Gazetarët e rinj bëjnë thirrje për solidaritet mes brezave

Dita Ndërkombëtare e Rinisë festohet në frymën e partneritetit ndër breza

UNICEF Mali i Zi
Dan mladih
UNICEF Mali i Zi/Dusko Miljanic
12 Gusht 2022

PODGORICË, 12 gusht 2022 - Të rinjtë kanë nevojë për mençurinë e gjeneratave të vjetra për të ndërtuar një shoqëri më të lumtur, më të barabartë dhe më të begatë – është mesazhi i gazetarëve të rinj të UNICEF-it dhe bashkëbiseduesve të tyre të vjetër me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë. Kombet e Bashkuara (OKB) festojnë 12 gushtin e këtij viti duke u fokusuar në solidaritetin dhe partneritetin ndër breza.

Me rastin e kësaj dite madhore globale, reporteri i ri i UNICEF-it, Vuk Živković tha se të rinjtë dhe të moshuarit duhet të flasin dhe të bëjnë gjëra së bashku.

“Të dy brezat po përballen me shumë pengesa të lidhura me moshën. Nëse bashkojmë forcat dhe luftojmë për njëri-tjetrin, ndoshta do të kishte më pak barriera të tilla.”

Vuk Živković, reporter i ri i UNICEF-it

Gjyshja e tij 80-vjeçare, Zlatana Živković ka një mesazh për veten e saj të re, kur ishte në moshën e Vuk-ut – të jetë më e guximshme. “Kisha më shumë liri, por më pak mundësi për arsimim”, theksoi ajo, duke shtuar se është e rëndësishme që të rinjtë të ndërtojnë aftësi të ndryshme.

Gazetarja e re Lana Jovanović beson se të rinjtë dhe të moshuarit nuk duhet të kenë paragjykime ndaj njëri-tjetrit, por duhet të jenë reciprokisht mbështetës.

“Të rinjtë shpesh perceptohen si dembelë, të painteresuar, pasivë – që është një mbipërgjithësim. Po kështu, gjyshërit tanë shpesh kalojnë duke u parë si konservatorë ose të pafuqishëm, gjë që është gjithashtu një stereotip.”

Lana Jovanović, reportere e të rinjve të UNICEF-it

Këtë e bën jehonë edhe 70-vjeçarja Ljubica Ljubojević. “Besimi i rrënjosur është se të rinjtë janë të pamenduar dhe të paangazhuar. Nuk mendoj se është kështu”, theksoi ajo.

Gazetarët e UNICEF-it intervistuan disa nga bashkëqytetarët e tyre të moshuar, të cilët, megjithëse nuk donin të zbulonin identitetin e tyre, kishin mesazhe të forta për të rinjtë dhe shoqërinë në përgjithësi.

76-vjeçari Miraš kishte një mesazh të shkurtër për të rinjtë “të mësojnë dhe të punojnë, e çfarë tjetër”, ndërsa 79-vjeçarja Radmila u uroi atyre që “të kenë më shumë shpresë dhe nxitje”. Kjo u përmblodh me mençuri nga 75-vjeçarja Danica duke folur për të gjithë brezat: “Uroj që shoqëria të më dojë mua dhe unë të dua shoqërinë”.

Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Rinisë sivjet, OKB-ja thërret për partneritet mes njerëzve të të gjitha moshave për të trajtuar çështjet globale. Në këtë frymë, reporterja e re e UNICEF-it Mina Bošković fton bashkëmoshatarët e saj që të jenë më të hapur për këshillat e ofruara nga të moshuarit.

“Le të pasurojmë pikëpamjen tonë për botën duke përqafuar përvojën e atyre që tashmë kanë qenë aty ku jemi tani.”

Mina Bošković, reportere e re e UNICEF-it

Video rrëfimin e gazetarëve të rinj të UNICEF-it me deklaratat e bashkëqytetarëve më të vjetër mund ta shikoni në kanalin tonë në TikTok.