Infermierja Vanja shërben si një mbështetje e qëndrueshme për prindërit dhe fëmijët

Falë punës në grup dhe përkushtimit, Qendra e Kujdesit Parësor Shëndetësor në Mojkovc ka qenë kampione e imunizimit rutinë për vite me radhë

UNICEF Mali i Zi
Vanja Damjanovic
UNICEF Mali i Zi/Dusko Miljanic/2022
27 Korrik 2022

MOJKOVC, 27 korrik 2022 - Valentina “Vanja” Damjanovic është kryeinfermierja për imunizimin në Qendrën e Kujdesit Shëndetësor Parësor në Mojkovc. Vanja është pjesë e një ekipi të përkushtuar, falë të cilit kjo komunë e vogël në veri të Malit të Zi po shënon norma dukshëm më të larta të imunizimit të fëmijëve në krahasim me mesataren kombëtare.

Në klinikën e vaksinimit, ekspozita gazmore në mure dhe buzëqeshjet në fytyrat e infermierëve në pediatri mirëpresin fëmijët dhe prindërit që vijnë rregullisht për të vaksinuar fëmijët e tyre kundër sëmundjeve infektive.

“Imunizimi nuk mund të bëhet si duhet pa punë ekipore” – është gjëja e parë që thotë kjo infermiere e dashur nga prindërit dhe pacientët më të rinj në Mojkovc.

Vanja me durim u shpjegon të gjithë hapat të gjithë prindërve që kanë dyshime për imunizimin – nga hyrja në Qendrën Shëndetësore Parësore deri te marrja e vaksinës..

“Fëmijët së pari kontrollohen nga pediatri dhe më pas vijnë tek unë. Ata sjellin kartën e tyre të sigurimit shëndetësor, një kartë vaksinimi ‘të verdhë’ dhe një printim nga regjistri elektronik i imunizimeve. Ne gjithmonë sigurojmë që të shkruajmë llojin e vaksinës që ka marrë fëmija në raport. Numri im i telefonit është gjithmonë në fund të letrës”, thotë Vanja.

Dom zdravlja Mojkovac
UNICEF Mali i Zi/Dusko Miljanic/2022
Puna ekipore është çelësi për rezultatet e kampionatit

Pas kësaj, ajo u shpjegon prindërve se çfarë lloj vaksine duhet të marrë fëmija, nëse ajo jepet në muskulin e krahut apo të këmbës, etj.

“Gjithmonë theksoj reagimet e pritshme negative dhe se pas disa vaksinave mund të ketë rritje të temperaturës së trupit. I përgatis duke thënë se këto janë dukuri të pritshme dhe jap këshillat e nevojshme. Fëmija dhe prindërit zakonisht kalojnë 15 minuta me ne në dhomën e pritjes. Në fund, unë gjithmonë them – çfarëdo që ju nevojitet, në çdo kohë – vetëm më telefononi dhe unë do t'ju jap këshilla. Të gjithë e pranojnë, më thërrasin, nuk ka fare problem”, tregon Vanja.

Ajo fton kolegët e tjerë që nuk janë të përfshirë drejtpërdrejt në imunizimin që gjithashtu të jenë pjesë e ekipit dhe të ndihmojnë që çdo fëmijë të jetë i mbrojtur nga sëmundjet.

Mbulimi i imunizimit në Mal të Zi nuk është në një nivel të kënaqshëm, duke pasur parasysh se objektivi i parashikuar i mbulimit i nevojshëm për mbrojtjen nga epidemitë qëndron në 95 për qind. Veçanërisht i ulët është mbulimi me dozën e parë të vaksinës kundër fruthit, shytave dhe rubeolës, i cili në nivel kombëtar në vitin 2021 në kohën e përgatitjes së raportit të Institutit të Shëndetit Publik për imunizimet e kryera ishte paksa më shumë se 18 për qind, ndërkohë që në disa komuna përqindjet e mbulimit ishin shumë më pak. Duke pasur parasysh nivelet kaq të ulëta të mbulimit me dozën e parë të vaksinës së fruthit, shytave dhe rubeolës, është e nevojshme të forcohet vazhdimisht sistemi në të gjitha nivelet e kujdesit shëndetësor për të arritur mbulimin e synuar të vaksinimit. Është gjithashtu e nevojshme që vazhdimisht të fuqizohen dhe ftohen prindërit duke i informuar ata për rëndësinë e imunizimit rutinë për të mbrojtur shëndetin e fëmijëve kundër sëmundjeve infektive të parandalueshme me vaksina.

Vakcine
UNICEF Mali i Zi/Dusko Miljanic

Sipas një sondazhi të opinionit publik të kryer në janar të këtij viti nga Ipsos, me mbështetjen e Bashkimit Evropian dhe UNICEF-it, shumica e qytetarëve janë dakord që fëmijët duhet të vaksinohen kundër shytave, fruthit dhe rubeolës (MMR), me tre në pesë qytetarë që pajtohen plotësisht me këtë pretendim. Sipas këtij sondazhi, qytetarët besojnë se ekspertët më të mirë për këtë çështje janë pediatrit dhe mjekë të tjerë dhe personeli mjekësor.

Fushata e imunizimit MMR është pjesë e një nisme shëndetësore dyvjeçare të financuar nga BE-ja dhe zbatuar nga Ministria e Shëndetësisë me mbështetjen e UNICEF-it. Qëllimi i saj është të mbështesë vendin në trajtimin efektiv të pandemisë së koronavirusit, ndërsa, në të njëjtën kohë, të sigurojë që imunizimi rutinë të ndodhë në mënyrë që të mos ndodhë një epidemi e sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat.