18 Февруари 2022

Што треба да знаете за вакцините против КОВИД-19

Февруари, 2022   Вакцините против КОВИД-19 се клучни алатки кои ќе помогнат да се стави пандемијата под контрола, во комбинација со ефективно тестирање и со почитување на превентивните мерки. Вакцините спасуваат милиони животи секоја година.  Ние ги собравме најновите стручни информации за да одговориме на некои од најчестите прашања во врска со…, Како функционираат вакцините?, Вакцините го учат нашиот имунолошки систем да создава специфични антитела против вирусите и бактериите или нивните токсини кои предизвикуваат болести. На тој начин, вашето тело се опремува за борба против нив, дури и без претходно да се разболите. Така, кога телото ќе наиде на вируси или бактерии против кои се направени вакцини, тоа веќе знае како…, Дали вакцините против КОВИД-19 се безбедни?, Да, тие мора да поминат низ ригорозни тестирања во клинички испитувања за да се докаже дека ги исполнуваат меѓународно договорените стандарди за безбедност и ефикасност. Само ако ги исполнува овие стандарди, вакцината може да добие потврда од СЗО., Како беа развиени вакцините против КОВИД-19 за толку кратко време?, Научниците успеаја да развијат безбедни и ефикасни вакцини за релативно краток временски период како резултат на комбинација на фактори кои им овозможија да го зголемат истражувањето и производството без да ја загрозат безбедноста:  Како резултат на глобалната пандемија, имаше поголем примерок за проучување и се пријавија десетици илјади волонтери…, Кои се разликите помеѓу разните видови вакцини против КОВИД-19?, Развиени се или се развиваат неколку видови вакцини против КОВИД-19, вклучувајќи:   Вакцини со деактивирани или ослабени вируси, кои користат деактивирана или ослабена форма на вирусот за да не предизвика болест, но сепак предизвикува имунолошки одговор.   Вакцини врз основа на протеини, кои користат безопасни фрагменти од протеини или протеински…, Може ли да се разболам од КОВИД-19 од вакцината?, Не. Ниту една од сегашните вакцини не содржи жив вирус што предизвикува КОВИД-19. Ова значи дека вакцината не може да нè разболи од КОВИД-19. Благите симптоми пријавени од вакцинирани лица (болка, црвенило на кожата на местото на инјектирање, главоболка и покачена телесна температура) се само доказ дека вашиот имунолошки систем е активиран. , Кои се несаканите ефекти од вакцините против КОВИД-19?, Вакцините се создадени за да ви обезбедат имунитет без опасност да се добие болеста. Не сите ги имаат, но по вакцинацијата вообичаени се некои благи до умерени несакани ефекти кои исчезнуваат сами по себе во рок од неколку дена, како што се: Болка во раката на местото на инјектирање Благо покачена телесна температура Замор Главоболки Болки во…, Дали е безбедно да примам вакцина против КОВИД-19 ако имам хронична здравствена состојба?, Ако имате какви било прашања во врска со тоа дали треба да примите вакцина против КОВИД-19, разговарајте со вашиот матичен лекар. Во моментов, лицата со следните здравствени состојби не треба да примат вакцина против КОВИД-19 за да се избегнат можните негативни ефекти: Ако имате историја на тешки алергиски реакции на која било состојка од…, Каде можам да примам вакцина против КОВИД-19?, За да добиете повеќе информации за тоа како, кога и каде да примите вакцина против КОВИД-19, посетете ја веб страницата https://kovid19vakcinacija.mk/, Колку дози вакцини против КОВИД-19 треба да се примат и во кој временски интервал?, Повеќето вакцини налагаат повеќе од само една доза. Ако се препорачува втора доза (или повеќе), целта е да се зајакне имунолошкиот систем за оптимална и подолга заштита. Секогаш е најдобро да се примат сите препорачани дози во препорачаното време. Ако примањето на втората доза не сакајќи се одложи, треба да се даде што е можно поскоро потоа, во…, Дали вакцините нудат посигурна заштита од природниот имунитет?, Важно е да се вакцинирате веднаш штом ќе ви дојде редот, дури и ако веќе сте прележале КОВИД-19. Вакцините нудат посигурна заштита од природниот имунитет. Вакцинирањето е побезбеден начин да развиете имунитет од KОВИД-19 отколку да се заразите., Дали треба да продолжам да се штитам откако ќе се вакцинирам?, Според извештаите на СЗО, невакцинираните луѓе имаат најмалку 10 пати поголем ризик од смрт од KОВИД-19 отколку некој што бил вакциниран. Исто така, постојат докази дека вакцинирањето може да помогне да се спречи ширењето на вирусот, па со тоа се штитат и луѓето околу вас. Вакцините против КОВИД-19 се многу ефикасни, но ниту една вакцина не…, Дали можам сепак да добијам КОВИД-19 откако ќе се вакцинирам? Што се „случаи на заразување и покрај примена вакцина“?, Вакцините против КОВИД-19 се многу ефикасни против сериозни симптоми на болеста и смрт, но ниту една вакцина не е 100% ефикасна. Одреден број вакцинирани луѓе може да се заразат со КОВИД-19, а тоа се нарекува инфекција и покрај примена вакцина. Во такви случаи, луѓето имаат многу поголема веројатност да имаат само поблаги симптоми. Нивната заштита…, Откако ќе се вакцинирам, колку долго ќе трае имунитетот од вакцината?, Сè уште е во тек истражувањето за да се утврди колку долго обезбедуваат заштита вакцините против КОВИД-19. Според СЗО, повеќето луѓе имаат силна заштита од сериозна манифестација на болеста и смрт најмалку шест месеци. Овој имунитет може да се намали побрзо кај некои луѓе, вклучително и кај постарите возрасни групи и оние со хронични здравствени…, Дали вакцините против КОВИД-19 штитат од Омикрон?, Во тек се истражувања за потенцијалното влијание на варијантата Омикрон врз ефикасноста на вакцините против КОВИД-19. Информациите се сè уште ограничени, но можно е да има намалување на ефикасноста на вакцините против тешки болести и смрт, како и пад во спречувањето на благи болести и инфекции. Согласно досегашните информации на СЗО, се чини дека…, Дали вакцините против КОВИД-19 може да ја променат мојата ДНК?, Не.  Дури и вакцините наречени мРНК не ја менуваат, ниту било како содејствуваат со вашата ДНК.  Вакцините мРНК им даваат инструкции на нашите клетки како да направат протеин којшто активира имунолошки одговор и потоа веднаш се раствора. Со ова се гради имунитет против вирусот кој предизвикува КОВИД-19. На тој начин, мРНК (т.е. инструкциите) од…, Дали моето дете треба да прими вакцина против КОВИД-19?, Сè поголем број вакцини сега се одобруваат за употреба кај децата, па затоа е важно да се информирате за упатствата од националните здравствени власти. Вакцините и на Модерна и на Фајзер се одобрени од СЗО за употреба кај деца на возраст од 12 години и повеќе. Во овој момент, СЗО препорачува земјите да ги вакцинираат децата само кога ќе се…, Како да разговарам со моите деца за вакцините против КОВИД-19?, Прочитајте ја нашата  статија со објаснувања  која ќе ви помогне да ја објасните оваа тема која може да биде комплицирана со зборови кои се едноставни и ќе ги смират децата., Дали мајките што дојат треба да примат вакцина против КОВИД-19?, Да, ако доите треба да ја примите вакцината. Многу е безбедна и нема никаков ризик за мајката или за бебето. Ниту една од сегашните вакцини против КОВИД-19 не содржи жив вирус, така што не постои ризик да го пренесете КОВИД-19 од вакцината на вашето бебе преку мајчиното млеко. Всушност, антителата што ќе ги создадете по вакцинацијата може да…, Дали бремените жени треба да примат вакцина против КОВИД-19?, Да, можете да се вакцинирате и ако сте бремена. Бременоста ви носи поголем ризик од тешка манифестација на болест во споредба со жените кои не се бремени. Иако има помалку достапни податоци, доказите за безбедноста на вакцините против КОВИД-19 за време на бременоста се зголемуваат и не се идентификувани никакви причини за загриженост поврзани со…, Дали вакцината против КОВИД-19 може да го наруши мојот менструален циклус?, Некои жени имаат пријавено нарушување на менструалниот циклус откако се вакцинирале против КОВИД-19. Иако податоците сè уште се ограничени, истражувањето за влијанието на вакцините врз менструалниот циклус е во тек. Зборувајте со вашиот лекар ако сте загрижени или ако имате прашања поврзани со вашиот менструален циклус., Како можам да го заштитам семејството додека не примиме вакцина против КОВИД-19?, Безбедните и ефикасни вакцини направија значителна разлика, но дури и откако ќе се вакцинираме треба да продолжиме да преземаме мерки на претпазливост  за да се заштитиме себеси и другите. Најважното нешто што можете да го направите е да го намалите ризикот од изложеност на вирусот. За да се заштитите себеси и вашите најблиски погрижете се: Да…, Што можам да направам за да се справам со дезинформациите во врска со КОВИД-19?, Дезинформациите се еден од најголемите предизвици во борбата против КОВИД-19. Познавањето на фактите е клучно за правилно да се подготвите и да се заштитите себеси и вашите најблиски.  Затоа е важно да консултирате само сигурни извори кога барате информации и совети.    Може да го проверите и HealthBuddy+ , мобилна апликација изработена од…, Мојот/ата пријател/ка или член на семејството е против вакцините за КОВИД-19. Како да разговарам со нив?, Развојот на безбедни и ефикасни вакцини против КОВИД-19 е огромен чекор напред во нашите глобални напори да ставиме крај на пандемијата. Но сè уште има некои луѓе кои се скептични или се двоумат во однос на вакцините против КОВИД-19. Можно е и вие да познавате некој кој спаѓа во оваа категорија. Разговаравме со д-р Саад Омер, директор на…