Două milioane de copii refugiați din calea războiului din Ucraina au trecut granița pentru a fi în siguranță

Cu încă 2,5 milioane de copii strămutați în interiorul țării, 60% dintre copiii ucraineni au fost până acum forțați să-și părăsească casele, deoarece atacurile asupra zonelor urbane continua

30 Martie 2022
Ukrainian child
UNICEF/Alex Nicodim

NEW YORK/GENEVA/KIEV, 30 martie 2022 – Două milioane de copii au fost până în prezent forțați să fugă din Ucraina, unde războiul continuă.

„Situația din interiorul Ucrainei este din ce în ce mai gravă”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Numărul copiilor care își părăsesc casele continuă să crească și nu trebuie să uităm că fiecare dintre ei are nevoie de protecție, educație, siguranță și sprijin”.

Copiii reprezintă jumătate din toți refugiații din războiul din Ucraina, potrivit UNICEF și UNHCR. Peste 1,1 milioane de copii au sosit în Polonia, sute de mii ajungând și în România, Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.

UNICEF avertizează în continuare asupra riscului crescut de trafic și exploatare. Pentru a încerca să reducă riscurile cu care se confruntă copiii și tinerii, UNICEF, UNHCR și partenerii guvernamentali și cei din societatea civilă extind centrele „Blue Dot” în țările care găzduiesc refugiații, inclusiv în Moldova, România și Slovacia. Centrele „Blue Dot” sunt spații sigure care pot oferi informații familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separate de familie și le asigură protecția împotriva exploatării, servind drept centre de acces la serviciile esențiale.

UNICEF lucrează, de asemenea, în procedură de urgență, cu guvernele naționale și cu alte autorități din regiune în vederea aplicării de măsuri suplimentare pentru siguranța copiilor, inclusiv consolidarea controlului privind protecția copiilor la punctele de trecere a frontierei.

UNICEF estimează că peste 2,5 milioane de copii au fost strămutați în interiorul Ucrainei. Potrivit documentării biroului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, peste 100 de copii au fost uciși în timpul conflictului și alți 134 de copii au fost răniți. Bilanțul real va fi probabil mult mai mare.

UNICEF este, de asemenea, profund îngrijorat cu privire la copiii și familiile blocate în zonele încercuite sau care nu pot pleca, din cauza riscurilor de securitate sporite și a lipsei rutelor de ieșire sigure. Numărul în creștere al rapoartelor privind lipsa gravă de alimente, apă, căldură și alte produse esențiale subliniază importanța accesului umanitar sigur și neîngrădit în toate zonele țării.

Unii copii care au fugit din Ucraina încă pot accesa online programa școlară ucraineană. Pentru alții, trebuie depuse eforturi colective, inclusiv de către țările care găzduiesc refugiații, pentru a asigurarea educației lor continue. Pe lângă oportunitatea continuării învățării, accesul la educație oferă copiilor și o anumită stabilitate, protecție și un sentiment de încredere într-o perioadă de incertitudine.

UNICEF continuă să-și intensifice intervențiile în interiorul Ucrainei și în țările care găzduiesc refugiații.

Săptămâna aceasta, UNICEF a început un program umanitar de transfer de numerar pentru a sprijini 52.000 dintre cele mai vulnerabile familii din Ucraina.

Începând cu 28 martie 2022, UNICEF a expediat 114 camioane transportând 1.275 de tone de provizii de urgență pentru a sprijini copiii și familiile din Ucraina și țările limitrofe. 63 de camioane cu provizii au sosit în Ucraina, care vor răspunde nevoilor a peste opt milioane de oameni, inclusiv două milioane de copii. Proviziile includ medicamente și echipamente medicale, haine de iarnă pentru copii și truse de igienă, kituri educaționale, de dezvoltare timpurie și recreative.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook