21 Октомври 2020

Грижа за менталното здравје во училиштата

Започнувањето на училишната година нè натера да размислиме што можеме да предложиме за да ги подобриме нашите училишни искуства. Разгледувајќи многу идеи, сфативме дека еден од најголемите проблеми, на кој недоволно се работи во нашите училишта е поддршката на менталното здравје! Ова е важна тема отсекогаш, но сега е вистинско време да ѝ се…, Важноста на изразувањето на емоциите, Изразувањето на емоциите е важно и ни помага да сфатиме како се чувствуваме. Затоа, на сите ни е важно да имаме кому да се обратиме кога имаме потреба. За почеток, може да ни помогне разговорот со нашите пријатели, бидејќи е полесно да им се довериме ним, зашто и тие се соочуваат со слични предизвици. Но, и покрај тоа што е убаво чувството кога ќе…, Да се вратиме во подобро училиште, Навистина сакаме да се вратиме во училиште но, исто така, сакаме и да видиме некои промени, промени што ќе бидат корисни за младите. Веќе ни е јасно дека ништо нема да биде исто, но мора да се прилагодиме на оваа нова „нормала“, а за тоа да биде ефективно треба да се направат некои промени. Наш предлог е во училиштата да се воведе предмет или ден…, Грижа сега, Покрај идеите за подобро училиште имаме неколку идеи како да останеме продуктивни и како да се развиваме сѐ повеќе. Еве неколку работи кои ни помагаат додека учиме од далечина: Да бидеме креативни! Една активност може да биде цртање или прскање бои на празен лист хартија. Не е потребно да изгледа убаво, важно е да го извадиме од себе тоа што го…
26 Мај 2020

Социјализација во новата „Нормалност”

Коронавирусот значително придонесе за промена на одвивањето на скоро сите дејности од јавниот живот. Има длабоко влијание на социјализацијата- како се одвива нашето секојдневно комуницирање, дружење, играње, учење, како контактираме едни со други и учиме да се однесуваме на начин прифатлив за општеството. Зборот социјализирање доби нови форми на…, Дали можеме да ја трансформираме „новата нормалност“ во нова социјална промена за сите? , КОВИД-19 пандемијата нѐ научи да го градиме нашиот капацитет да скокнеме од нашите секојдневни рутини кога се соочуваме со криза од каква било природа. Оваа моментална смена ни се случува вертикално со мерки и одредби поставени од страна на нашите влади. Но, гледајќи го потенцијалот што нашето индивидуално однесување го има врз колективното добро…
26 Мај 2020

Лекцијата што ќе ја научиме од оваа пандемија

Младите репортери на УНИЦЕФ ја споделуваат лекцијата која тие ја научија за време на КОВИД-19 пандемијата. Нивните рефлексии нѐ потсетуваат дека сите сме заедно во ова и нивниот оптимизам ни дава надеж дека по ова ќе бидеме посилни и поиздржливи.    , Без дожд нема виножито , Ева Хаџипетрова (15), млад репортер на УНИЦЕФ  Многу размислував, што е тоа што ќе произлезе од сето ова? Еднаквост! Оваа ситуација ни покажа дека сите сме исти без разлика на нашата вера, култура, обичаи, без разлика дали сме сиромашни или богати. Вирусот едноставно не бира. Тој на некој начин нѐ поврза, ни покажа дека сите треба да се држиме…, Во секое лошо има добро , Мариа Митриќеска (15), млад репортер на УНИЦЕФ  A girl reading a book and drinking tea Maria Mitrikeska „Во секое лошо има добро” е стара изрека која јас сега ќе ја употребам како мала утеха во ова тешко, неочекувано време. Како млада тинејџерка, верувајте тешко ми е да се справам со оваа ситуација, како и сите кои го читате ова и се чувствувате…, Пандемија која ме научи да сакам , Бранислав Максимовски (15), млад репортер на УНИЦЕФ  Потребно е само малку трпение и поддршка за да ја надминеме кризава, но заедно ќе успееме. Потребно е само да ги почитуваме препораките и мерките кои ни се изречени од државата, за да се заштитиме самите себеси, луѓето кои ни се најблиски и останатите кои живеат во ова општество.  Знаеме сите…, Животот е лекција која секојдневно ја учиме и секојдневно ќе ја учиме. , Андријана Камчева (25) млад репортер на УНИЦЕФ   Луѓето се комплексни, тие го поминуваат целиот живот учејќи. Меѓутоа зошто чекаме да се случи нешто лошо за да знаеме да го цениме доброто? Зошто не можеме да ги цениме малите работи кои нè прават среќни? Досега не сум имала прилика да размислувам за многу работи што ми се случувале. Многу работи не…
26 Мај 2020

Онлајн настава: Проблеми и решенија

Како во многу земји, така и кај нас борбата против КОВИД-19 ги затвори училиштата и учењето се одвива онлајн. Обемот на материјалот, онлајн оценувањето и немањето на соодветни инструкции за зададените задачи се само дел од проблемите со кои ние се соочуваме за време на оваа пандемија. Министерството за образование и наука во соработка со УНИЦЕФ и…, Перспективата на учениците , Вистината е дека за многу ученици наставата на далечина е само формалност, а не вистинска замена за редовната настава. Одредени наставници само ги споделуваат материјалите на учениците, без да ги предаваат. Онлајн тестирањата се вршат на принцип „снајди се” пришто учениците не се стекнуваат со вистинско, долготрајно знаење. Освен тоа одредени…, Перспективата на родителите , Онлајн настава, како што знаеме е нов, непознат, поинаков начин на учење за учениците, професорите и родителите. Особено е тешко за учениците од пониските одделенија. Родителите на овие ученици често треба да го поминат  поголемиот дел од времето помагајќи им на своите деца да се снајдат со платформите, работејќи на домашните задачи и објаснувајќи…, Перспективата на наставниците  , За сега секој се однесува како да е најважно да се предаде преостанатиот материјал, да се спуштат годишните оценки и да се заврши учебната година на еден формален начин. Но, дали тоа е навистина потребно за нас како ученици? Дали тоа е вистинскиот начин како треба да се справуваме со новонастанатата ситуација? Секако дека не! Во оваа голема слика…, Наши видувања и предлози , Очигледно е дека целата ситуација влијае на сите и секој треба да најде начин да ја надмине пандемијата. Меѓутоа не смееме да дозволиме таа да му наштети на квалитетот на учење на оние во чии раце се наоѓа иднината на нашата земја. Затоа ние, како млади репортери, имајќи ја предвид проблематиката која ја истражувавме, даваме сопствено мислење и…