Cele mai importante companiile aeriene s-au angajat să ajute UNICEF în misiunea sa istorică de a transporta vaccinuri anti-COVID-19 în întreaga lume

18 Februarie 2021

București, 18 februarie 2021 -  UNICEF a lansat Inițiativa pentru Transport Aerian Umanitar (Humanitarian Airfreight Initiative). În cadrul acestei inițiative de referință, peste 10 companii aeriene de top semnează acorduri cu UNICEF pentru a sprijini transportul cu prioritate al vaccinurilor anti-COVID-19, al medicamentelor și echipamentelor medicale și al altor produse esențiale pentru combaterea pandemiei. De asemenea, Inițiativa va constitui un mecanism de pregătire logistică pe termen lung la nivel mondial pentru alte crize umanitare și sanitare. 

 „Distribuirea acestor vaccinuri care salvează vieți reprezintă un efort monumental și complex, având în vedere volumele uriașe care trebuie transportate, condițiile impuse pentru lanțul de frig, numărul anticipat al livrărilor și diversitatea rutelor“, a declarat Etleva Kadilli, Director în cadrul Diviziei de Aprovizionare a UNICEF. „Suntem recunoscători acestor companii aeriene pentru că și-au unit forțele cu Inițiativa pentru Transport Aerian Umanitar a UNICEF pentru a sprijini distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19.“

Inițiativa UNICEF pentru Transport Aerian Umanitar reunește companii aeriene care acoperă rute către mai mult de 100 de țări, pentru a sprijini mecanismul COVAX, efortul global ce vizează accesul echitabil la vaccinurile anti-COVID-19. În baza distribuției estimative și a planului privind prima rundă de alocare elaborate în cadrul mecanismului COVAX, 145 de țări vor primi doze pentru a vaccina aproximativ 3% din populația proprie, în medie, începând din prima jumătate a anului 2021, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor și a respectării planurilor finale privind alocările.

Pe lângă prioritatea oferită expedierii acestor transporturi care salvează vieți, companiile aeriene vor adopta măsuri precum controlul temperaturii și asigurarea securității, suplimentând capacitatea de transport pe rutele unde se impune această măsură. Angajamentul acestor companii aeriene este esențial pentru livrarea la timp și în condiții de siguranță a vaccinurilor și a bunurilor esențiale. 

Transportul eficient, la timp și în condiții de siguranță al bunurilor care salvează vieți este indispensabil pentru sprijinirea accesului la servicii esențiale destinate copiilor și familiilor. Transporturile COVAX și vaccinarea personalului din prima linie vor ajuta sistemele de sănătate și de asistență socială să reia în condiții de siguranță furnizarea acestor servicii fundamentale.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook