Garanția pentru copii – oportunitatea unei generații de a face schimbări durabile pentru viitorul copiilor din România

01 Iunie 2024
Adolescents and officials in front of a panel with the Child Guarantee
UNICEF/Holerga

București, 1 iunie 2024. La 35 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului, cel mai ratificat tratat de drepturile omului din istorie, implementarea Planului Național de Acțiune al Garanției Europene pentru Copii este oportunitatea generației de astăzi de a schimba radical viețile a 500.000 de mii de copii din România care se află în risc de sărăcie și excluziune socială, au afirmat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), ai UNICEF și ai Boardului Copiilor din România, cu ocazia Zilei internaționale a copilului.

În cadrul evenimentului „Porți Deschise” la Camera Deputaților, care se desfășoară de 1 iunie, Ziua internațională a copilului, președintele ANPDCA, Rareș Achiriloaie, reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti, precum și Ioana, în vârstă de 16 ani, membră a Boardului Copiilor, au susținut declarații comune cu privire la Garanția Europeană pentru Copii și a importanței participării copiilor la procesul de luare a deciziilor care îi privesc.

Garanția pentru copii este o recomandare adoptată de Consiliul Uniunii Europene în 2021 pentru a se asigura că toate statele membre întreprind acțiunile necesare pentru a „garanta” tuturor copiilor din UE, în special celor mai vulnerabili, acces la servicii de calitate și gratuite sau la prețuri accesibile. pentru a contracara sărăcia și excluderea socială a acestora.

41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie și excluziune socială, acesta reprezentând un procent dublu față de media europeană. Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru Copii, care a fost adoptat de Guvern în 2023, constituie un pas important pentru protejarea celor mai vulnerabili, România angajându-se să reducă numărul copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 500.000 până în 2030. Planul include 59 de măsuri concrete, împărțite în 7 obiective, România angajându-se să investească peste 19 miliarde de euro printr-un mix de resurse din fonduri europene, bugetul de stat și fonduri locale și nerambursabile.

„Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci și factorii decisivi de mâine pentru o dezvoltare sustenabilă. Iar într-un moment în care provocările sociale și educaționale devin din ce în ce mai complexe, declararea anului 2015 An Național al Copilului este o oportunitate ce poate să sublinieze și să tragă un semnal de alarmă asupra angajamentului și responsabilității colective a societății românești pentru viitor. Vă invit pe toți să ne unim eforturile și să contribuim activ la realizarea acestui obiectiv comun, pentru binele nostru, al copiilor de astăzi și al generațiilor viitoare”, a declarat Ioana, 16 ani, membră a Boardului Copiilor din România.

„Astăzi, la Palatul Parlamentului, ne bucurăm că putem să aducem în atenția tuturor subiectele care contează cu adevărat: participarea copiilor, accesul copiilor la servicii și la educație de calitate, care să le asigure dezvoltarea armonioasă, și multe lucruri pe care le construim împreună cu organizații internaționale, societate civilă, dar și comunități. Alături de UNICEF, suntem astăzi aici ca să prezentăm ceea ce face Guvernul României prin Garanția Europeană pentru Copii, prin Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului și este cel mai bun prilej ca să urăm la mulți ani tuturor copiilor din România”, a afirmat Rareș Achiriloaie, Președintele ANPDCA.

„Luna aceasta este specială pentru noi din mai multe motive, printre care se numără și acela că, în iunie 1991, a fost semnat Acordul Cadru de Cooperare între Guvernul României și UNICEF, iar UNICEF și-a început lunga și productiva misiune în România, lucrând în beneficiul copiilor români. Am parcurs un drum lung de atunci, împreună cu partenerii noștri guvernamentali, societatea civilă și sectorul privat, copiii și părinții înșiși și continuăm pe acest drum. Le urăm la mulți ani copiilor!”, a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.

UNICEF invită copiii și părinții să petreacă 1 iunie la sediul Senatului României și la Camera Deputaților, unde se desfășoară evenimentele „Senatul Copiilor” și „Porți Deschise”. La cortul și la standul UNICEF, copiii se pot bucura de o serie de activități distractive și educative, printre care se numără: roata drepturilor copiilor, roata obiectivelor de dezvoltare durabilă, baloane albastre, face painting, origami și cabine foto. 

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe FacebookInstagramTikTok și X.