Bebelușii Anului Nou: Peste 480 de copii se vor naște în România pe 1 ianuarie 2021

În 2021, UNICEF dedică cel de-al 75-lea an de existență eforturilor de a reimagina o lume mai bună pentru copii

01 Ianuarie 2021
A newborn is held in an adult's hands
UNICEF/Viet Hung

BUCUREȘTI, 1 ianuarie 2021 – 482 de bebeluși se vor naște în România în ziua de Anul Nou, arată estimările UNICEF.

Odată cu intrarea în anul 2021, UNICEF îi sărbătorește din nou pe copiii care vin pe lume în data de 1 ianuarie. Insula Fiji, situată în Oceanul Pacific, va ura bun venit primului bebeluș al noului an. Statele Unite ale Americii, ultimului născut în această zi. La nivel global, se estimează că peste jumătate dintre aceste nașteri se vor înregistra în 10 țări: India (59.995), China (35.615), Nigeria (21.439), Pakistan (14.161), Indonezia (12.336), Etiopia (12.006), Statele Unite ale Americii (10.312), Egipt (9.455), Bangladesh (9.236) și Republica Democratică Congo (8.640).

Bebelușii români vor reprezenta 0,13% din cei 371.504 copii care se vor naște, potrivit estimărilor, în ziua de Anul Nou. Se preconizează că aceștia vor avea, în medie, o speranță de viață de 93 de ani.

A fost un an dificil pentru toată lumea și, poate, cel mai bun mod de a privi spre viitor este să urăm bun venit pe lume unor noi vieți”, a afirmat Gabriel Vockel, Reprezentant adjunct al UNICEF în Romania. „Lăsând în urmă provocările anului 2020 și privind înainte la oportunitățile anului 2021, acum este momentul să ne imaginăm și să construim o lume mai bună pentru cei care vor moșteni ceea ce construim pentru ei azi”.

Anul 2021 reprezintă cea de-a 75-a aniversare a UNICEF. Pe parcursul întregului an, UNICEF și partenerii săi vor marca această aniversare cu evenimente și declarații ce vor sărbători trei sferturi de secol în care copiii au beneficiat de protecție împotriva conflictelor, a bolilor și a excluziunii și de promovarea dreptului lor la supraviețuire, sănătate și educație.

Astăzi, când lumea se confruntă cu provocări fără precedent din cauza pandemiei, a încetinirii economiei, a creșterii nivelului de sărăcie și a inegalității, activitatea desfășurată de UNICEF este mai necesară ca oricând.

„Anul celei de-a 75-a aniversări a UNICEF este cel mai potrivit pentru a ne reînnoi angajamentul de a ne asigura că nou-născuții de azi pot prospera, învăța și pot fi protejați”, a declarat Gabriel Vockel. „2021 va fi critic pentru copii, însă cele trei sferturi de secol în care UNICEF a obținut rezultate împreună cu guverne și numeroși parteneri din întreaga lume întreagă sunt o mărturie a ceea ce putem realiza împreună”.

#####

 Note pentru redactori

În ceea ce privește estimările, UNICEF a folosit înregistrările de stare civilă și datele anchetelor privind gospodăriile reprezentative la nivel național în vederea estimării numărului de nașteri înregistrate zilnic și lunar la nivelul țărilor. Pentru a estima numărul bebelușilor născuți la 1 ianuarie 2021 și speranța de viață a acestei cohorte, UNICEF a folosit datele referitoare la numărul anual al nou-născuților vii și speranța de viață menționate în ultima revizuire a UN’s World Population Prospects (2019) [Previziuni privind populația lumii].

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org.

Follow UNICEF on Twitter and Facebook