COVID-19 a determinat reducerea dramatică a serviciilor esențiale și a protecției oferite copiilor migranți și celor strămutați în țările din întreaga lume

Conform unei noi anchete, răspunsul la pandemie și eforturile de redresare exclud în mare parte copiii migranți

18 Decembrie 2020

BUCUREȘTI, 18 decembrie 2020 – În țările din lumea întreagă, planurile naționale privind răspunsul la pandemia de COVID-19 și cele de redresare îi exclud în mare parte copiii migranți și cei strămutați, confruntați și cu reducerea semnificativă a accesului la servicii esențiale și la protecție, a anunțat UNICEF astăzi. La baza acestor constatări stau datele adunate în cadrul unei anchete realizate recent de către UNICEF în 159 de țări în care are o prezență operațională.  

Se estimează că, la nivel mondial, sunt 272 de milioane de migranți internaționali, iar 33 de milioane sunt copii, inclusiv 12,6 milioane de copii refugiați și 1,5 milioane de solicitanți de azil. Alte zeci de milioane migrează în interiorul propriei țări – numai în India, 93 de milioane de copii sunt migranți interni, potrivit estimărilor. La nivel mondial, 21,5 milioane de copii au fost strămutați intern din cauza conflictelor, a violenței sau a dezastrelor. 

De Ziua Internațională a Migranților, agenția ONU dedicată copiilor îndeamnă guvernele să se asigure că toți copiii vulnerabili – inclusiv cei refugiați, migranți sau strămutați intern – beneficiază de o atenție prioritară în cadrul răspunsului la pandemie și al eforturilor de redresare, indiferent de statutul lor, și că li se oferă servicii calitative de protecție, de sănătate, de furnizare a apei, de salubritate și de educație.

„Rezultatele acestei anchete avertizează cât se poate de clar cu privire la faptul că majoritatea copiilor vulnerabili sunt lăsați să facă față singuri consecințelor pandemiei”, a afirmat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Beneficiind de sprijinul potrivit la momentul potrivit, copiii migranți pot oferi competențe prețioase societăților în care își găsesc o nouă casă – competențe pe care țările ar trebui să le integreze în procesul de redresare în urma pandemiei. UNICEF face apel la creșterea investițiilor globale în vederea sprijinirii acestor copii și este pregătit să colaboreze cu guvernele pentru a asigura avantajele pe care migrația le oferă copiilor”.

O reducere mai pronunțată a serviciilor se înregistrează în țări aflate în plină criză din cauza conflictelor sau a dezastrelor și în care copiii migranți se confruntau deja cu bariere în calea accesului la servicii medicale, la apă potabilă și la servicii de salubritate corespunzătoare. Potrivit anchetelor UNICEF:

  • 50% dintre țările în care UNICEF desfășoară operațiuni umanitare raportează reducerea accesului la servicii medicale în rândul persoanelor strămutate și al refugiaților și
  • aproape un sfert dintre aceste țări raportează întreruperea serviciilor de furnizare a apei, de igienă și de salubritate în taberele pentru refugiați sau persoane strămutate. 

La modul mai general, dincolo de contextele fragile, ancheta arată că acești copii refugiați, migranți și strămutați nu se numără printre beneficiarii eforturilor de combatere și de redresare socioeconomică. De exemplu:

  • 58% dintre reprezentanțele UNICEF incluse în anchetă raportează alternative neadecvate de învățare la distanță pentru copiii vulnerabili, inclusiv pentru cei refugiați, migranți sau strămutați intern; 
  • 36% raportează reducerea serviciilor de protecție dedicate copiilor migranți și celor strămutați; 
  • 50% raportează faptul că refugiații și solicitanții de azil nu beneficiază de măsurile de protecție socială nou adoptate sau extinse de către guvern în contextul pandemiei de COVID-19. 

UNICEF este preocupat și din cauza răspândirii percepțiilor negative și a ostilității față de copiii migranți, o tendință preconizată a se intensifica odată cu agravarea crizei socioeconomice provocate de COVID-19 și odată cu revenirea a milioane de migranți în țările de origine, confruntate cu o creștere a șomajului:

  • 39% dintre reprezentanțele UNICEF raportează o atitudine tot mai tensionată față de migranți, față de persoanele strămutate și față de cei care se întorc acasă; acest procent ajunge la aproape 50% în cazul țărilor cu contexte fragile.  

UNICEF și partenerii săi încearcă să ajute migranții și persoanele strămutate să se protejeze singure împotriva pandemiei și a impactului socioeconomic devastator al acesteia. Pentru aceasta, se acordă informații fiabile și adaptate copiilor cu privire la COVID-19 și măsurile de igienă într-o limbă pe care aceștia o înțeleg, se asigură accesul la articole de igienă și la apă oriunde s-ar afla copiii și se asigură că se acordă atenție copiilor migranți și strămutați în cadrul eforturilor realizate pentru a garanta accesul continuu la servicii de educație, sănătate, nutriție și protecție a copilului.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook