UNICEF și PAM: Viitorul a 370 de milioane de copii este pus în pericol de lipsa accesului la mesele oferite de școli, în urma închiderii acestora

30 Aprilie 2020
Kseniya, 7 (dreapta),  se bucură de un prânz sănătos pregătit de un bucătar la școala Shabdan Baatyr, lângă satul Shabdan, valea Chon Kemin, Kârgâzstan, 10 septembrie 2019.
UNICEF Zhanibekov
Kseniya, 7 (dreapta), se bucură de un prânz sănătos pregătit de un bucătar la școala Shabdan Baatyr, lângă satul Shabdan, valea Chon Kemin, Kârgâzstan, 10 septembrie 2019.

București, 29 aprilie 2020 – În condițiile în care criza de COVID-19 împinge foametea pe o pantă ascendentă în rândul populației sărace din lumea întreagă, Programul Alimentar Mondial și UNICEF îndeamnă guvernele naționale să prevină consecințele devastatoare ce pot afecta nutriția și sănătatea a 370 de milioane de copii care nu mai beneficiază de mesele oferite de școli după închiderea acestora.

Pentru milioane de copii din lumea întreaga, masa de care beneficiază la școală este singura pe care o au în ziua respectivă. În lipsa acesteia, suferă de foame, riscă să se îmbolnăvească, să renunțe la școală și să nu mai aibă nicio șansă de a ieși din sărăcie. Trebuie să acționăm acum pentru ca pandemia să nu se transforme într-o catastrofă ce amplifică foametea”, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley.

Mesele școlare sunt foarte importante mai ales în cazul fetelor. În multe țări sărace, existența unei mese poate fi un argument suficient pentru a convinge părinții aflați în dificultate să își trimită fiicele la școală, permițându-le astfel să scape de treburile casnice grele sau de căsătoriile timpurii.

„Școala este mult mai mult decât o instituție de învățământ. Pentru numeroși copii, aceasta înseamnă acces la siguranță, servicii medicale și nutriție. Dacă nu acționăm acum și nu extindem serviciile ce sunt vitale copiilor celor mai vulnerabili, consecințele devastatoare ale COVID-19 se vor resimți decenii la rând”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Pe lângă programele ce oferă mese școlare, copiii din țările sărace beneficiază adesea și de servicii medicale, precum vaccinare și deparazitare, furnizate prin intermediul școlilor lor.

Ca răspuns la un raport recent al Secretarului General al Națiunilor Unite, care a atras atenția asupra numărului de copii privați de mesele școlare, PAM și UNICEF colaborează cu guvernele pentru a sprijini copiii care nu merg la școală pe durata crizei. În 68 de state, guvernele și PAM oferă copiilor rații la pachet, cupoane valorice sau sume de bani ca o alternativă la mesele oferite de școli.

În cadrul acestui parteneriat, PAM și UNICEF vor ajuta guvernele în lunile următoare să se asigure că, la redeschiderea școlilor, copiii care revin în clase vor beneficia de mese și programe sanitare. Aceasta îi va motiva și pe părinți să își trimită copiii la școală. Agențiile încearcă să identifice împreună copiii care au nevoie de mesele oferite de școli, printr-o hartă online a meselor școlare.

În sprijinul acestor activități – ce vor viza inițial 30 de țări vulnerabile sau cu venituri mici și sprijinirea a 10 milioane de copii – UNICEF și PAM lansează un apel pentru strângerea a 600 de milioane de dolari. Activitatea lor va fi strâns corelată cu cea a Coaliției Globale pentru Educație, coordonată de UNESCO, un demers global menit să ofere copiilor posibilitatea de a continua să studieze, în ciuda perturbărilor provocate de COVID-19.  

Note pentru redactori

Conținutul multimedia poate fi descărcat de aici: https://weshare.unicef.org/Package/2AM408XTJ7QC

Despre Programul Alimentar Mondial

Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite este cea mai mare organizație umanitară din lume, ce urmărește salvarea de vieți în situații de urgență, asigurarea prosperității și oferirea unui viitor sustenabil persoanelor care încearcă să se redreseze în urma conflictelor, dezastrelor și impactului schimbărilor climatice.

 

 

Contacte media

Raluca Dinu-Paicu
Ofițer Media și Advocacy
UNICEF în România
Tel: +40 744 786 809
Tel: +40 21 2017865

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați www.unicef.org. 

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.