COVAX dorëzon 24,000 vaksina AstraZeneca për Malin e Zi

COVAX është një mekanizëm i disponueshëm për çdo vend, përmes të cilit ata mund të i qasen në mënyrë të barabartë vaksinave kundër COVID-19 të aprovuara nga OBSH sa më shpejt të jetë e mundur

UNICEF Mali i Zi
vakcine stigle na aerodrom
GOV.ME / B.Ćupić / 2021
06 Prill 2021

PODGORICË, 28 mars 2021 - 24,000 vaksina AstraZeneca kanë mbërritur në Malin e Zi sot falë prokurimit nga Ministria e Shëndetësisë e këtyre vaksinave përmes COVAX. Ky është grupi i parë dhe më shumë janë në rrugë e sipër. Të gjitha vaksinat e prokuruara brenda COVAX lejohen nga OBSH si organizata udhëheqëse e KB në lidhje me sigurinë e vaksinave.

Kjo është vetëm një provë tjetër e solidaritetit tonë të madh dhe miqësisë së sinqertë me të gjitha vendet e Bashkimit Evropian, të cilat në këtë mënyrë kanë kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në procesin e vaksinimit në Malin e Zi. Edhe një herë ftoj dhe kërkoj nga të gjithë qytetarët që t'i përgjigjen thirrjes për vaksinim dhe të mos harrojnë se respektimi i masave epidemiologjike është rregulli i parë dhe themelor në ruajtjen e shëndetit personal dhe shëndetit të qytetarëve tanë.

Jelena Borovinić Bojović, Ministre e Shëndetësisë

COVAX është një mekanizëm i disponueshëm për çdo vend, përmes të cilit ata mund të i qasen në mënyrë të barabartë vaksinave kundër COVID-19 të aprovuara nga OBSH sa më shpejt të jetë e mundur. Ky raund global i ndarjes së COVAX përfshin shpërndarjen e 237 milion dozave të vaksinës AstraZeneca/Oxford të lejuara nga OBSH dhe Agjencia Evropiane e Mjekësisë në më shumë se 130 vende, njëri prej të cilëve është Mali i Zi.

Vakcine iz COVAX mehanizma
GOV.ME / B.Ćupić / 2021
202124,000 vaksina AstraZeneca kanë mbërritur në Malin e Zi sot falë prokurimit të Ministrisë së Shëndetësisë për këto vaksina përmes COVAX, në Podgoricë, në Mars 2021.

Shefja e Zyrës së Vendit në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në Mal të Zi, Dr. Mina Brajović, tha se kjo dërgesë është një tjetër në një seri konfirmimesh dhe përkujtimesh se mënyra për të luftuar pandeminë është përmes bashkëpunimit, solidaritetit dhe shkencës.

Në muajt e fundit, OBSH ka siguruar mbështetje për Malin e Zi, me partnerët e tij, për t'u përgatitur për një hap të rëndësishëm - nga vaksina te vaksinimi. OBSH mirëpret përpjekjet e Qeverisë së Malit të Zi dhe Ministrisë së Shëndetësisë, të udhëhequr nga Dr. Borovinić Bojović, në drejtim të planifikimit të kujdesshëm dhe përgatitjeve gjithëpërfshirëse. Si një partner strategjik, OBSH kishte privilegjin të siguronte mbështetje në këtë proces të rëndësishëm, përfshirë trajnimin e punonjësve shëndetësorë dhe zhvillimin e një Plani Kombëtar të Vaksinimit.

Dr. Mina Brajović, Shefe e Zyrës së Vendit në Organizatën Botërore të Shëndetësisë në Mal të Zi

Ajo theksoi se më shumë se 20 milion doza të vaksinës AstraZeneca janë administruar në Evropë dhe se OBSH dhe Agjencia Evropiane e Mjekësisë kanë konfirmuar se vaksina është e sigurt dhe efektive dhe parandalon COVID-19 që është duke shkaktuar një pamje të rëndë klinike dhe vdekje.

COVAX ka angazhuar UNICEF për të shpërndarë të gjitha vaksinat kundër COVID-19 në të gjithë botën, sepse UNICEF është shpërndarësi më i madh i vaksinave në botë, duke prokuruar më shumë se 2 miliardë doza vaksinash çdo vit për imunizimin rutinë.

Ministrja e Shëndetësisë Jelena Borovinić Bojović dhe Përfaqësuesi i UNICEF në Mal të Zi Juan Santander
GOV.ME / B.Ćupić / 2021
Ministrja e Shëndetësisë Jelena Borovinić Bojović dhe Përfaqësuesi i UNICEF në Mal të Zi Juan Santander gjatë mbërritjes së 24,000 vaksinave AstraZeneca në Malin e Zi sot falë prokurimit të Ministrisë së Shëndetësisë për këto vaksina përmes COVAX, në Podgoricë, në Mars 2021.

Falë shkencës, tani kemi dy mënyra plotësuese për të luftuar kundër pandemisë dhe për t'u kthyer në jetën normale. Njëra është të respektohet masa e #DistanceHandsMask, dhe tjetra është të vaksinoheni. Të dy së ​​bashku do të ulin shkallën e infeksionit, do të mbajnë të sigurt grupet me rrezik të lartë dhe do të lejojnë të gjithë fëmijët dhe të rinjtë malazezë të ndjekin me siguri parashkollat, shkollat ​​dhe aktivitetet pas shkollës dhe të kalojnë kohë me bashkëmoshatarët e tyre përsëri.

Juan Santander, Përfaqësuesi i UNICEF në Malin e Zi

Koordinatori i Përhershëm i KB në Malin e Zi, Peter Lundberg, tha se vaksinat janë bileta jonë për një kthim në jetën normale dhe rimëkëmbjen socio-ekonomike.

Vetëm së bashku mund të sigurojmë që vaksinat të arrijnë të gjithë dhe, gjatë rrugës, përpjekjet e të gjithë aktorëve janë thelbësore. Kjo është arsyeja pse unë dua të falënderoj UNICEF dhe OBSH për mbështetjen e tyre të vazhdueshme ndaj shtetit në këtë fushë, por gjithashtu të mirëpres angazhimin e fortë të Qeverisë së Malit të Zi për t'i dhënë përparësi vaksinimit dhe për të siguruar vaksinën për të gjithë njerëzit në Mal të Zi.

Peter Lundberg, Koordinator i Përhershëm i KB në Malin e Zi

COVAX është një partneritet global për të siguruar qasje të barabartë në vaksinat kundër COVID-19. Ajo drejtohet nga Gavi - një Aleancë Globale e Vaksinave, OBSH dhe CEPI me UNICEF që udhëheq përpjekjet për të siguruar dhe furnizuar vaksinat. SHBA dhe BE janë donatorët më të mëdhenj për COVAX globalisht duke kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në këtë partneritet. Në Malin e Zi, mbështetja bujare e Delegacionit të BE po i mundëson qeverisë dhe partnerëve të jenë të gatshëm për vendosjen efektive të vaksinave dhe të forcojnë sistemin e shëndetit publik të Malit të Zi gjatë pandemisë.