Boardul Copiilor
Promovăm participarea copiilor, amplificăm vocea celor vulnerabili și încurajăm diversitatea

- Disponibil în:
- English
- Română
Cine suntem?

Cum a început totul
Articolul 12 al Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului prevede dreptul copiilor de a fi ascultați și de a le fi luate în considerare opiniile, contribuind astfel la îmbunătățirea comunității.
În ianuarie 2019, ca urmare a deciziei Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru afaceri europene, şi UNICEF în România de a colabora pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa, au fost selectați patru Ambasadori Juniori ai României la UE și s-au pus bazele Boardului Copiilor.
Misiunea și obiectivele noastre
Copiii sunt, într-adevăr, viitorul, însă, tot ei fac parte și din prezent. Ei reprezintă inovația, inspirația și schimbarea de care prezentul are atât de mare nevoie. Noi, Boardul Copiilor, promovăm participarea copiilor la procesele de decizie, amplificăm vocea celor vulnerabili și încurajăm diversitatea. Acționând sub deviza “Nimic pentru copii, fără copii”, ne propunem să trecem pe agenda liderilor politici dreptul nostru de a fi ascultați și luați în serios.
Iată o parte dintre proiectele noastre!

Am fost implicați în procesul de elaborare al Strategiei pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2021-2027
Strategia pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2021-2027 este elaborată pe baza unei cooperări largi între Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și celelalte instituții publice responsabile de implementarea politicilor în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, organizațiile reprezentative ale copiilor și elevilor și structuri de participare la decizie a copiilor constituite în vederea acestui demers, organizațiile societății civile care oferă servicii de sprijin pentru copii, organizațiile internaționale active în promovarea drepturilor copilului, reprezentanți ai sectorului academic și alți factori interesați.
Dezvoltarea și monitorizarea Strategiei pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2021-2027 implică participarea copiilor, ca beneficiari direcți ai strategiei și ca agenți ai schimbării promovate de aceasta. Astfel, alături de alți copii reprezentanți ai unor structuri și organizații care promovează respectarea drepturilor copilului și participarea copiilor la luarea deciziilor, am participat direct la elaborarea strategiei prin formularea de opinii și propuneri inițiale, și prin analiza textului strategiei și a propunerilor de modificări în cadrul a zece discuții de grup.
“Consider că proiectul care a contribuit cel mai mult la evoluția mea personală și care mi-a deschis ochii asupra realității în care trăim este elaborarea Strategiei Naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor. Aici am avut oportunitatea să semnalez problemele pe care le consider importante în comunitatea mea, precum lipsa unui sistem sanitar eficient în școlile din România, absența siguranței în locurile publice și, astfel, am propus soluții cu scopul de a le rezolva. Doar așa am simțit cu adevărat că fac parte din schimbare, pentru a asigura un mediu propice dezvoltării copiilor din România.” - Rafaela, 14 ani
Am împărtășit experiențele noastre și am încurajat vaccinarea
Întrucât vaccinarea este singura cale să trecem peste această perioadă deosebit de dificilă pentru fiecare dintre noi generată de pandemia de COVID-19, am dezvoltat un articol ce cuprinde testimoniale despre motivele pentru care noi, adolescenții, ne-am vaccinat.
Prin intermediul platformei U-Report, am lansat o consultare cu privire la părerile și îngrijorările adolescenților în legătură cu vaccinurile împotriva COVID-19.
Am atras atenția asupra importanței sănătății mintale
Am atras atenția asupra nevoii de echilibru emoțional, despre adaptarea la schimbările impuse de pandemia de COVID-19 în cadrul campaniilor #SpunetiOFul si #OnMyMind.
De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, 20 noiembrie, am cerut ca dreptul copiilor la sănătate mintală să devină o realitate.
Am învățat despre importanța educației media
Am dobândit competențe media, menite să susțină dezvoltarea noastra și a unei generații de cetățeni care participă activ la viața civică, printr-o serie de workshopuri organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent și UNICEF în România. Am învățat cum să facem diferența între informație și dezinformare, cum să ne ferim de știrile false, protejându-i și pe ceilalți de consecințele infodemiei.
Conferința de Educație Media „Evaluare națională: educația media versus dezinformarea digitală”, între 14-15 mai 2021
Alături de reprezentanții autorităților din domeniul educației naționale și internaționale, de alți elevi, cadre didactice, jurnaliști și activiști din societatea civilă, împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent și UNICEF în România, am contribuit pe parcursul a două zile la o serie de dezbateri accesibile online tuturor celor interesați de educație media, de combaterea dezinformării și de limitarea efectelor nocive ale informațiilor false.
Cei care au urmărit conferința au aflat cum gândesc elevii absolvenți ai workshop-urilor de educație media, i-au cunoscut pe profesorii care au transformat modelul de predare la clasă prin creativitatea lor și au aflat perspectivele ONG-urilor care, de ani buni, contribuie la eforturile naționale de educație media.
„În multe situații, suntem expuși în spațiul public la opinii. La televizor sau pe rețelele de socializare, diferite persoane sau personalități ne transmit viziunile și credințele lor. Însă noi vrem să ni le formăm pe ale noastre și de aceea educația media este necesară, ca noi să putem să analizăm independent mesajele pe care le primim”, Teodor, 17 ani.
Am fost implicați în procesul de realizare a Analizei Situației Copiilor și Adolescenților din România
Un grup alcătuit din copii din mai multe organizații precum Boardul Copiilor susținut de UNICEF, Salvați Copiii, Consiliul Național al Elevilor, SOS Satelor Copiilor și Star of Hope, cu vârste cuprinse intre 12-17 ani, a fost creat și implicat în dezvoltarea Analizei Situației Copiilor și Adolescenților din România. Pe parcursul întâlnirilor din mediul online, discuțiile s-au purtat cu precădere în sfera drepturilor copiilor la Participare, Sănătate, Protecție socială și Educație. Am avut atât sesiuni introductive, ce au avut rolul de a ne familiariza cu anumite informații, cât și sesiuni interactive privind participarea copilului în procesul de luare a deciziilor, cercetarea sociologică, workshop-uri în care am fost provocați să identificăm nevoi și să contribuim la instrumentele pentru interviuri și focus grupuri. De asemenea, am avut ocazia să participăm și să adresăm întrebări în cadrul interviurilor cu membri ai Parlamentului și în cadrul focus grupurilor cu reprezentanți ai autorităților și organizațiilor neguvernamentale din domeniul educației.
„Sumarizând toate întâlnirile noastre, aș spune că entuziasmul, încrederea și responsabilizarea sunt cuvintele cele mai potrivite care îmi descriu experiența în acest grup de lucru. Simțeam că sunt ascultat în permanență și feedback-ul meu chiar era luat în considerare, dar pe lângă asta realizam importanța lucrurilor pe care le spun, acestea urmând să fie folosite în diverse demersuri și procese ce privesc pașii următori ai Analizei de Situație” - Dragoș, 15 ani

Inițiativa „România pentru fiecare copil”
În noiembrie 2021, Senatul României și Reprezentanța UNICEF în România au lansat inițiativa „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”.
„Inițiativa este dedicată tuturor copiilor - mai mici, mai mari, timizi sau încrezători, copii care au nevoie să meargă la grădiniță și la scoală, să fie sănătoși și protejați, au nevoie de o șansă de a se dezvolta, de a-și forma și de a-și face cunoscută opinia, copii care, prin creativitatea lor, ar putea face acea ideală lume o realitate. Însă au nevoie de susținerea noastră, a tuturor” - Oana, 17 ani, membră a panelului din cadrul evenimentului de lansare a inițiativei la Senatul României.
Inițiativa Localități Prietene Ale Copiilor
Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor este o inițiativă UNICEF care sprijină autoritățile locale în realizarea drepturilor copiilor la nivel local și care are la bază Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Rafaela (Boardul Copiilor) și Robert (Consilul Național al Elevilor) sunt reprezentați în cadrul Comitetului Național De Coordonare al Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor în România, precum și în cadrul unui grup internațional de copii și adolescenți.


Am celebrat împreună zile și momente importante!
- De 1 iunie, am sărbătorit împreună copiii, vocile lor și copilăria la #SenatulCopiilor!
- Cu ocazia Zilei Naționale pentru Adopție (2 iunie), Boardul Copiilor a participat la o dezbatere care a reunit reprezentanți ai autorităților și ai UNICEF, familii adoptatoare sau care se pregătesc să adopte.
- Cu ocazia aniversării a 30 de ani de UNICEF în România, iată 30 de mesaje transmise de 30 de foști și actuali membri ai Boardului Copiilor România, despre ce a însemnat Boardul Copiilor în viețile lor.
- La finele anului 2021, am privit cu optimism și speranță că în 2022 vom fi mai mulți, mai uniți și mai curajoși, pentru a continua să aducem o schimbare #PentruFiecareCopil!
Ne-am implicat în proiecte internaționale
- În colaborare cu UNICEF Global și Voices of Youth, am avut oportunitatea să lucrăm cu adolescenți din toată lumea în realizarea unei campanii mondiale ce viza trei teme principale: educația, ecologia și sănătatea mintală. Campaniile au fost și sunt în continuare promovate pe rețelele social media, astfel încât să ajungă la cât mai mulți copii și adulți din toată lumea.
- La invitația prietenilor noștri din UNICEF Turcia, am participat la o serie de dezbateri live alături de adolescenți turci, sirieni și cetățeni UE, pe teme precum participarea copiilor, integrarea copiilor cu dizabilități, ecologia și efectele pandemiei de COVID-19 asupra noastră, a tinerilor.
- Cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor, ce are loc anual pe 11 Octombrie, un Alumni din Boardul Copiilor a fost invitată să participe la conferința “Timpul este acum! Leadershipul Fetelor în Era Digitală”, organizată de UNICEF în Turcia. Aceasta a avut ocazia să cunoască și să lucreze cu tineri din toată lumea pentru a livra un apel la acțiune la sfârșitul evenimentului - apel ce a îndemnat decidenții politici să protejeze egalitatea de gen și le-a reamintit copiilor că nu sunt singuri în activismul lor.