Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF Orlando Bloom, a mers în Moldova pentru a se întâlni cu copiii refugiați din cauza războiului din Ucraina

Vizita are loc în timp ce numărul copiilor refugiați a depășit 1,8 milioane în doar o lună

25 Martie 2022
Orlando Bloom in Moldova
UNICEF/UN0613899/Tremeau
UNICEF Goodwill Ambassador Orlando Bloom in Moldova meeting refugee children fleeing Ukraine war.

CHIȘINĂU/NEW YORK, 25 martie 2022 – La o lună de la începutul războiului din Ucraina, Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF Orlando Bloom a vizitat Republica Moldova pentru a se întâlni cu copiii și familiile de refugiați din Ucraina. 

Pe parcursul călătoriei de două zile, Bloom a vizitat un centru „Blue Dot” susținut de UNICEF, în Palanca, sud-vestul Moldovei, unde femeile și copiii se opresc pentru se odihni și pentru a primi sprijin, după ce au trecut granița din Ucraina, în căutarea siguranței. 

„Am întâlnit o mamă atunci când a ajuns la punctul de trecere împreună cu cei trei copii ai săi. Mi-a spus că au fugit din Ucraina aseară, după ce casa vecinului lor a fost bombardată și le-a fost prea teamă să mai rămână”, a afirmat Bloom. „Am fost îndurerat să văd această familie și atât de multe altele trecând granița după lungi drumuri parcurse, cu doar câteva bunuri și neștiind unde se va termina călătoria lor”. 

UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au înființat trei centre „Blue Dot” în Moldova pe rutele cele mai importante folosite de refugiați. Aceste spații sigure oferă informații familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familii și asigură protecția acestora împotriva exploatării, fiind centre pentru servicii esențiale. 

De la începutul războiului, în 24 februarie, peste 1,8 milioane de copii au fugit din Ucraina, zeci de mii intrând în Moldova. Mulți refugiați își continuă călătoria în alte țări, în timp ce aproape 100.000 – jumătate dintre ei copii – au rămas în Moldova la familii care îi găzduiesc, la voluntari sau în centre pentru refugiați administrate de guvern. 

„Amenințarea urgentă și foarte reală la adresa copiilor refugiați din Ucraina crește în fiecare zi. Copiii care călătoresc singuri sunt deosebit de vulnerabili la trafic și exploatare, deoarece parcurg distanțe lungi și dificile”, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „UNICEF lucrează neîncetat în Moldova pentru a furniza copiilor și familiilor îngrijire psihosocială și servicii de protecție după ce trec granița pentru a se afla în siguranță”. 

Bloom s-a întâlnit, de asemenea, și cu copii și familii la centrul de refugiați Moldexpo din Chișinău, unul dintre cele peste 100 de centre din Moldova unde refugiații pot dormi, accesa informații medicale și juridice și pot lua mese calde înainte de a-și continua călătoria. 

În centru, Bloom s-a întâlnit cu o familie de cinci persoane care a fugit din Ucraina la începutul acestei săptămâni, neavând decât hainele cu care erau îmbrăcați și o sumă mică de bani. După ce au sosit în Moldova și au petrecut cinci nopți la Moldexpo, o familie locală s-a oferit să-i găzduiască până când vor avea toate actele pentru a merge mai departe. 

„Multe familii și copii cu care am vorbit nu și-au lăsat doar casele, ci și școala, prietenii, membrii familiei și aproape toate bunurile pe care le au. Ca tată, nu îmi pot imagina suferința și confuzia pe care trebuie să le simtă”, a adăugat Bloom, care a vizitat și estul Ucrainei împreună cu UNICEF în 2016. „Centrele Blue Dot înființate de UNICEF la trecerile de frontieră sunt un prim punct de oprire esențial pentru mamele care caută cu disperare odihnă și un loc sigur în care copiii să se poată juca”. 

UNICEF a avertizat recent cu privire la riscul crescut de trafic și exploatare, deoarece milioane de copii fug de război, iar mulți alții sunt strămutați în interiorul Ucrainei din cauza violențelor. Ca răspuns, UNICEF și partenerii extind centrele „Blue Dot” în țările care găzduiesc refugiați, incluzând Moldova, Polonia, România și Slovacia, și fac apel la guvernele din regiune să ia măsuri pentru a ține copiii în siguranță. Acest lucru include consolidarea verificărilor pentru protecția copiilor la punctele de trecere a frontierei. 

Note pentru redactori: 

Mai multe materiale multimedia sunt disponibile aici: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFFJYYAA 

Aflați mai multe despre munca UNICEF în Ucraina: www.unicef.org/ukraineconflict 

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

Despre UNICEF 

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.