Unë dua t’i mbështes fëmijët e mi

Aktori i njohur Miso Obradovic po përvetëson metoda të reja prindërimi falë programit “Familje të kujdesshme”.

Milica Bogdanović
Otac drži ćerku na ramenima i smiju se
UNICEF Mali i Zi/DuškoMiljanić/2022
28 Shkurt 2022

Podgoricë, 28 shkurt 2022 – Miso Obradovic është baba i dy fëmijëve. Ai është një aktor i njohur që ka mjaft kohë të lirë dhe e kalon atë me vajzën (4) dhe djalin (1) e tij. Për t'i bërë marrëdhëniet e tyre sa më të mira, ai aplikoi për programin “Familje të kujdesshme” për prindërit e fëmijëve të moshës 2-9 vjeç.

“Vajza ime qëndron në tavolinë për një kohë të gjatë gjatë drekës, një problem i zakonshëm me të cilin përballen shumë prindër, por unë nuk dija mënyrën më të mirë të mundshme për ta zgjidhur atë. Kam vendosur të aplikoj për këtë program jo vetëm për shkak të këtij problemi të veçantë, por edhe për shkak të dëshirës për të qenë prind më i mirë për fëmijët e mi”.

Miso Obradovic, aktor

Ai e pranon se u përpoq ta zgjidhte vetë këtë sfidë në mënyra të ndryshme – nga “ngashënjimi me ëmbëlsira” deri te kërcënimi i saj me ndëshkim. Megjithatë, ai e kuptoi se kjo qasje ishte e gabuar dhe nuk dha rezultat.

“Ndonjëherë, humbja durimin; herë të tjera, kisha shumë durim dhe në atë rast vaktet do të zgjasnin pafundësisht.”

Duke përdorur parimet nga programi, së bashku me këshillat e ekspertëve dhe bisedat me baballarë të tjerë që morën pjesë në program, Miso mësoi se si ta motivonte vajzën e tij ta përfundonte vaktin e saj duke përdorur stimuj pozitivë.

Duke përdorur parimet nga programi, së bashku me këshillat e ekspertëve dhe bisedat me baballarë të tjerë që morën pjesë në program, Miso mësoi se si ta motivonte vajzën e tij ta përfundonte vaktin e saj duke përdorur stimuj pozitivë.

Miso Obradovic, aktor
Otac sa ćerkom na ljuljašci
UNICEF Mali i Zi/DuškoMiljanić/2022
Aktori Miso Obradovic, me vajzën e tij (4), në Podgoricë, në shkurt 2022

Ky aktor i njohur është i mendimit se modeli i prindërimit ka ndryshuar në krahasim me kohën kur ai ishte fëmijë dhe se baballarët duan të jenë më të përfshirë në rritjen e fëmijëve të tyre.

“Dua të jem një baba që do të jetë pranë fëmijëve të tij në periudhat kritike të jetës së tyre, që do të jetë një mbështetje për ta dhe do t'u ofrojë udhëzime për vendimet që i presin në jetë.”

Miso Obradovic, aktor

Një anketë e opinionit publik e kryer nga Ipsos në mars të vitit 2021 tregon se, krahasuar me 10 vjet më parë, baballarët tani kalojnë dukshëm më shumë kohë duke u angazhuar në lojë me fëmijët e tyre; hanë me ta dhe përfshihen më shpesh në detyrimet e përditshme, si larja dhe ndërrimi i pelenave.

Zyrtarja e UNICEF-it për Zhvillimin në Fëmijëri të Hershme, Ida Ferdinandi, mendon se përfshirja e baballarëve në rritjen e fëmijëve po inkurajohet përmes programit të prindërimit “Familje të kujdesshme”, i zbatuar në Mal të Zi që nga viti 2018.

Zaposlena u UNICEF-u sjedi za računarom
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić / 2022
Prindërimi dhe kujdesi për fëmijët mund të jenë stresues, thotë koordinatorja e UNICEF-it për Zhvillimin në Fëmijëri të Hershme, Ida Ferdinandi

“Prindërimi dhe kujdesi për fëmijët mund të jenë stresues, ndërsa detyrimet profesionale dhe familjare dihet se i bëjnë edhe më stresues. Prindërve që gjenden në rrethana të tilla shpesh u mungon mbështetja e duhur, ndërsa disa mbesin fare pa mbështetje”.

Ida Ferdinandi, zyrtare e UNICEF-it për Zhvillimin në Fëmijëri të Hershme

Prandaj UNICEF-i do të vazhdojë t’i mbështesë programet e prindërimit të suksesshëm, si dhe mënyra të tjera mbështetjeje për prindërit që të mund ta bëjnë këtë udhëtim të bukur, emocionues dhe sfidues të quajtur prindërim më të lehtë për ta.

Programi “Familje të kujdesshme” zbatohet nga Shoqata “Prindërit” me mbështetjen e UNICEF-it dhe Bashkimit Evropian. Programi zgjat 12 javë, kohë gjatë së cilës prindërit punojnë në grup dhe marrin këshilla se si të gjejnë zgjidhje për problemet e tyre.

"Familje të kujdesshme" është pjesë e një sërë programesh prindërimi, objektivi i të cilave është të nxisin marrëdhënie pozitive midis fëmijëve dhe prindërve, të zhvilluara në bashkëpunim me Organizatën Botërore të Shëndetësisë, Universitetet Stellenbosch dhe Cape Town në Afrikën e Jugut, universitetet e Oksfordit dhe Bangor në MB dhe UNICEF-in.