Претставник

Запознајте го претставникот на УНИЦЕФ, Бенџамин Перкс

Photo of Benjamin Perks, UNICEF Representative
UNICEF/2017/Georgiev

Бенџамин Перкс е претставник на УНИЦЕФ и вршител на должноста постојан координатор на Обединетите Нации во Република Северна Македонија. Во двете функции тој се застапува за реформи кон целосно исполнување на меѓународните човекови права и за реализација на оддржливите развојни цели.

Во лично својство, тој е виш соработник во Јубилејниот центар на Универзитетот во Бирмингем, Обединетотот Кралство, што  истражува и советува за образовни политики поврзани со развојот на карактерот и социјалните и емотивните вештини.

Тој е и претседател на Регионалната советодавна група за насилство врз децата, што промовира реформи во поддршка на примарната заштита и превенција во 21 земја во Европа и Источна Азија. Претходно беше претставник на УНИЦЕФ во Црна Гора, а има служено и во Грузија, Косово, Авганистан, Индија и Албанија. Во Авганистан, помогна за координарање на кампањата Назад во училиште во северниот дел од земјата, што овозможи три милиони деца, вклучувајќи и еден милион девојчиња да се вратат во училиште, а многу од нив дури и за прв пат да одат на училиште. 

Има завршено постдипломски студии за меѓународни односи на Универзитетот во Кент, во Кентербери и неодамна заврши програма за кариера на Факултетот за образование на Харвард, за лидерство и образовни реформи.