Milioane de oameni sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi de holeră din cauza lipsei de apă curată, a săpunului și a instalațiilor sanitare, precum și a deficitului de vaccin împotriva holerei

Grupul internațional de coordonare (ICG) pentru furnizarea de vaccinuri cere accelerarea urgentă a măsurilor care pot salva vieți.

21 Martie 2024
A mother in red holding her baby
UNICEF/Mohamdeen

GENEVA/NEW YORK, 20 martie 2024 - Acțiuni imediate pentru a stopa o creștere multianuală fără precedent a numărului de cazuri de holeră la nivel mondial sunt necesare, afirmă Grupul internațional de coordonare (ICG) privind furnizarea de vaccinuri. Acțiunile includ investiții în accesul la apă potabilă, instalații sanitare și igienă, testarea și detectarea rapidă a focarelor, îmbunătățirea calității și accesului la asistență medicală și accelerarea producției suplimentare de doze accesibile de vaccin oral împotriva holerei (OCV) pentru o mai bună prevenție.

ICG gestionează stocul global de vaccinuri împotriva holerei. Din acest grup fac parte Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Médecins Sans Frontières, UNICEF și OMS. Gavi, Alianța pentru vaccinuri, finanțează stocul de vaccinuri și livrarea de OCV. Membrii ICG fac apel la guverne, donatori, producători de vaccinuri, parteneri și comunități să se alăture într-un efort urgent pentru a opri și reduce numărul cazurilor de holeră.

Incidența holerei a crescut vertiginos la nivel mondial începând din 2021, cele 473.000 de cazuri raportate la OMS în 2022 reprezentând mai mult decât dublul numărului din 2021. Datele preliminare pentru 2023 relevă noi creșteri, cu peste 700.000 de cazuri raportate. Mai multe dintre focare au rate ridicate de mortalitate, depășind pragul de 1% utilizat ca indicator pentru tratamentul prompt și adecvat al pacienților cu holeră. Aceste tendințe sunt dramatice, având în vedere că holera este o boală care poate fi prevenită și tratată și că numărul cazurilor fusese în scădere în anii anteriori.    

Holera este o infecție intestinală acută care se răspândește prin alimente și apă contaminate cu fecale care conțin bacteria Vibrio cholerae.  Creșterea numărului de cazuri de holeră este cauzată de lacunele persistente în ceea ce privește accesul la apă potabilă și canalizare. Deși se depun eforturi pentru a elimina aceste lacune în anumite locuri, în multe alte zone acestea cresc, din cauza factorilor climatici, a insecurității economice, a conflictelor și a dislocării populației. Gestionarea în condiții de siguranță a apei și a instalațiilor sanitare este o condiție prealabilă pentru a opri transmiterea holerei.

În prezent, printre țările cele mai grav afectate se numără Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Somalia, Sudan, Siria, Zambia și Zimbabwe.

Acum, mai mult ca oricând, țările trebuie să adopte un răspuns multisectorial pentru a lupta împotriva holerei. Membrii ICG fac apel la țările afectate în prezent și la cele potențial afectate să ia măsuri urgente pentru a se asigura că populația lor are acces la apă curată, la servicii de igienă și salubritate și la informațiile esențiale pentru a preveni răspândirea holerei. Crearea acestor servicii necesită voință politică și investiții la nivel național. Aceasta include crearea capacității de detectare și răspuns timpuriu, o mai bună depistare a bolii, accesul rapid la tratament și îngrijire, precum și colaborarea strânsă cu comunitățile, inclusiv în ceea ce privește comunicarea riscurilor și implicarea comunitară.  

Decalajul sever dintre numărul de doze de vaccin disponibile și nivelul actual al nevoilor pune o presiune fără precedent asupra stocului global de vaccinuri. Între 2021 și 2023, au fost solicitate mai multe doze pentru contracararea epidemiilor decât în întregul deceniu precedent.

În octombrie 2022, deficitul continuu de vaccinuri a făcut necesar ca ICG să recomande o singură doză de vaccin, în scădere față de schema anterioară, de lungă durată, de două doze. Aproximativ 36 de milioane de doze au fost produse anul trecut, în timp ce 14 țări afectate au înregistrat un necesar de 72 de milioane de doze pentru o strategie de răspuns cu o singură doză. Aceste solicitări subestimează nevoia reală. Campaniile de vaccinare preventivă au trebuit să fie amânate ca să fie păstrate doze pentru eforturile urgente de controlare a epidemiilor, creându-se astfel un cerc vicios. Schimbarea strategiei a permis ca vaccinurile disponibile să protejeze mai multe persoane și să răspundă la mai multe focare de holeră pe fondul deficitului curent de aprovizionare, dar revenirea la o schemă cu două doze și reluarea vaccinării preventive ar asigura o protecție mai îndelungată.

Se preconizează că în 2024 capacitatea de producție globală va fi de 37-50 de milioane de doze, dar va continua probabil să fie insuficientă pentru a răspunde nevoilor milioanelor de persoane afectate direct de holeră. Doar un singur producător, EuBiologics, produce în prezent vaccinul; deși compania face tot posibilul pentru a maximiza producția, sunt necesare mai multe doze. În prezent, nu se așteaptă ca noi producători să se alăture pieței înainte de 2025; este necesară accelerarea acestui proces. Aceeași urgență și aceeași inovație pe care le-am văzut în cazul COVID-19 trebuie să fie aplicate și în cazul holerei.

Alți producători care intenționează să intre pe piață trebuie să își accelereze eforturile și să pună la dispoziție doze la prețuri accesibile.

Facem apel la producătorii de vaccinuri, la guverne, la donatori și la parteneri să acorde prioritate unei creșteri urgente a producției de vaccinuri și să investească în toate eforturile necesare pentru a preveni și controla holera.

#####

Note pentru editori:

Despre ICG: https://www.who.int/groups/icg

Comunicat de presă privind strategia de dozaj: https://www.who.int/news/item/19-10-2022-shortage-of-cholera-vaccines-leads-to-temporary-suspension-of-two-dose-strategy--as-cases-rise-worldwide

Grupul operativ global pentru controlul holerei: https://www.gtfcc.org/

IFRC despre holeră: https://www.ifrc.org/our-work/health-and-care/community-health/communicable-diseases/cholera

UNICEF despre holera care pune în pericol copiii la nivel mondial: https://www.unicef.org/stories/cholera-is-endangering-children-globally

OMS cu privire la recrudescența holerei, inclusiv rapoartele lunare privind situația acesteia: https://www.who.int/emergencies/situations/cholera-upsurge

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.