21 Октомври 2020

Грижа за менталното здравје во училиштата

Започнувањето на училишната година нè натера да размислиме што можеме да предложиме за да ги подобриме нашите училишни искуства. Разгледувајќи многу идеи, сфативме дека еден од најголемите проблеми, на кој недоволно се работи во нашите училишта е поддршката на менталното здравје! Ова е важна тема отсекогаш, но сега е вистинско време да ѝ се…, Важноста на изразувањето на емоциите, Изразувањето на емоциите е важно и ни помага да сфатиме како се чувствуваме. Затоа, на сите ни е важно да имаме кому да се обратиме кога имаме потреба. За почеток, може да ни помогне разговорот со нашите пријатели, бидејќи е полесно да им се довериме ним, зашто и тие се соочуваат со слични предизвици. Но, и покрај тоа што е убаво чувството кога ќе…, Да се вратиме во подобро училиште, Навистина сакаме да се вратиме во училиште но, исто така, сакаме и да видиме некои промени, промени што ќе бидат корисни за младите. Веќе ни е јасно дека ништо нема да биде исто, но мора да се прилагодиме на оваа нова „нормала“, а за тоа да биде ефективно треба да се направат некои промени. Наш предлог е во училиштата да се воведе предмет или ден…, Грижа сега, Покрај идеите за подобро училиште имаме неколку идеи како да останеме продуктивни и како да се развиваме сѐ повеќе. Еве неколку работи кои ни помагаат додека учиме од далечина: Да бидеме креативни! Една активност може да биде цртање или прскање бои на празен лист хартија. Не е потребно да изгледа убаво, важно е да го извадиме од себе тоа што го…