UNICEF, OMS, FISCR și MSF anunță crearea unor stocuri globale de vaccinuri împotriva Ebola

13 Ianuarie 2021
vaccinurile salveaza vieti
UNICEF/Maloletka

BUCUREȘTI, 13 ianuarie 2021: Patru dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul sanitar și umanitar au anunțat crearea unor stocuri globale de vaccinuri împotriva Ebola în vederea asigurării unui răspuns în caz de epidemie. 

Eforturile de creare a stocurilor au fost coordonate de către Grupul Internațional de Coordonare pentru Furnizarea Vaccinurilor, din care fac parte Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR) și Médecins Sans Frontières (MSF), cu sprijin financiar din partea Gavi, Alianța pentru Vaccinuri. Stocurile vor permite statelor, sprijinite de organizațiile umanitare, să țină sub control viitoarele epidemii de Ebola prin asigurarea unui acces prompt la vaccinuri populației expuse riscului în timpul epidemiilor.

Vaccinul împotriva Ebola (rVSV∆G-ZEBOV-GP, viu), sub formă de soluție injectabilă în flacon monodoză, este produs de Merck, Sharp & Dohme (MSD) Corp. și dezvoltat cu sprijinul financiar al guvernului american. Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul împotriva virusului Ebola în noiembrie 2019, vaccinul fiind deja precalificat de către OMS și autorizat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii, precum și de către opt state africane.

Înaintea autorizării, vaccinul a fost administrat unui număr de peste 350.000 de persoane în Guineea și în Republica Democratică Congo în timpul epidemiilor de Ebola din 2018-2020, în baza unui protocol privind „utilizarea compasională”. 

Vaccinul, pe care Grupul strategic consultativ al experților (GSCE) în imunizare îl recomandă a fi utilizat în timpul epidemiilor de Ebola în cadrul unui set mai amplu de măsuri menite să asigure un răspuns la epidemia de Ebola, protejează împotriva virusului Ebola Zair despre care se știe că declanșează epidemii.

Pandemia de COVID-19 ne reamintește faptul că vaccinurile au puterea incredibilă de a salva viața celor expuși la virusuri mortale”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Vaccinurile împotriva Ebola au permis prevenirea uneia dintre cele temute boli din lume. Crearea acestor noi stocuri reprezintă un excelent exemplu de solidaritate, demersuri științifice și cooperare între organizațiile internaționale și sectorul privat cu scopul de a salva vieți”.

UNICEF administrează stocurile în numele Grupului Internațional de Coordonare, organismul care, așa cum se întâmplă și în cazul stocurilor de vaccinuri împotriva holerei, a meningitei și a febrei galbene, va decide cum se alocă și se eliberează stocurile.

Stocurile sunt depozitate în Elveția și sunt pregătite să fie livrate statelor pentru a putea răspunde în situații de urgență. Decizia privind alocarea vaccinurilor se va lua în maxim 48 de ore de la primirea unei solicitări din partea unui stat; vaccinurile vor fi puse la dispoziție de către producător împreună cu ultra-ambalaje ce mențin lanțul de frig pentru a fi transportate în statele solicitante în maxim 48 de ore de la luarea deciziei. Timpul prevăzut pentru livrarea vaccinurilor de la locul depozitării în statele solicitante este, în general, de șapte zile.

Suntem mândri că facem parte din acest demers fără precedent menit să contribuie la asigurarea unui control rapid al eventualelor focare de Ebola”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Știm că, în cazul epidemiilor, pregătirea este esențială. Aceste stocuri de vaccinuri împotriva Ebola reprezintă o realizare remarcabilă ce ne va permite să distribuim cât mai repede vaccinuri celor care au cea mai mare nevoie de ele”.

Având în vedere că focarele de Ebola sunt destul de rare și de imprevizibile, nu există o piață constantă pentru vaccin. Vaccinurile sunt asigurate doar prin crearea unor stocuri și sunt disponibile în cantități limitate. Vaccinul împotriva Ebola este rezervat răspunsului la epidemie pentru a proteja populația cea mai expusă riscului de a contracta Ebola, inclusiv cadrele medicale și personalul din linia întâi.

Acesta este un moment de cotitură. Doar în ultimii zece ani, am văzut cum Ebola a devastat comunități din Africa de Vest și din Africa Centrală, cele mai afectate fiind întotdeauna persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile”, a declarat secretarul general al FISCR, Jagan Chapagain. „În timpul fiecărei epidemii, voluntarii noștri și-au riscat propriile vieți pentru a salva vieți. Cu ajutorul acestor stocuri, sper că se va reduce dramatic impactul acestei boli cumplite”.

Crearea unor stocuri de vaccinuri împotriva Ebola sub coordonarea Grupului Internațional de Coordonare reprezintă un pas important”, a afirmat dr. Natalie Roberts, manager de programe în cadrul Fundației MSF. „Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri în timpul epidemiilor de boli prevenibile prin vaccinare, iar Ebola nu constituie o excepție. Prin crearea unor stocuri de vaccinuri împotriva Ebola, se poate asigura un management mai transparent al stocurilor existente la nivel global și livrarea promptă a vaccinului acolo unde este cea mai mare nevoie, așa cum a solicitat MSF în timpul epidemiilor recente din Republica Democratică Congo”.

În primă fază, sunt disponibile 6.890 de doze pentru răspunsul la epidemie, urmând a se adăuga noi stocuri în această lună, pe parcursul anului 2021 și ulterior. În funcție de rata de livrare a vaccinurilor, s-ar putea să fie nevoie de 2-3 ani pentru a atinge nivelul recomandat de GSCE, și anume stocuri de urgență cuprinzând 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola. OMS, UNICEF, Gavi și producătorii de vaccinuri analizează încontinuu opțiunile disponibile pentru a extinde rezervele de vaccin în cazul în care se va înregistra o creștere a cererii la nivel mondial.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook