UNICEF elaborează planul pentru transportul a aproape 850 de tone de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună, în numele COVAX, în cadrul unor uriașe operațiuni logistice fără precedent

UNICEF - în parteneriat cu Gavi și OMS - ajută și statele cu venituri mici și medii inferioare să se pregătească pentru a primi vaccinurile împotriva COVID-19 în 2021

18 Decembrie 2020

BUCUREȘTI, 18 decembrie 2020 – Potrivit unei noi analize, UNICEF ar putea asigura transportul unei cantități de aproape 850 de tone de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună în 2021, în cazul în care aceste cantități devin disponibile. Aceste cifre înseamnă mai mult decât dublul cantității medii de vaccinuri pe care UNICEF le transportă în fiecare lună.

Evaluarea face parte din activitatea UNICEF ca lider în achiziția și distribuția de vaccinuri anti-COVID-19 în 92 de state cu venituri mici și medii inferioare în numele mecanismului COVAX, în colaborare cu Organizația Pan Americană a Sănătății (PAHO).

Aceasta este o operațiune mamut fără precedent”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv UNICEF. “Amploarea misiunii este colosală, iar mizele sunt fără precedent, dar suntem pregătiți să ne-o asumăm”.

Evaluarea UNICEF a luat în considerare capacitatea transportului de mărfuri și rutele de transport pentru a înțelege mai bine dificultățile distribuirii vaccinurilor COVID-19 în 2021. Conform analizei, companiile de zboruri comerciale vor putea livra vaccinuri în aproape toate cele 92 de state cu venituri mici și medii inferioare, care se numără printre cele 190 de economii participante la Mecanismul COVAX, la un cost estimat de aproape 70 de milioane de dolari americani.

În urma comparării estimărilor de volum de vaccinuri cu capacitățile de transport comercial și de mărfuri în întreaga lume, evaluarea a arătat că actuala capacitate de transport aerian de mărfuri ar fi suficientă pentru a acoperi 20% din populația majorității celor 92 de state vizate. Se așteaptă ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie transportate folosind în principal capacitățile existente de transport comercial și de mărfuri, deși, pentru unele țări mici sau alte state cu probleme de acces pot fi folosite chartere sau alte opțiuni de transport alternativ. UNICEF lucrează cu companiile aeriene și cu domeniul logistic în general pentru a acorda prioritate distribuției de vaccinuri anti-COVID-19 în întreaga lume.

O provocare majoră în operațiunea de vaccinare anti-COVID-19 este capacitatea lanțului frigorific de stocare a vaccinurilor în unele dintre statele cu venituri mici și medii inferioare. UNICEF, OMS și Gavi, Alianța pentru Vaccinuri, au elaborat un ghid cu privire la lanțul de distribuție și procesele de logistică pentru a veni în sprijinul statelor astfel încât acestea să își poată dezvolta propriile strategii de aprovizionare pentru a putea recepționa, stoca, distribui și gestiona vaccinurile împotriva COVID-19 și produsele conexe. Date fiind diferitele temperaturi necesare stocării vaccinurilor anti-COVID-19, statele vor continua să instruiască specialiști în logistică și personalul medico-sanitar referitor la condițiile și temperaturile corecte de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19.

Ca parte a unui program care a demarat în 2017, cu susținere din partea Gavi, UNICEF continuă să achiziționeze și să ofere sprijin pentru instalarea a 70.000 de refrigeratoare din lanțul frigorific în țările cu venituri medii inferioare până la finalul anului 2021, care vor contribui la distribuirea vaccinurilor COVID-19 ce vor fi stocate la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius. Aproape jumătate dintre acestea vor fi alimentate cu energie solară.

De asemenea, UNICEF, OMS și Gavi lucrează pentru a ajuta statele să pregătească și să dezvolte planuri naționale de derulare și vaccinare pentru distribuția pe scară largă a vaccinurilor împotriva COVID-19. În prezent, statele continuă să își monitorizeze gradul de pregătire în funcție de reperele de bază, ceea ce presupune accelerarea procesului de obținere a aprobărilor de reglementare și punerea în aplicare a mecanismelor de monitorizarea a siguranței vaccinurilor.

În plus, în această săptămână, în cadrul unei întâlniri UNICEF cu peste 300 de experți în achiziția vaccinurilor la nivel global, inclusiv cu reprezentanți ai guvernului, s-au analizat metode de achiziție și derulare a distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 și consolidarea sistemelor de reglementare și a lanțurilor de aprovizionare.

Finanțarea este esențială. UNICEF a făcut apel pentru strângerea unei sume de 410 milioane de dolari americani pentru a sprijini statele cu distribuția vaccinurilor, cu produse terapeutice și instrumente de diagnosticare în 2021. Mai mult, UNICEF estimează nevoi de finanțare în valoare de 133 de milioane de dolari pentru a acoperi logistica pe teritoriul statului și echipamentele necesare lanțului frigorific pentru cele mai sărace 92 de țări.

“Odată cu sosirea iminentă a vaccinurilor aprobate împotriva COVID-19, putem întrezări semne de speranță. Însă simpla existență a vaccinului nu poate reda speranța”, a declarat Fore. “Statele au nevoie urgentă de sprijin tehnic și financiar pentru a-și consolida capacitățile lanțurilor frigorifice și de aprovizionare, pentru instruirea personalului medical și pentru a lucra cu comunitățile în împotriva dezinformării și pentru consolidarea încrederii în vaccinuri. Fără finanțare și sprijin urgente, multe dintre statele cele mai sărace riscă să rămână în urmă”.

Despre COVAX

COVAX este pilonul dedicat vaccinurilor al ACT-Acceleratorului. Acesta este co-gestionat de Coaliția pentru Inovare în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI), Gavi, Alianța pentru Vaccinuri și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - care lucrează în parteneriat  cu producători de vaccinuri din state dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială, organizațiile societății civile și altele. COVAX este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile împotriva COVID-19 devin disponibile rapid la nivel internațional pentru economii cu diferite niveluri de dezvoltare a mijloacelor financiare.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook