Ucraina, după doi ani de război: copiii din zonele aflate pe linia frontului, nevoiți să petreacă până la 5.000 de ore – echivalentul a aproape șapte luni – în adăposturi subterane

Trei sferturi dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani au declarat recent că au nevoie de sprijin emoțional sau psihologic

23 Februarie 2024
A father carries his daughter on his shoulders in front of a apartment block in ruin
UNICEF/Filippov

GENEVA/KIEV, 23 februarie 2024 – În ultimii doi ani, copiii din orașele ucrainene situate pe linia frontului au fost nevoiți să petreacă între 3.000 și 5.000 de ore – adică între patru și aproape șapte luni – în adăposturi din subsoluri și stații de metrou subterane în timp ce la suprafață răsunau alertele de raid aerian.

De la escaladarea războiului în februarie 2022, atacurile necontenite – care au declanșat aproximativ 3.500 de alerte de raid aerian în regiunile Zaporojie și Harkov și aproape 6.200 în regiunea Donețk – au avut un impact devastator asupra sănătății mintale a copiilor și asupra capacității acestora de a învăța în mod eficient.

Lunile de iarnă au fost deosebit de dificile pentru copii, în condițiile în care mii de copii au fost nevoiți să se adăpostească în subsoluri reci și umede și, din cauza intensificării atacurilor, numeroase familii au rămas fără încălzire, acces la apă și electricitate.

„Războiul din Ucraina a distrus multe copilării și a zdruncinat sănătatea mintală și capacitatea copiilor de a învăța”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Copiii au trecut prin doi ani de violență, izolare, separare de familie, pierderea celor dragi, strămutare, întreruperea școlii și perturbarea serviciilor medicale. Ei au nevoie ca acest coșmar să se termine.”

„Bombardamentele continue nu le dau copiilor din Ucraina răgazul necesar pentru a-și reveni după suferința și traumele provocate de atacuri. Fiecare sirenă și explozie amplifică sentimentul de anxietate. Educația reprezintă un pilon al speranței, al oportunităților și al  stabilității în viețile copiilor, dar aceasta continuă să fie întreruptă sau inaccesibilă pentru milioane de copii din Ucraina.”

Războiul are un puternic impact psihologic asupra copiilor. Potrivit datelor din sondaje, jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au tulburări de somn, iar unu din cinci are gânduri intruzive și flashback-uri – manifestări specifice tulburării de stres post-traumatic. Trei sferturi dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani au declarat recent că au nevoie de sprijin emoțional sau psihologic. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre ei au solicitat ajutor.

Părinții din Ucraina semnalează un nivel ridicat de anxietate, frică excesivă, fobii și tristețe, precum și o implicare mai redusă în educație, sensibilitate la zgomote puternice și tulburări de somn în rândul copiilor. Într-un moment în care copiii au cea mai mare nevoie de sprijin din partea părinților, jumătate dintre părinții intervievați declară că întâmpină dificultăți în a le oferi sprijin copiilor lor.

La nivelul țării, 40% dintre copiii ucraineni nu au acces permanent la educație din cauza lipsei de spații școlare. În zonele situate în apropierea frontului, jumătate dintre copiii de vârstă școlară nu au acces la educație. Cele mai recente date arată că pierderile educaționale semnalate în 2022 sunt de doi ani în ceea ce privește cititul și de un an în cazul matematicii, în comparație cu 2018.

De la escaladarea războiului, în urmă cu doi ani, UNICEF și-a extins activitatea în Ucraina, fiind prezent în momentul de față în Kiev, Liov, Odesa, Dnipro, Poltava, Nikolaev și Harkov pentru a acorda asistență umanitară și sprijin esențial copiilor și familiilor.

Activitatea desfășurată de UNICEF în Ucraina se concentrează pe asigurarea accesului copiilor la servicii medicale, vaccinare, sprijin nutrițional, protecție, educație, apă potabilă și salubritate, protecție socială, servicii de sănătate mintală și sprijin psihosocial.

În țările care găzduiesc refugiați, UNICEF colaborează cu guvernele, autoritățile locale și partenerii locali pentru a consolida sistemele naționale care oferă copiilor refugiați și copiilor marginalizați din comunitățile-gazdă servicii de calitate în domeniul educației, al sănătății și al protecției.

„Principiile umanitare, dreptul internațional umanitar și tratatele internaționale privind drepturile omului trebuie respectate. Copiii au nevoie de șansa de a se redresa, iar cel mai bun mod de a le oferi această șansă este de a pune capăt acestui război”, a afirmat Russell.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.