BE-ja dhe UNICEF-I dhurojnë donacione si mbështetje për imunizimin në Mal të Zi

Përmes projektit të financuar nga BE-ja, 1.12 milionë euro të tjera janë siguruar si mbështetje për përpjekjet e qeverisë në luftën kundër pandemisë COVID-19

UNICEF Mali i Zi
Imunizimin në Mal të Zi
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić
21 Gusht 2021

PODGORICË, 26 korrik 2021 - Me mbështetjen e organizatave ndërkombëtare si UNICEF-i dhe BE-ja, Ministria e Shëndetësisë do të jetë në gjendje të intensifikojë aktivitetet aktuale që synojnë përfundimin e pandemisë dhe rritjen e shkallës së imunizimit tek fëmijët.

"Lufta kundër pandemisë COVID-19 është kthyer në maratonë ku askush nuk mund të fitojë vetë. Solidariteti dhe ndihma e ofruar nga organizatat ndërkombëtare përfaqësojnë nxitje të madhe për ne që të durojmë dhe të tejkalojmë pandeminë. Vaksinat janë bileta jonë drejt një të ardhme të shëndetshme dhe të sigurt, kështu që po u bëj thirrje qytetarëve, veçanërisht të rinjve, që të vaksinohen dhe të jenë pjesë e zgjidhjes që do të na kthejë në zakonet tona të vjetra dhe në jetën normale ”.

Jelena Borovinić Bojović, Ministre e Shëndetësisë

Përmes projektit të financuar nga BE-ja, 1.12 milionë euro të tjera janë siguruar si mbështetje për përpjekjet e qeverisë në luftën kundër pandemisë COVID-19 dhe forcimin e shërbimeve rutinë të imunizimit.

“Pandemia COVID-19 nuk ka mbaruar, por tani ne kemi mjete efektive për ta luftuar atë. Unë i bëj thirrje të gjithëve në Mal të Zi që të vaksinohen në mënyrë që ne të mundim këtë sëmundje si dhe sëmundje të tjera me ndihmën e vaksinave”.

Oana Cristina Popa, Ambasadore e BE -së në Mal të Zi

UNICEF-i do t’i dhurojë 9,600 teste PCR për COVID-19 Institutit të Shëndetësisë Publike. Për më tepër, UNICEF-i do të dhurojë frigoriferë të ndryshëm të vaksinave dhe pajisje të tjera të nevojshme për të siguruar që vaksinat ruhen në mënyrë adekuate në të gjithë vendin, si dhe do të dhurojë 300,000 shiringa dhe gjilpëra për të mbështetur përpjekjet e imunizimit.

“Vaksinat shpëtojnë jetë. Ne duam të mbështesim Malin e Zi për të shpëtuar sa më shumë jetë që është e mundur duke i dhënë fund pandemisë përmes vaksinimit dhe respektimit të masave #DistancaDuartMaskat, si dhe duke parandaluar shpërthimet e sëmundjeve të parandalueshme dhe të rënda përmes imunizimit të rregullt të fëmijëve".

Përfaqësuesi i UNICEF -it në Malin e Zi Juan Santander
Përfaqësuesi i UNICEF -it në Malin e Zi Juan Santander
UNICEF Mali i Zi / Duško Miljanić
Përfaqësuesi i UNICEF -it në Malin e Zi Juan Santander

Vaksinat janë ndër arritjet më të mëdha të mjekësisë moderne. Nga fundi i shekullit të 18-të e deri më sot, ato kanë parandaluar shpërthimin e sëmundjeve të shumta infektive dhe kanë shpëtuar miliarda jetë. Vlerësohet se vetëm vaksina e fruthit ka shpëtuar rreth 23 milionë jetë të fëmijëve që nga viti 2000.

Lia, e cila vrau 300 milionë njerëz vetëm gjatë shekullit të 20-të, u zhduk me sukses në 1979 falë një vaksine të sigurt dhe efektive.

Poliomieliti - sëmundje e rrezikshme që ka vrarë miliona dhe ka paralizuar ose paaftësuar miliona - tani, falë vaksinave, është sëmundje endemike e rrezikshme në vetëm dy vende - Pakistan dhe Afganistan.

Tetanosi i nënave dhe të porsalindurve, i cili është fatal për të sapolindurit, falë imunizimit që përfundoi në korrik 2019, është eliminuar pothuajse plotësisht në të gjithë botën, duke mbetur në vetëm 12 vende.