Acord de parteneriat reînnoit între Consiliul Național al Elevilor și UNICEF

17 Iulie 2023
UNICEF and students representatives after the signing of the memorandum
UNICEF

București, 17 iulie 2023. Consiliul Național al Elevilor (CNE) și UNICEF au semnat astăzi un nou acord de parteneriat, continuând astfel colaborarea în beneficiul tuturor copiilor și elevilor din România.

Cele două organizații vor continua să lucreze împreună pe o serie de teme legate de drepturile copilului pentru a îmbunătăți cadrul legal și politicile publice menite să asigure dreptul copiilor la educație incluzivă și de calitate; pentru a promova implicarea civică, a încuraja inițiativele și participarea copiilor și tinerilor de la o vârstă fragedă, pentru a consolida participarea și consultarea elevilor în toate domeniile care afectează în mod direct activitatea școlară a acestora, inclusiv prin intermediul platformei U-Report[1]. CNE și UNICEF vor colabora pentru a crește conștientizarea cu privire la schimbările climatice și de mediu și pentru sprijinirea bunăstării elevilor prin integrarea activităților de susținere între tineri în materie de sănătate mintală, precum și pentru a milita pentru îmbunătățirea serviciilor de sprijin pentru sănătatea mintală la nivel local și național. Colaborarea va viza și consolidarea capacității instituționale a Consiliului Național al Elevilor de a-și îndeplini sarcinile și responsabilitățile, inclusiv comunicarea și susținerea la diferite niveluri, precum și implicarea mai multor elevi din comunitățile dezavantajate și grupurile vulnerabile în atelierele și activitățile organizate la nivel de școală și județ de către structurile consiliilor elevilor.

„Suntem foarte încântați să semnăm un nou memorandum de înțelegere și să reînnoim principalele obiective ale parteneriatului strâns dintre UNICEF și CNE, evidențiind mai multe obiective de elaborare a politicilor care să asigure echitatea în rândul tuturor copiilor și tinerilor din România. A face ca vocea elevilor să fie nu doar auzită, ci și ascultată, este cheia menținerii unui dialog sănătos între tineri și autoritățile naționale în procesul de luare a deciziilor. UNICEF și CNE au pledat întotdeauna împreună pentru o educație incluzivă, acum fiind un moment oportun să consolidăm din nou parteneriatul”, a declarat Miruna Croitoru, Președinta Consiliului Național al Elevilor.

„Mă bucur să continuăm și să extindem parteneriatul dintre UNICEF și Consiliul Național al Elevilor, prin semnarea unui nou acord, într-o serie de domenii esențiale pentru copiii din România. CNE este o organizație dinamică, reprezentativă la nivel național, și suntem dornici să lucrăm alături de ei și, de asemenea, să le oferim sprijin pentru a-și putea îndeplini mandatul”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Acordul de parteneriat a fost încheiat pe o perioadă de cinci ani. CNE și UNICEF au colaborat îndeaproape în trecut pentru a promova participarea și consultarea elevilor în procesele de luare a deciziilor, pentru a milita pentru creșterea investițiilor în educație și pentru a spori accesul la educație incluzivă de calitate pentru toți copiii din România. De asemenea, UNICEF colaborează cu CNE în cadrul Inițiativei „Localități prietene ale copiilor”, pentru a face serviciile comunitare mai accesibile copiilor vulnerabili. CNE și UNICEF au promovat educația media, ca parte a eforturilor de combatere a dezinformării și a informațiilor false.

Colaborarea cu CNE face parte din prioritatea UNICEF de consolidare a mecanismelor de participare a copiilor, pentru a face auzită vocea copiilor în toate procesele decizionale relevante care au impact asupra drepturilor, dezvoltării și bunăstării copiilor.


[1] Platforma digitală U-Report (https://ureport.in/) a fost lansată de UNICEF în 2011 pentru a implica tinerii în prioritățile programatice, în acțiunile de răspuns la situații de urgență și în acțiunile de advocacy. Până în prezent, 30 de milioane de tineri au folosit U-Report în peste 96 de țări. În România, platforma U-Report a fost lansată în 2019 și a fost folosită de aproximativ 12.000 de adolescenți și tineri.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Officer
UNICEF Romania
Tel: +40 726 107 799

Despre Consiliul Național al Elevilor

Consiliul Național al Elevilor este o structură independentă, ce menține o poziție neutră față de orice cult religios, asociație religioasă, partid sau formațiune politică, acționând exclusiv în interesul elevilor. Este o structură formată din elevi, pentru elevi, acest statut fiind obligatoriu pentru o funcție în Adunarea generală sau în Biroul executiv. Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale CNE este rețeaua vastă ce ajunge până la firul ierbii, existența unui consiliu școlar al elevilor în fiecare unitate de învățământ fiind obligatorie.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.