Што научивме да цениме додека седевме дома поради КОВИД-19

Семејството на Томислав увиде дека животот во домаќинство со повеќе генерации е придобивка и за време на полицискиот час се посвети на квалитетно поминати заеднички мигови

УНИЦЕФ МК
A baby on a couch in the foreground, 4 kids around the dining table in the background
Georgiev
07 Јули 2020

Пандемијата на болеста корона вирус (КОВИД-19) е од размери што луѓето не ги виделе досега. Седењето дома и полицискиот час за да се спречи ширењето го засегнаа учењето на децата, начинот на работа на нивните семејства и чувството на безбедност во домот и заедницата. И покрај опасноста, земјите од светот ги укинуваат ограничувањата. Додека се прашуваме дали некогаш ќе се вратиме на она што сме го знаеле како „нормално“, вреди да подзапреме и да видиме како да се надоврземе на она што го научивме за да изградиме подобар свет за децата.

Како новинар, фотографот на УНИЦЕФ, Томислав Георгиев, беше еден од ретките професионалци со дозвола да излезе за време на полицискиот час и да „лови моменти“ на напуштените улици на главниот град. Но, тој откри дека во вакво време, највредните слики се наоѓаат блиску до дома. Го сврте објективот во спротивна насока за да сними фотографии од сопственото семејство исполнети со љубов. Во домаќинството каде четири генерации живеат заедно, Томислав „улови“ сцени на игра, семејни прослави, споделување, истражување и учење нови вештини.

„Сфатив дека иако мислиме дека имаме многу време, на крајот на краиштата, не поминуваме доволно квалитетно време со семејството“, вели Томислав.

Photographer’s daughters Ana (7) builds towers from stone tiles that were left over from the paving of the yard.
Georgiev
Ќерката на фотографот, Ана (7), гради кули од камени плочки што останале од поплочување на дворот.

Деновите дома беа можност децата да измислат нови начини на игра и учење, да ја истражуваат непосредната околина и да искористат најмногу од она што им е на располагање. Со градењето отпорност, на децата им помагаме да се справат со тешките моменти.

After tiding up their room that served as a playground during the longest curfew lasting 61 hours, twins Ana and Kaya (7) turn the broom into a horse that they both ride on.
Georgiev
По суредувањето на собата што им беше игралиште во најдолгиот полициски час во траење од 61 час, близначките Ана и Каја (7) ја претвораат метлата во коњ на кој двете јаваат.

Полицискиот час беше и време децата да се научат на одговорност и како на свој начин да придонесат кон наоѓање решение за заедничките проблеми. „Тивкото разбирање на моите деца беше едноставно зачудувачко. Остануваме дома, нема прашања, нема барања да се излезе надвор за да се игра со другарчињата. Нивниот живот целосно се смени, а сепак се чини дека важноста на својот придонес ја сфаќаат подобро од повеќето возрасни“, вели Томислав.

Photographer’s daughters Lea (10), the twins Ana and Kaya (7) and their cousin Stela (3) use watercolors to paint stones as a gift to their grandmother.
Georgiev
Ќерките на фотографот, Леа (10), близначките Ана и Каја (7) и нивната братучетка Стела (3) користат водени боички за да насликаат камења како подарок за баба им.

За време на полицискиот час, многумина ја научија важноста на креативноста со малку ресурси и во ограничен физички простор дома. Исто така, многумина сфатија дека ситните гестови на добрина и благодарност кон другите членови на семејството помагаат да се зајакне емотивната благосостојба.

Photographer's daughter Kaja (7) learns how to sew with her eighty-seven-year-old great-grandfather Trajche in the tailors workshop they have in their family home. Kaja wants to learn how to sew dresses for her dolls.
Georgiev
Ќерката на фотографот, Каја (7), учи да шие со својот 87-годишен прадедо, Трајче, во кројачката работилница што ја имаат во семејниот дом. Каја сака да научи да шие фустани за куклите.

Некои дури и научија нови вештини, но она што е најважно е да научат да ги ценат емотивните врски меѓу различните генерации. Токму ваквите врски ни помагаат да развиеме емотивна издржливост што ни е потребна во стресни времиња.

Photographer's niece Stela (3) and cousins (photographer's daughters" Lea (10) and twins Ana and Kaja (7) are first to be seated and served Easter lunch by photographer’s wife and mother-in-law.
Georgiev
Внуката на фотографот, Стела (3), и братучетките (ќерките на фотографот, Леа (10) и близначките Ана и Каја (7)), први седнуваат и добиваат велигденски ручек од сопругата на фотографот и нејзината мајка.

„Вистина - оваа криза зеде данок на човештвото. Но, и им даде можност на различните генерации да се здружат, а можеби и започна да ги обликува нашите помлади генерации поинаку да размислуваат за својата улога, а и како ние како поединци можеме на свој начин да придонесеме кон изнаоѓање решение за колективните проблеми“, вели Томислав. 

 

 


 

УНИЦЕФ останува посветен на својата мисија да обезбеди основна поддршка, заштита и информации, како и надеж за посветла иднина за секое дете. УНИЦЕФ е обединет во јасното ветување до светот: ова ќе го пребродиме заедно, за секое дете.