Një përkujtim se nuk mund ta marrim imunizimin e fëmijëve si të mirëqenë

Një mural në qendër të qytetit, i cili e përforcon mesazhin se kujdesi që fëmijët të vaksinohen do të thotë se e dimë që ata janë të mbrojtur

29 Qershor 2022
Photograph of the mural on a building in Skopje, a reminder of the importance of routine vaccination
UNICEF/North Macedonia/Georgiev/2022

Shkup, 29 qershor 2022: Gjatë muajit prill autoritetet nacionale publikuan të dhëna mbi normat rutinë të imunizimit në fëmijëri, duke paralajmëruar për mbulimin e ulët në nivel shtetëror, veçanërisht për vaksinën kundër fruthit, rubeolës dhe shytave (MMR). Edhe pse në vitin 2021 (70,4% për dozën e parë dhe 80,4% për dozën e dytë) janë rritur normat në krahasim me vitin 2020 (63% për dozën e parë dhe 68,5% për dozën e dytë), megjithatë kjo është larg nga 95% që synohet me qëllim të arritjes së imunitetit të tufës dhe mbrojtjes së komunitetit.

Është shqetësues fakti se normat e vaksinimit të fëmijëve me MMR për vitin 2021 janë më të ulëta se normat e vitit 2018 (MMR1 – 74,8% dhe MMR2 - 93,8%), kur vendi ishte përballë me një epidemi të fruthit, e cila mori jetën e 4 (katër) fëmijëve nga mosha 5 vjet e gjysmë deri në 13 muaj, të gjithë të pavaksinuar me vaksinën MMR.

Për t’ua përkujtuar prindërve rëndësinë e vaksinimit në fëmijëri dhe për ta fuqizuar marrjen e vaksinave, UNICEF dhe Ministria e Shëndetësisë e zhvilluan një fushatë komunikimi të bazuar në komunitet. Materialet e fushatës u shpërndanë drejtpërdrejt me bashkësitë – në vendet që shpesh vizitohen nga prindërit, si dhe në kopshte, pikat e vaksinimi dhe maternitetet.

Këtë javë është pikturuar një mural në qendër të Shkupit si përkujtues për prindërit dhe kujdestarët se kujdesi që fëmijët të vaksinohen do të thotë vetëdije se ata janë të mbrojtur. Murali e simbolizon përkushtimin e prindërve për të bërë gjithçka që t’i mbrojnë fëmijët e tyre. Në përpjekjet e tyre për t’i mbrojtur fëmijët, prindërit duhet të dinë se vaksinimi rutinë në fëmijëri është mënyra më e sigurt, më e lehtë dhe shumë efektive për ta mbrojtur shëndetin e fëmijëve gjatë gjithë jetës.

A girl passing by the building looking at the mural

“Ne duhet të flasim vazhdimisht për imunizimin rutinë të fëmijërisë, edhe atë jo vetëm gjatë javës së imunizimit. Çdo prind dëshiron t’i mbrojë fëmijët e tij, andaj është normale të kërkohen informacione. Mirëpo ne nuk duhet të lejojmë që dezinformatat ta vënë në pikëpyetje besimin dhe bindjen për vaksinat”, tha Patricia Di Xhovani, përfaqësuese e UNICEF-it,  e cila vazhdoi me një apel për prindërit:

Jepuani fëmijëve tuaj mbrojtjen, të cilën ua kanë ofruar prindërit tuaj në të kaluarën. Në shekullin e 21-të nuk duhet t’i vëmë me vetëdije në rrezik  jetën e fëmijëve, gjegjësisht t’i vëmë ata në rrezik të sëmundjeve që përndryshe mund të parandalohen me vaksina të provuara si të sigurta dhe shumë efektive. Falë shkallës së lartë të vaksinimit në të kaluarën, prindërit sot kanë pasur fatin të rriten pa parë familjarë ose miq të vdesin ose të kenë paaftësi gjatë gjithë jetës, si rezultat i sëmundjeve si fruthi ose poliomieliti. Për ironi, ky fakt është bërë një nga arsyet pse disa besojnë se sëmundjet e parandalueshme me vaksina nuk paraqesin më tej një kërcënim. Ne u bëjmë thirrje prindërve të ta kontaktojnë mjekun familjar ose pediatrin dhe të shkojnë në qendrën shëndetësore ose qendrën më të afërt të vaksinimit, Sepse shëndeti i fëmijës tuaj është në duart tuaja.”

Shënim për redaktorët mbi shkallët e marrjes së vaksinave MMR:

Sipas OBSH-së së paku nevojitet mbulimi prej 95 për qind me dy doza për ta shmangur përhapjen e fruthit, e cila mund të jetë fatale. Fruthi është një nga sëmundjet më ngjitëse të rrugëve të frymëmarrjes. Mund të rezultojë në komplikime të rënda, ndonjëherë të përhershme, duke përfshirë pneumoninë, edemën (ënjtjen) e trurit, shtrimin në spital dhe vdekjen. Fruthi është aq ngjitës sa vlerësohet se 9 nga 10 nga kontaktet e ngushta të një personi të infektuar që nuk janë imun do të infektohen gjithashtu. Ai transmetohen lehtësisht kur një person i infektuar merr frymë ose kollitet, ndërsa virusi mund të jetojë deri në 2 orë në sipërfaqe ose në ajër.

__________________________________________________________________________________

Të gjitha materialet e zhvilluara në kuadër të fushatës nacionale (“Le t’i  mbrojmë fëmijët. Disa gjëra janë jashtë kontrollit tonë, por me vaksinim të rregullt ne mund t’i mbrojmë fëmijët nga sëmundjet infektive”) janë në dispozicion në anglisht, maqedonisht dhe shqip.

Kontakte me mediat

Irina Ivanovska
Tel: (02) 3231-172

Për UNICEF-in

UNICEF-i i promovon të drejtat dhe mirëqenien e të gjithë fëmijëve, në çdo sferë të veprimtarisë që e ushtron. Së bashku me partnerët tanë punojmë në 190 shtete dhe territore, me qëllim që ta implementojmë këtë përkushtim në veprim praktik për të mirën e të gjithë fëmijëve gjithandej, por në veçanti të fokusuar te fëmijët më vulnerabil dhe më të margjinalizuar.

Për më shumë informacione për UNICEF-in dhe punën tonë për fëmijët, vizitojeni ueb faqen www.unicef.mk.

Ndiqeni UNICEF-in në TwitterFacebookInstagram dhe YouTube.