18 Shkurt 2022

Çka duhet të dini për vaksinën KOVID-19

Vaksinat kundër COVID-19 janë mjete të rëndësishme për të ndihmuar vënien nën kontroll të pandemisë, atëherë kur kombinohen me testime efektive dhe masa ekzistuese parandalimi. Vaksinat shpëtojnë miliona jetë çdo vit.  Ne kemi mbledhur informacionet më të fundit të ekspertëve për t'iu përgjigjur disa prej pyetjeve më të zakonshme në lidhje me…, Si funksionojnë vaksinat? , Vaksinat mësojnë sistemin tonë imunitar të ndërtojë antitrupa specifikë kundër viruseve dhe baktereve që shkaktojnë sëmundje, ose toksinave të tyre. Trupi juaj armatoset për t'i luftuar ato pa pasur nevojë as të sëmureni paraprakisht. Kështu, kur trupi do të ndeshet me viruset ose bakteret kundër të cilave janë prodhuar vaksinat, ai tanimë e di se…, A janë të sigurta vaksinat kundër COVID-19?, Po, vaksinat kundër COVID-19 u zhvilluan sa më shpejt që ishte e mundur, megjithatë, të gjitha duhet të kalojnë testime të rrepta në provat klinike për të provuar se përmbushin standardet e dakorduara ndërkombëtarisht të sigurisë dhe efektshmërisë. Vetëm nëse i përmbush këto standarde, një vaksinë mund të marrë miratimin e OBSH., Si u zhvilluan kaq shpejt vaksinat kundër COVID-19?, Shkencëtarët ishin në gjendje të zhvillonin vaksina të sigurta efektive brenda një kohe relativisht të shkurtër për shkak të një kombinimi faktorësh që i lejuan ata të rrisnin kërkimin dhe prodhimin pa kompromentuar sigurinë:  Për shkak të pandemisë globale, ishte një mostër më e madhe për studim dhe dhjetëra mijëra vullnetarë dolën përpara …, Cilat janë dallimet ndërmjet llojeve të ndryshme të vaksinave kundër COVID-19?, Disa lloje të vaksinave kundër COVID-19 janë zhvilluar ose janë në zhvillim e sipër, ku përfshihen:   Vaksinat e virusit të çaktivizuar ose të dobësuar, të cilat përdorin një formë të virusit që është çaktivizuar ose dobësuar në mënyrë që të mos shkaktojë sëmundje, por akoma gjeneron një përgjigje imune.   Vaksinat që kanë si bazë proteina, të…, A mund të sëmurem me COVID-19 nga vaksina?, Jo. Asnjë nga vaksinat aktuale nuk përmban virusin e gjallë që shkakton COVID-19. Kjo do të thotë se një vaksinë nuk mund të na sëmurë me COVID-19. Simptomat e lehta që raportojnë personat e vaksinuar (dhimbje, skuqje e lëkurës në vendin e injektimit, dhimbje koke dhe temperaturë) janë vetëm prova që sistemi juaj imunitar është aktivizuar. , Cilat janë efektet anësore të vaksinave kundër COVID-19?, Vaksinat janë zhvilluar për t’u dhënë imunitet, duke shmangur rreziqet e marrjes së sëmundjes. Nuk shfaqet tek të gjithë, por është e zakonshme të përjetoni disa efekte anësore të lehta deri në mesatare që largohen vetë brenda disa ditësh. Disa nga efektet anësore të lehta deri në mesatare që mund t’i përjetoni pas vaksinimit përfshijnë: Dhimbje…, A është e sigurt të marr një vaksinë kundër COVID-19 nëse kam një gjendje shëndetësore kronike?, Nëse keni pyetje në lidhje me atë nëse duhet të merrni një vaksinë kundër COVID-19, flisni me mjekun tuaj amë. Për momentin, njerëzit me kushtet e mëposhtme shëndetësore nuk duhet të marrin vaksinë kundër COVID-19 për të shmangur çdo efekt të mundshëm negativ: Nëse keni histori të reagimeve të rënda alergjike ndaj ndonjë përbërësi të vaksinës…, Ku mund ta marr vaksinën time kundër COVID-19?, Për më tepër informacione se si, kur dhe ku mund ta merrni vaksinën kundër COVID-19, vizitoni https://kovid19vakcinacija.mk/, Sa doza të vaksinave kundër COVID-19 duhen të merren dhe në çfarë intervali kohor?, Për shumicën e vaksinave nevojitet më shumë se vetëm një dozë. Nëse rekomandohet një dozë e dytë (ose më shumë), kjo është për të rritur sistemin imunitar për mbrojtje optimale dhe më të gjatë. Është gjithmonë më së miri që të gjitha dozat e rekomanduara të merren në kohën e rekomanduar. Nëse administrimi i dozës së dytë vonohet pa dashje, ajo…, A ofrojnë vaksinat mbrojtje më të besueshme se imuniteti natyror?, Është e rëndësishme që të vaksinoheni sapo të vijë radha juaj, edhe nëse tanimë keni kaluar COVID-19. Vaksinat ofrojnë mbrojtje më të besueshme se imuniteti natyror. Vaksinimi është një mënyrë më e sigurt që ju të zhvilloni imunitet ndaj COVID-19 sesa të infektoheni., A mund t’i rikthehem jetës normale pasi të jem vaksinuar?, OBSH raporton se personat e pavaksinuar janë në rrezik të paktën 10 herë më të madh për vdekje nga COVID-19, sesa dikush që është vaksinuar. Ekzistojnë edhe prova që dëshmojnë se vaksinimi mund t'ju ndihmojë të parandaloni përhapjen e virusit, kështu që mbron njerëzit rreth jush. Vaksinat kundër COVID-19 janë shumë efektive, por asnjë vaksinë nuk…, A mund prapëseprapë të infektohem me COVID-19 pasi të jem vaksinuar? Cilat janë “rastet e sëmurjes pas vaksinimit”?, Vaksinat kundër COVID-19 janë shumë efektive kundër sëmundjes serioze dhe vdekjes, vetëm se, asnjë vaksinë nuk është 100% efektive. Një numër i caktuar njerëzish të vaksinuar mund të infektohen me COVID-19, i cili quhet infeksion pas vaksinimit. Në raste të tilla, njerëzit kanë shumë më shumë gjasa të kenë simptoma më të lehta. Mbrojtja e tyre…, Pasi të vaksinohem, sa do të zgjasë imuniteti nga vaksina?, Akoma po zhvillohen kërkime për të përcaktuar se për sa kohë vaksinat kundër COVID-19 sigurojnë mbrojtje. Sipas OBSH, shumica e njerëzve kanë mbrojtje të fuqishme kundër sëmundjeve serioze dhe vdekjes për të paktën gjashtë muaj. Ky imunitet mund të zvogëlohet më shpejt për disa njerëz, duke përfshirë grupmoshat më të vjetra dhe ata në gjendje të…, A mbrojnë vaksinat e KOVID-19 kundër variantit Omikron?, Në rrjedh e sipër është hulumtimi mbi ndikimin e mundshëm të variantit Omikron në efikasitetin e vaksinave KOVID-19. Informacionet janë ende të kufizuar, por mund të ketë një rënie në efektivitetin e vaksinave kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, si dhe një rënie në parandalimin e sëmundjeve dhe infeksioneve të lehta. Megjithatë sipas…, A mund vaksinat kundër COVID-19 të ma ndryshojnë ADN-në?, Jo. Madje as vaksinat e quajtura vaksina mARN në asnjë mënyrë nuk ndryshojnë ose bashkëveprojnë me ADN-në tuaj.  Vaksinat mARN i udhëzojnë qelizat tona se si të krijojnë një proteinë që shkakton përgjigje imunologjike dhe pastaj kjo menjëherë tretet. Kjo ndërton imunitet kundër virusit që shkakton COVID-19. MARN (d.m.th., udhëzimet) nga vaksina…, A duhet fëmija im të merr vaksinë kundër COVID-19?, Një numër në rritje i vaksinave tani janë duke u miratuar për përdorim tek fëmijët, kështu që është e rëndësishme të qëndroni të informuar për udhëzimet nga autoritetet shëndetësore lokale dhe kombëtare. Të dyja vaksinat Moderna dhe Pfizer janë miratuar nga OBSH për përdorim te fëmijët 12 vjeç e lart. Po zhvillohen studime të efikasitetit dhe…, Si të flas me fëmijët e mi për vaksinat kundër COVID-19?, Lajmet mbi vaksinat kundër COVID-19 po vërshojnë jetën tonë të përditshme dhe është e natyrshme që mendjet e reja kureshtare të kenë pyetje – shumë pyetje. Lexoni  artikullin tonë shpjegues  për ndihmë në shpjegimin se çfarë mund të paraqesë një temë e ndërlikuar, në mënyrë të thjeshtë dhe qetësuese., A duhet nënat gjidhënëse ta marrin vaksinën kundër COVID-19?, Po, nëse jeni duke ushqyer fëmijën tuaj me gji, duhet ta merrni vaksinën sa më shpejt që të bëhet e disponueshme për ju. Është shumë e sigurt dhe nuk ka asnjë rrezik për nënën apo fëmijën. Asnjë nga vaksinat aktuale kundër COVID-19 nuk ka virus të gjallë në to, kështu që nuk ka rrezik që ju t'ia transmetoni COVID-19 foshnjës tuaj nëpërmjet…, A duhet gratë shtatzëna të marrin vaksinën kundër COVID-19?, Po, ju mund të vaksinoheni në qoftë se jeni shtatzënë. Shtatzënia ju vë në rrezik më të lartë nga sëmundjet e rënda në krahasim me personat që nuk janë shtatzënë. Megjithëse ka më pak të dhëna të disponueshme, provat mbi sigurinë e vaksinave kundër COVID-19 gjatë shtatzënisë janë në rritje dhe nuk janë identifikuar shqetësime për sigurinë. Për më…, A mund një vaksinë kundër COVID-19 të prishë ciklin tim menstrual?, Disa gra kanë raportuar se kanë përjetuar ndërprerje të ciklit të tyre menstrual pasi janë vaksinuar kundër COVID-19. Megjithëse të dhënat janë ende të kufizuara, kërkimet janë duke vazhduar për ndikimin e vaksinave në ciklet menstruale. Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni shqetësime ose pyetje në lidhje me periodat tuaja., Si mund ta mbroj familjen time derisa të marrim vaksinë kundër COVID-19?, Vaksinat e sigurta dhe efektive janë një ndryshues loje, por edhe pasi të vaksinohemi duhet tani për tani të vazhdojmë të marrim masa paraprake për të mbrojtur veten dhe të tjerët. Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është të zvogëloni rrezikun e ekspozimit ndaj virusit. Për ta mbrojtur veten dhe të dashurit tuaj, sigurohuni që të: Mbani maskë…, Çfarë mund të bëj për të luftuar keqinformimin mbi COVID-19?, Keqinformimi është një nga sfidat më të mëdha në luftimin e COVID-19.  Njohja e fakteve është gjëja kryesore për të qenë të përgatitur siç duhet dhe për të mbrojtur veten dhe të dashurit tuaj. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t'u referoheni vetëm burimeve të besueshme kur kërkoni informacione dhe këshilla.    Mund ta kontrolloni dhe…, Miku/mikja im/e ose anëtari/ja i/e familjes është kundër vaksinave kundër COVID-19. Si të flas me ta?, Zhvillimi i vaksinave të sigurta dhe efektive kundër COVID-19 është një hap i madh përpara në përpjekjet tona globale për t’i dhënë fund pandemisë. Janë këto lajme emocionuese, por ka ende disa njerëz që janë skeptikë ose në mëdyshje në lidhje me vaksinat kundër COVID-19. Ka gjasa që ju të njihni një person që bën pjesë në këtë kategori. Biseduam…