Numărul de copii care nu beneficiază de o protecție socială esențială este în creștere la nivel mondial - OIM și UNICEF

Crizele multiple vor împinge și mai mulți copii în sărăcie, creând o nevoie urgentă de extindere a protecției sociale, avertizează un nou raport

01 Martie 2023
A young mother from Bangladesh holds her 16 months old son in front of their home
UNICEF/Rahman

GENEVA/NEW YORK, 1 martie 2023 - Numărul copiilor care nu au acces la protecție socială crește de la an la an, aceștia fiind în risc de sărăcie, foamete și discriminare, potrivit unui nou raport publicat astăzi de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și UNICEF.

Peste un miliard de motive: Nevoia urgentă de a construi o protecție socială universală pentru copii avertizează că încă 50 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 și 15 ani nu au beneficiat de o măsură esențială de protecție socială - mai exact, prestațiile pentru copii (plătite în numerar sau sub formă de credite fiscale) - între 2016 și 2020, ceea ce duce la o creștere a numărului total la 1,46 miliarde de copii sub 15 ani la nivel global.

"În esență, consolidarea eforturilor pentru a asigura investiții adecvate în protecția socială universală pentru copii, ideal prin prestații universale pentru copii care să sprijine familiile în orice moment, este alegerea etică și rațională și cea care deschide calea către dezvoltarea durabilă și justiția socială", a declarat Shahra Razavi, Director al Departamentului de protecție socială din cadrul OIM.

Potrivit raportului, ratele de acoperire a prestațiilor pentru copii și familie au scăzut sau au stagnat în toate regiunile lumii între 2016 și 2020, ceea ce face ca nicio țară să nu fie pe calea către atingerea Obiectivului de dezvoltare durabilă de realizare a unei acoperi substanțiale a protecției sociale până în 2030. În America Latină și Caraibe, de exemplu, gradul de acoperire a scăzut semnificativ, de la aproximativ 51% la 42%. În multe alte regiuni, acoperirea a stagnat și rămâne scăzută. În Asia Centrală și Asia de Sud, în Asia de Est și Asia de Sud-Est, în Africa Subsahariană și în Asia de Vest și Africa de Nord, ratele de acoperire au fost de aproximativ 21%, 14%, 11% și, respectiv, 28%, din 2016.

Neasigurarea unei protecții sociale adecvate pentru copii îi face pe aceștia vulnerabili la sărăcie, boală, educație pierdută și nutriție precară și le crește riscul de a se căsători timpuriu și de a fi exploatați prin muncă.

La nivel mondial, probabilitatea e de două ori mai mare pentru copii decât pentru adulți de a trăi în sărăcie extremă - supraviețuirea cu mai puțin de 1,90 USD (PPC*) pe zi – o situație care afectează aproximativ 356 de milioane de copii. Un miliard de copii trăiesc, de asemenea, în sărăcie multidimensională - adică fără acces la educație, sănătate, locuințe, nutriție, salubritate sau apă. Numărul copiilor care trăiesc în sărăcie multidimensională a crescut cu 15% în timpul pandemiei COVID-19, anulând progresele anterioare în reducerea sărăciei infantile și subliniind nevoia urgentă de protecție socială.

În plus, pandemia a evidențiat faptul că protecția socială este un răspuns esențial în perioade de criză. Aproape toate guvernele din lume fie au adaptat rapid sistemele existente, fie au introdus noi programe de protecție socială pentru a sprijini copiii și familiile, dar majoritatea nu au reușit să facă reforme permanente pentru a se proteja împotriva șocurilor viitoare, potrivit raportului.

"Pe măsură ce familiile se confruntă cu dificultăți economice tot mai mari, cu insecuritatea alimentară, cu conflicte și cu dezastrele legate de climă, prestațiile universale pentru copii pot fi un colac de salvare", a declarat Natalia Winder-Rossi, Director al UNICEF pentru politică socială și protecție socială. "Există o nevoie urgentă de a consolida, extinde și investi în sisteme de protecție socială adaptate copiilor și care să răspundă la șocuri. Acest lucru este esențial pentru a proteja copiii de sărăcie și pentru a crește reziliența, în special în rândul celor mai sărace gospodării".

Raportul subliniază faptul că toate țările, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, au de ales: dacă să urmeze o strategie "ambițioasă" de investiții în consolidarea sistemelor de protecție socială sau o strategie de "facilă" care nu face investițiile necesare și va lăsa în urmă milioane de copii.

Pentru a inversa tendința negativă, OIM și UNICEF îndeamnă factorii de decizie politică să ia măsuri decisive pentru a obține o protecție socială universală pentru toți copiii, inclusiv:

  • Investirea în prestațiile pentru copii, care oferă o modalitate dovedită și eficientă din punct de vedere al costurilor de a combate sărăcia infantilă și de a asigura dezvoltarea copiilor.
  • Furnizarea unei game cuprinzătoare de prestații pentru copii prin intermediul sistemelor naționale de protecție socială, care să conecteze, de asemenea, familiile la servicii sociale și de sănătate esențiale, cum ar fi serviciile de îngrijire a copiilor gratuite sau la prețuri accesibile de înaltă calitate.
  • Construirea unor sisteme de protecție socială care să se bazeze pe drepturi, să țină cont de gen, să fie incluzive și să răspundă la șocuri pentru a aborda inegalitățile și a obține rezultate mai bune pentru fete și femei, copii migranți și copii forțați să muncească, de exemplu.
  • Asigurarea unei finanțări durabile pentru sistemele de protecție socială prin mobilizarea resurselor interne și creșterea alocării bugetare pentru copii.
  • Consolidarea protecției sociale pentru părinți și persoanele care se ocupă de copii prin garantarea accesului la locuri de muncă decente și la prestații adecvate, inclusiv de șomaj, boală, maternitate, invaliditate și pensii.

 

Note pentru editori

*PPC se referă la paritatea puterii de cumpărare. Paritatea puterii de cumpărare este o măsură a prețului anumitor bunuri în diferite țări și este utilizată pentru a compara puterea de cumpărare absolută în mai multe țări.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre OIM

Promovarea justiției sociale, promovarea muncii decente.

Organizația Internațională a Muncii este agenția Națiunilor Unite pentru lumea muncii.  Aducem împreună guverne, angajatori și lucrători pentru o abordare centrată pe oameni în ceea ce privește viitorul muncii, sprijinind crearea de locuri de muncă, drepturile la locul de muncă, protecția socială și dialogul social.

 

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.