Ghana este destinația primului transport istoric al vaccinurilor prin mecanismul COVAX

Declarație a Reprezentantului UNICEF în Ghana, Anne-Claire Dufay, și a Reprezentantului Organizației Mondiale a Sănătății în Ghana, Dr Francis Kasolo, la sosirea în Accra a primelor vaccinuri împotriva COVID-19

24 Februarie 2021

ACCRA, 24 februarie 2021 - „După un an de perturbări cauzate de pandemia de COVID-19, cu peste 80.700 de infectări și peste 580 de vieți pierdute, calea spre recuperare poate, în sfârșit, să înceapă pentru locuitorii Ghanei.

Este un moment foarte important, deoarece sosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în Ghana este esențială pentru a pune capăt pandemiei. Singura modalitate de a ieși din această criză este să ne asigurăm că vaccinurile sunt disponibile pentru toți. Mulțumim tuturor partenerilor care sprijină mecanismul COVAX în vederea distribuției de vaccinuri anti-COVID-19 sigure și eficiente către toate țările, în mod rapid și corect.

Aceste 600.000 de vaccinuri livrate prin intermediul COVAX fac parte dintr-o tranșă inițială de livrări de vaccinuri AstraZeneca/Oxford produse sub licență de către Serum Institute din India, care reprezintă o parte a primului val de vaccinuri anti-COVID destinate mai multor țări cu venituri mici și medii.

Aceste transporturi reprezintă, de asemenea, începutul a ceea ce ar trebui să fie cea mai amplă operațiune de achiziții și aprovizionare cu vaccinuri din istorie. Se intenționează ca, prin mecanismul COVAX, să se livreze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în acest an. Acesta este un efort global fără precedent, menit să asigure accesul tuturor cetățenilor la vaccinuri.

Ne bucurăm că Ghana a devenit prima țară care a primit vaccinurile anti-COVID-19 prin mecanismul COVAX. Felicităm guvernul ghanez - în special Ministerul Sănătății, Serviciul de Sănătate și Ministerul Informațiilor din Ghana - pentru eforturile neobosite de a proteja populația. Ca parte a echipei de țară ONU din Ghana, a UNICEF și a OMS, ne reiterăm angajamentul de a sprijini campania de vaccinare și de a limita răspândirea virusului, în strânsă cooperare cu toți partenerii, inclusiv Gavi și Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemie (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI).

Vaccinurile salvează vieți. Pe măsură ce profesioniștii din sănătate și alți angajați din prima linie sunt vaccinați, vom putea asista la o revenire treptată la normalitate, inclusiv la creșterea accesului la serviciile de sănătate, educație și protecție. În spiritul asistenței universale de sănătate, să nu lăsăm pe nimeni în urmă."

###

Descărcați conținut multimedia, inclusiv fotografii și materiale video suplimentare cu momentele când vaccinurile se îndreptau către Aeroportul Internațional Mumbai, pentru a părăsi India, și, respectiv, când vaccinurile aterizează în prima țară de destinație, după ce au fost transportate de UNICEF din Mumbai.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.