Imunizimi rutinor i fëmijëve vendimtar gjatë pandemisë

Ministria e Shëndetësisë, Delegacioni i BE-së në Mal të Zi, UNICEF dhe OBSH u bëjnë thirrje prindërve të sigurojnë që fëmijët e tyre të marrin vaksina rutinë ndërsa respektojnë masat e #DistanceHandsMask

UNICEF Mali i Zi
beba
UNICEF Mali i Zi/ Duško Miljanić / 2010
04 Maj 2021

PODGORICA, 29 Prill 2021 - Vaksinat funksionojnë. Dorëzimi i vaksinave COVID-19 dhe sigurimi që imunizimi rutinë i fëmijëve të ndodhë gjatë pandemisë janë kritike për shëndetin publik. Për këtë arsye, gjatë Javës Botërore të Imunizimit të këtij viti, Ministria e Shëndetësisë, Delegacioni i BE-së në Mal të Zi, UNICEF dhe OBSH po u bëjnë thirrje prindërve që të sigurojnë që fëmijët e tyre të marrin vaksina rutinë ndërsa respektojnë masat e #DistanceHandsMask.

Ministria e Shëndetësisë po bën thirrje për vaksinimin e të gjithë fëmijëve në përputhje me kalendarin e imunizimit për të shmangur krizat e reja shëndetësore për shkak të shpërthimit të sëmundjeve që mund të ishin parandaluar plotësisht.

Jelena Borovinic-Bojovic, Ministrja e Shëndetësisë e Malit të Zi

Shkalla e mbulimit të imunizimit për dozën e parë të fruthit, shytave dhe rubeolës (MMR1) ka rënë në Malin e Zi nga 90% në 2010 në një marramendëse 23.88% midis fëmijëve të lindur në 2019 të cilët supozohej të merrnin dozën e tyre të parë të vaksinës së fruthit gjatë vitit 2020.

Imunizimi i të gjithë fëmijëve duhet të bëhet paralelisht me kryerjen e vaksinave COVID-19. Vaksinat shpëtojnë 2 deri në 3 milion fëmijë çdo vit nga sëmundjet vdekjeprurëse. Vaksinat e fruthit parandaluan mbi 23 milion vdekje midis vitit 2000 dhe 2018. Ne të gjithë kemi një përgjegjësi kolektive për të bërë atë që është më e mira për fëmijët tanë dhe shoqërinë - të ndjekim imunizimet rutinë për mbrojtjen e fëmijëve tanë dhe të fqinjëve tanë.

Juan Santander, Përfaqësuesi i UNICEF-it në Malin e Zi

UNICEF dhe Delegacioni i BE-së në Mal të Zi po mbështesin Ministrinë e Shëndetësisë për të filluar një fushatë kombëtare për të rritur urgjentisht shkallën e mbulimit të imunizimit MMR në Malin e Zi.

Vaksinat shpëtojnë jetë. BE mbështet përpjekjet rutinë të imunizimit të Malit të Zi për të siguruar që të gjithë fëmijët të kuptojnë të drejtën e tyre për t'u rritur të shëndetshëm dhe për të arritur potencialin e tyre të plotë.

 

Oana-Cristina Popa, Ambasadore e BE-së

Sipas një sondazhi të kohëve të fundit nga OBSH, shumë vende ende po raportojnë ndërprerje të shërbimeve të tyre rutinore të imunizimit për shkak të pandemisë, duke hapur rrugën për shpërthime në të ardhmen dhe duke vënë në rrezik dekada progresi.

Si një iniciativë kryesore e Programit Evropian të Punës, Agjenda Evropiane e Imunizimit 2030 përcakton një kurs të ri për të adresuar pabarazitë në mbulimin e vaksinimit midis dhe brenda vendeve në rajonin e Evropës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme tani kur nivelet e mbulimit të imunizimit kanë qenë nën kërcënim.

Së bashku me vendet anëtare, partnerët tanë - UNICEF, Gavi dhe të tjerët - ne do të trajtojmë këto sfida dhe do të mbështesim rimëkëmbjen nga pandemia e COVID-19.

dr Mina Brajovic, Shefe e Zyrës së OBSH-së në Mal të Zi

Fushata e imunizimit MMR e Malit të Zi është pjesë e një iniciative shëndetësore dy-vjeçare e zbatuar nga Ministria e Shëndetësisë me mbështetjen nga BE dhe UNICEF. Qëllimi i saj është të mbështesë vendin për t'u marrë me pandeminë e koronavirusit në mënyrë efektive ndërsa, në të njëjtën kohë, duke siguruar që imunizimi rutinë të ndodhë në mënyrë që të mos ndodhë një epidemi e sëmundjeve të parandalueshme me anë të vaksinave.