Centrul Respiro pentru copiii cu dizabilități și familiile lor, inaugurat în Capitală

Centrul de zi „Curcubeul Magic” se află pe Calea Șerban Vodă nr.48, din sectorul 4, într-o clădire recent renovată cu sprijinul UNICEF

18 Aprilie 2024
Members of the panel at the opening of the center
UNICEF/Moldovan

BUCUREȘTI, 18 aprilie 2024. Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), și UNICEF în România au inaugurat joi o nouă unitate de servicii sociale integrate, destinate copiilor vulnerabili din Capitală. Centrul Respiro pentru copiii cu dizabilități și familiile lor „Curcubeul Magic” va furniza gratuit servicii de îngrijire, supraveghere, găzduire temporară, consiliere, socializare și joacă, abilitare și reabilitare, asistență medicală, informare, evaluare, masă pentru copii cu dizabilități.

De serviciile oferite în cadrul Centrului Respiro „Curcubeul Magic” beneficiază și părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, centrul fiind conceput ca o alternativă viabilă pentru familie, prin care părinții se pot bucura de un răgaz necesar refacerii fizice și psihice proprii, atât de benefice pentru continuarea îngrijirii copiilor cu dizabilități, cât și pentru soluționarea urgențelor de ordin medical sau social.

Activitățile gratuite de îngrijire, educare, consiliere, abilitare și reabilitare pot fi acordate pentru un beneficiar pentru o perioadă de maximum 10 de zile lucrătoare pe an, 120 de copii putând beneficia anual de serviciile centrului.

„Copiii cu dizabilități și familiile lor au nevoie de sprijin eficient și de calitate în interiorul comunității. Centrul Respiro Curcubeul Magic are dotări și programe adaptate nevoilor beneficiarilor, fiind amenajat pentru a le oferi o experiență plăcută și stimulativă. Sprijinul emoțional și psihologic oferit familiilor este esențial pentru îmbunătățirea stării de bine, iar aici părinții și îngrijitorii pot găsi înțelegere din partea altor persoane care se confruntă cu situații similare și îndrumare valoroasă din partea profesioniștilor”, a declarat Nicușor Dan, Primarul general al Municipiului București.

„Pentru părinții care au în îngrijire un copil cu dizabilități, un centru respiro, pe modelul celui care își deschide astăzi porțile beneficiarilor, este o gură de aer. Îngrijirea unui copil cu dizabilități pune o foarte mare presiune pe părinți și pe familie, iar lipsa serviciilor adecvate înseamnă mai multe resurse consumate decât în cazul părinților cu copii tipici, mai multă energie necesară și probleme de sănătate care pot apărea din cauza epuizării. Prin acest proiect, vom reuși să furnizăm suport celor aflați în dificultate”, a afirmat Cosmina Simiean, Director general al DGASMB.

Centrul dispune de spații interioare generoase (sală de recreere și socializare, dormitoare, săli pentru recuperare fizică și psihică, sală de mese etc), dotate cu mobilier și echipamente corespunzătoare desfășurării diverselor tipuri de activități cu copiii, precum și de o curte exterioară pentru desfășurarea activităților recreative în aer liber.

„Cu cât mai devreme copiii cu dizabilități beneficiază de serviciile necesare, aflate aproape de ei, în comunitate, cu atât mai bine. De multe ori însă nu sunt diagnosticați la timp și nu au acces la serviciile necesare. Familiile au nevoie de sprijin pentru a putea face față costurilor de trai și îngrijire mai mari și pentru a recupera oportunităților pierdute de a câștiga venituri. Convenția cu privire la drepturile copilului oferă tuturor copiilor aceleași drepturi, indiferent de  abilități. La mulțumim partenerilor noștri pentru munca pe care o depunem împreună, precum și Guvernului Elveției, care a susținut acest proiect, prin intermediul Fondului de Răspuns Rapid”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre Primăria Capitalei

Primăria Municipiului București (PMB) este o instituție cu activitate permanentă care soluționează problemele curente ale colectivității locale. Din punct de vedere administrativ, PMB pune în aplicare hotărârile Consiliului General și dispozițiile Primarului General.

Prin direcțiile proprii și prin instituțiile subordonate, PMB elaborează și pune în aplicare strategii și programe în domenii care influențează calitatea vieții locuitorilor orașului, precum mobilitate urbană, digitalizare, eficientizare energetică, creșterea calității aerului, ș.a.

În ceea ce privește domeniul protecției sociale, PMB are în subordine Direcția Generală de Asistență Socială, instituție specializată în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială.

Serviciile sociale acordate de D.G.A.S.M.B. destinate protecției și promovării drepturilor copilului sunt cele de prevenire a separării copilului de părinții săi, precum și cele menite să îi sprijine pe aceștia în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copiilor, inclusiv servicii de consiliere familială.

În plus, PMB prin Direcția de Cultură derulează o serie de programe și proiecte de tip cultural, artistic și sportiv care au în centrul atenției educația copilului.

Despre Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București

DGASMB în calitatea sa de furnizor de servicii sociale de la nivelul municipiului București acordă o gamă complexă de servicii sociale, menite să răspundă nevoilor persoanelor aflate în risc de marginalizare socială, în acest sens concentrându-și eforturile și resursele de care dispune în identificarea și implementarea celor mai adecvate soluții. Astfel, încă de la debutul conflictului armat din Ucraina instituția s-a implicat activ în procesul de acordare a sprijinului umanitar, dintre care amintim:

- asistența permanentă în locația Gara de Nord București,

- organizarea și gestionarea a nouă locații de cazare unde sunt asigurate nevoile de bază,

- trei centre de zi pentru copii, preșcolari și școlari, unde aceștia beneficiază de spații în care pot continua cursurile școlare, desfășoară activități specifice vârstei, creative, recreative și de socializare și totodată primesc masă caldă și gustări,

- asigurarea permanenței privind relația cu publicul/instituții/O.N.G.-uri prin intermediul numărului de telefon 021.9524;

- organizarea și gestionarea a trei puncte de colectare și distribuție a donațiilor;

- înființarea și gestionarea primului Free Supermarket - Centrul de donații pentru Ucraina în cadrul Romexpo, unde, zilnic primesc asistență umanitară în medie 1000 pe persoane refugiate, peste 100.000 până în prezent.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe FacebookInstagramTikTok și X.