Pentru mai multe informații despre IOM în România accesați site-ul nostru, Facebook, Instagram și Twitter.

Despre OMS

Înființată în 1948, OMS lucrează pentru atingerea de către toate popoarele a celui mai înalt nivel posibil de sănătate. OMS colaborează cu 194 de state membre, asigurând coordonarea în probleme de sănătate la nivel mondial, elaborând agenda de cercetare în domeniul sănătății, stabilind norme și standarde și propunând opțiuni de politici bazate pe dovezi. OMS sprijină eforturile globale de extindere a acoperirii universale de sănătate, de coordonare a răspunsului mondial la urgențele sanitare și de promovare a unor vieți mai sănătoase.

Înființat în 1991, Biroul OMS România mobilizează și oferă expertiză tehnică în multe  domenii și arii de sănătate, promovând sănătatea și bunăstarea pentru toți. OMS s-a implicat în consolidarea asistenței primare și în promovarea accesului echitabil la servicii de sănătate esențiale pentru toți, investind în îngrijirea mamei și a copilului, inclusiv sprijinirea asistenței medicale, a sănătății mintale, a imunizării și a sănătății sexuale și reproductive, inclusiv prevenirea exploatării, abuzului și hărțuirii sexuale, precum și prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile.

După izbucnirea războiului din Ucraina, OMS s-a angajat, de asemenea, să sprijine guvernul român în eforturile sale de a oferi servicii de asistență medicală pentru refugiați. Biroul de țară este, de asemenea, partenerul tehnic de implementare pentru Ministerul Sănătății în cadrul Planului național de redresare și reziliență al României în ceea ce privește pilonii Calitatea îngrijirii, Resursele umane în domeniul sănătății, Managementul serviciilor de sănătate și Datele și sănătatea digitală.

Pentru mai multe informații despre OMS și activitatea noastră, urmăriți-ne pe Facebook, Instagram și Twitter.

Despre UNHCR

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. 

Conducem acțiunile internaționale pentru a proteja refugiații, comunitățile strămutate forțat și apatrizii. 

Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă cetățenie. 

Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și îngriji milioane de oameni.

Pentru mai multe informații despre UNHCR și activitatea sa, urmăriți UNHCR România pe Facebook și Twitter. Pentru cele mai recente date, vă rugăm să vizitați Portalul nostru de date.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.