În cursa pentru vaccinarea împotriva COVID-19, fie câștigăm împreună, fie pierdem împreună

Declarație comună a Directorului executiv UNICEF, Henrietta Fore, și a directorului general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

12 Februarie 2021

BUCUREȘTI, 10 februarie 2021 - „Mai mult de trei sferturi din cele 128 de milioane de doze de vaccin administrate până acum au fost în doar 10 țări, care reprezintă 60% din PIB-ul global.

În prezent, aproape 130 de țări, în care trăiesc 2,5 miliarde de oameni, nu au administrat încă nicio doză.

Această strategie contraproductivă va costa vieți și surse de venit, va oferi virusului posibilitatea de a produce mutații și reduce eficiența vaccinurilor, subminând o redresare economică globală.

Astăzi, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății - parteneri de mai bine de 70 de ani - fac apel la lideri să privească dincolo de granițele lor și să aplice o strategie de vaccinare care să poată pune capăt pandemiei și să limiteze apariția diferitelor variante.

Profesioniștii din domeniul sănătății s-au aflat în prima linie a pandemiei în zone cu venituri mici și medii și ar trebui să fie protejați mai întâi, astfel încât să ne poată proteja.Țările participante la mecanismul COVAX se pregătesc să primească și să utilizeze vaccinuri. Lucrătorii din domeniul sănătății au fost instruiți, sistemele de lanț de frig fiind pregătite. Ceea ce lipsește este furnizarea echitabilă de vaccinuri.

Pentru a ne asigura că lansarea vaccinării începe în toate țările în primele 100 de zile ale anului 2021, este imperativ ca:

 • Guvernele care și-au vaccinat personalul medical și populațiile cu cel mai mare risc de boală severă să distribuie vaccinuri prin COVAX, astfel încât și alte țări să poată face același lucru.

• Acceleratorul de Acces la Instrumentele COVID-19 (AIC) și pilonul său COVAX privind vaccinurile să aibă  finanțare integrală, astfel încât fondurile și suportul tehnic să fie disponibile țărilor cu venituri mici și medii pentru implementarea și administrarea vaccinurilor. Dacă este finanțat integral, Acceleratorul AIC ar putea aduce până la 166 de dolari americani pentru fiecare dolar investit.

• Producătorii de vaccinuri să aloce oferta limitată de vaccin în mod echitabil; să împărtășească cu prioritate datele privind siguranța, eficacitatea și producția cu OMS pentru revizuirea regulilor și politicilor; să intensifice și să maximizeze producția; și să transfere tehnologia altor producători care pot ajuta la extinderea furnizării globale.

 Avem nevoie de leadership global pentru a extinde producția de vaccinuri și pentru a ajunge la o vaccinare echitabilă.

COVID-19 a demonstrat că destinele noastre sunt legate indisolubil. Fie că vom câștiga sau vom pierde, acest lucru se va petrece împreună”.

Contacte media

Cătălin Pruteanu
Media Consultant
UNICEF România
Tel: + 40 726 107 799

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.