10 Март 2022

Ресурси за децата и родителите за поддршка на социјалниот и емоционалниот развој

Децата кои стекнуваат силна емоционална основа во раните години имаат капацитет подобро да управуваат со секојдневните социјални интеракции подоцна во животот. Социјалниот и емоционален развој ги поттикнува децата да станат самосвесни и самоуверени, да научат како да се справат со тешки чувства и импулси, и како да покажат емпатија, што пак помага…, Think Equal (Велика Британија, УНИЦЕФ во соработка со Think Equal (Велика Британија) подготви серија цртани филмови за поддршка на развојот на социјалните и емоционалните вештини кај децата на предучилишна возраст – вештини како што се емпатија, љубезност, упорност, критичко размислување, разрешување конфликти, самодоверба, комуникација, самосвест и многу други. Цртаните се…, Светот на Биби, УНИЦЕФ во соработка со Светот на Биби подготви збир забавни едукативни материјали за да им помогне на децата да ги препознаат и да управуваат со своите емоции, но и да ги инспирираат родителите како да го поддржат развојот на своето дете. Во материјалите се прикажани Биби, Боби и нивните пријатели, а се вклучени осум анимирани епизоди и…, „Книга на емоции“ е дигитална сликовница достапна на Македонски и Албански јазик.
08 Март 2022

Конференција: Врската меѓу добросостојбата на децата и нивните постигнувања

Развојот на социјални и емоционални вештини кај децата почнува на рана возраст и е од суштинска важност за нивниот успех подоцна во животот.  Дали сакате да дознаете повеќе за врската меѓу благосостојбата на детето и нивните академските достигнувања? Следете ги говорите на меѓународни експерти на оваа тема и придружете ни се заедно да дискутираме…, Прв ден | среда, 9 март 2022, Придружете ни се на првиот ден од конференцијата за да слушнете повеќе за квалитетот на образованието и сеопфатниот детски развој., Свечено отворање, Димитар Ковачевски, премиер на Република Северна Македонија Рејчел Галовеј, амбасадорка на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија Патриција ДиЏовани, претставничка на УНИЦЕФ во Република Северна Македонија Поздравно обраќање Јованка Тренчевска, министерка за труд и социјална политика на Република Северна Македонија Блок 1  |  11:30…, Втор ден | четврток, 10 март , Придружете ни се на вториот ден од конференцијата за да слушнете повеќе за начините на кои образовниот систем може да поттикне иновација, натпревар и унапредување, истовремено негувајќи ја солидарноста, благосостојбата и сеопфатниот развој., Свечено отворање, Поздравно обраќање - Јетон Шаќири, министер за образование и наука на Република Северна Македонија Блок 3 | 11:00 - 12:40 Воведен говор: Образованието на децата во дигиталната ера - Франческа Готшалк, аналитичар на ОЕЦД во проектот „Децата во 21от век“ Панел дискусија: Постигнување рамнотежа меѓу сè поголемата важност на технологијата и…, Говорници, Дел од конференцијта ќе бидат експерти за образование, лидери и застапници од регионот и пошироко за да споделат искуства и докази за најновите случувања во социјалното и емоционално учење во раното детство, зголемената важност на технологијата и дигиталните вештини и како тие се поврзани со целокупната благосостојба на учениците и менталното…, Материјали од конференцијата, Симнете ги сите материјали од конференцијата, вклучително презентациите и други корисни ресурси., Ресурси за родители и деца, Социјални медиуми, Следете нè на Фејсбук , Твитер и Инстаграм и споделете ги вашите мислења за темите и дискусиите во рамките на конференцијата со хаштазите #Ready2Learn #BeWellLearnWell          ‘Education in the 21 century needs to prepare children to apply their knowledge when they leave the classroom and the playground, with empathy and confidence to learn from…
23 Јуни 2021

Како да го дисциплинирате вашето дете на вистински начин

Секој родител се соочува со ситуација кога не знае како да го дисциплинира своето дете. Без оглед дали си имате работа со врескаво годиначе или со лут тинејџер, тешко е да се исконтролирате. Ниеден родител не сака да се најде во таква ситуација, а поентата е дека викањето и физичкото казнување никогаш не помагаат. За среќа, постојат и други,…, Зошто позитивна дисциплина?, „Родителите не сакаат да им викаат или да ги удираат своите деца. Тоа го правиме затоа што  сме под стрес и не гледаме друг начин“, вели професорката Клавер. Доказите се јасни: викањето и удирањето едноставно не делуваат  и долгорочно може да направат повеќе штета од корист. Постојаното викање и удирање може дури и негативно да влијае на целиот…, Дружење со помалите деца, Индивидуалното време може да биде забавно – и целосно е бесплатно! „Може да ги имитирате нивните изрази, да удирате со лажици по лонците или заедно да пеете“, додава професорката Клавер. „Постојат извонредни  истражувања што покажуваат дека играњето со децата го поттикнува развојот на нивниот мозок.“, Дружење со поголемите деца, Исто како и помалите деца така и тинејџерите бараат пофалби и сакаат да се сметаат за добри. Времето поминато со вас „еден на еден“ сè уште им е важно. „Сакаат кога танцувате низ собата со нив или се впуштате во разговор за омилениот пејач“, вели професорката Клавер. „Можеби секогаш не го покажуваат тоа, но им се допаѓа. А и тоа е успешен начин за…, Совети за родителите за време на пандемијата со КОВИД-19 , Пандемијата донесе ненадејни и драстични промени во животот на семејствата при што родителите се наоѓаат директно во средиштето. Еве неколку совети што може да им помогнат да ги пребродат овие и сите други стресни периоди: 1. Пауза На сите ни е познат стресот кога нашето дете е тешко за контролирање. Во моменти како овие, да се биде присутен и да…
31 Мај 2021

Децата и младите сметаат на локалните избори

Како претставник на Фондот за деца на Обединетите нации во земјата, им се обраќам на сите што размислуваат да се кандидираат на локалните избори во октомври. Кога ги подготвувате вашите изборни програми, бидете инспирирани и водени од желбата вашите општини да ги направите подобро место за живеење за децата и младите. Децата и младите имаат право…, Пристап до квалитетни локални услуги, Истражувањата покажуваат дека пристапот до квалитетни програми за ран детски развој и учење претставува клуч за образовниот успех, како и за благосостојбата, вработливоста и социјалната интеграција. Затоа, Европската Унија постави за цел постигнување опфат на 95% од децата со  предучилишно образование, со фокус врз квалитетот. Сепак, само 20% од…, Деца и млади со попреченост, Изборната кампања ќе биде одлична можност да ги претставите вашите планови за отстранување на бариерите – не само физичките, туку и бариерите во однесувањето – коишто ги спречуваат децата и младите со попреченост подеднакво да учествуваат во сите сфери на животот во локалната заедница. Заложете се за пристапност на јавниот превоз, пристапност на…, Животна средина и климатски промени, Проблемите со животната средина ја замрачуваат иднината на децата и младите. Тие имаат право да растат и да се развиваат без да се грижат дали здравјето ќе им биде уништено од загадување. Анкетите меѓу младите покажуваат дека загриженоста за животната средина влијае врз нивната желба да мигрираат во други земји. Претстојните избори даваат можност…