Continuitatea în vaccinarea de rutină este vitală și pe durata pandemiei de COVID-19 - OMS și UNICEF

Notă de presă, cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării 2020

22 Aprilie 2020
Boy playing with a toy, Romania.
UNICEF Anamaria Dinulescu

GENEVA/ COPENHAGA, 20 aprilie 2020 - Pandemia de COVID-19 ne reamintește cu tărie că bolile infecțioase nu cunosc frontiere. Toate țările sunt vulnerabile, indiferent de nivelul veniturilor lor sau de cât de avansate sunt sistemele lor medicale. În întreaga regiune europeană, unde zeci de milioane de persoane trăiesc în izolare fizică de câteva săptămâni și unde peste 100.000 de persoane și-au pierdut viața, viteza răspândirii și efectele devastatoare ale noului coronavirus au afectat în mod drastic traiul zilnic al oamenilor.

Nevoia urgentă a dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19 evidențiază rolul central pe care imunizarea îl joacă în protejarea vieților și a economiei. În timp ce oamenii de știință din întreaga lume depun eforturi pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus, iar capacitatea serviciilor medicale este pusă la grea încercare în gestionarea îmbolnăvirilor de COVID-19, programele naționale de imunizare de rutină au devenit mai importante ca oricând. Guvernele din regiunea europeană trebuie să profite de orice ocazie pentru a-și proteja locuitorii împotriva bolilor pentru care sunt deja disponibile vaccinuri.

Când vaccinarea de rutină nu mai are loc, crește riscul declanșării unei epidemii.

În 2018, aproximativ 527.000 de copiii din țările din regiunea europeană (OMS) nu au fost vaccinați cu prima doză a vaccinului împotriva rujeolei.  Un an mai târziu, în 2019, virusul rujeolic a scos la suprafață decalaje de imunizare în Europa. Aproximativ 100.000 de persoane din toate categoriile de vârstă s-au îmbolnăvit astfel de rujeolă. Protejarea copiilor, a adolescenților și a adulților împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este obligatorie pentru a putea asigura sustenabilitatea sistemelor medicale.

“Știm că vulnerabilitatea în fața bolilor infecțioase reprezintă o amenințare a sistemelor sanitare de pretutindeni,”  a spus Afshan Khan, Director Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală. “Este esențial ca programele de imunizare de rutină să continue în timpul acestei crize, asigurând protecția necesară a lucrătorilor sanitari și a persoanelor care sunt vaccinate. Vaccinarea celor mai vulnerabili copii care au ratat în trecut imunizările de rutină trebuie să devină o prioritate.”

Dacă, în această perioadă fără precedent, măsurile locale de contracarare a răspândirii COVID-19 duc la o întrerupere temporară a serviciilor de imunizare de rutină, țările trebuie să planifice reluarea serviciilor de imunizare cât de poate de repede după stabilizarea situației.

Țările trebuie să fie pregătite să îi vaccineze pe cei cu risc sporit și să se asigure că toată lumea, inclusiv categoriile marginalizate, vor avea acces egal la vaccinul împotriva COVID-19 imediat ce acesta devine disponibil.

“Putem preveni efectele suplimentare ale coronavirusului asupra sistemelor noastre medicale asigurându-ne că persoanele de toate vârstele sunt vaccinate conform programelor naționale de vaccinare. Îndemn țările să mențină furnizarea serviciilor de imunizare și să catalizeze cererea pentru vaccinare, pe tot parcursul vieții chiar și aceste vremuri dificile. Prioritizarea imunizării este unul dintre cei patru piloni principali ai activității mele și ocupă un loc central în viziunea OMS pentru sănătate în noul Program European de Activități” a spus Dr Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

OMS și UNICEF vor continua să susțină eforturile guvernelor de a-și consolida programele de imunizare, inclusiv prin planificări strategice pentru furnizarea echitabilă a programelor de vaccinare, consolidarea supravegherii bolilor prevenibile prin vaccinare și prin implicarea și educarea comunității.

Pășim către viitor, iar vaccinurile vor continua să reprezinte temelia sănătății și a bunăstării pentru toți. Prin solidaritate, acțiuni comune și angajament continuu de a nu trece pe nimeni cu vederea, vom putea crea un viitor mai sănătos împreună.

 #Vaccinurilefuncționează

 

Despre Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

OMS este autoritatea responsabilă de sănătate publică în sistemul Organizației Națiunilor Unite. Biroul Regional al OMS pentru Europa (OMS/Europa) este unul dintre cele șase birouri regionale ale OMS, care, împreună cu sediul central de la Geneva oferă leadership privind problemele internaționale în materie de sănătate, elaborarea agendei pentru cercetare în domeniul sănătății, stabilirea de norme și standarde și conturarea unor politici care au la bază dovezi științifice. De asemenea, oferă susținere tehnică Statelor Membre, monitorizează și evaluează tendințele în domeniul sănătății, finanțează cercetarea medicală și asigură asistență de urgență în timpul dezastrelor.

Pentru mai multe informații despre Biroul Regional al OMS pentru Europa și activitatea sa de susținerea a sănătății și bunăstării tuturor, accesați www.euro.who.int

 

Pentru mai multe informații, persoanele de contact sunt:

Melanie Sharpe, UNICEF Europa și Asia Centrală (Geneva), +41 79834 7401 msharpe@unicef.org

Catharina de Kat, Programul pentru boli prevenibile prin vaccinare și imunizare, OMS/Europa (Copenhaga), +45 4533 6907 reynendekatc@who.int

 

Contacte media

Raluca Dinu-Paicu
Ofițer Media și Advocacy
UNICEF în România
Tel: +40 744 786 809
Tel: +40 21 2017865

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați www.unicef.org. 

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.