Klubi shëndetësor dhe platforma e kërkimit të shokëve të dhomës – idetë fituese në konkursin për të rinj

14 Gusht 2022
Takmicenje ImaGen
Digitalizuj.me

PODGORICË, 14 gusht 2022 – Ekipet 'Bfit' dhe 'WithMe' janë fituesit e Sfidës Rinore të Generation Unlimited 'imaGen Ventures' dhe do të përfaqësojnë Malin e Zi në garën globale me 35 vende garuese. Konkursi kombëtar u bashkëorganizua nga UNICEF dhe NGA Digitalizuj.Me, nën iniciativën globale të OKB-së të nisur në vitin 2018.

'Sfida e të rinjve' është një mundësi për të rinjtë që të zgjidhin çështjet shoqërore dhe të përmirësojnë jetën e komuniteteve të tyre, të mësojnë se si të zhvillojnë dhe zbatojnë ide dhe të marrin mbështetje financiare dhe mentore.

Ekipi 'BFit' dëshiron të trajtojë çështjen e dietës së pashëndetshme dhe mungesës së stërvitjes tek të rinjtë, ndërsa ekipi 'WithMe' po zhvillon një platformë për të ndihmuar të rinjtë të gjejnë një shok dhomë ose shoqërues ideal në udhëtim.

Përfaqësuesja e ekipit 'BFit', Kristina Pavićević beson se pjesëmarrja në program ndihmon në zhvillimin e aftësive drejtuese, duke shtuar: "Ne do të bëjmë çmos për të justifikuar pritshmëritë dhe për të fituar konkurrencën globale".

Stefan Vukmanović i ekipit 'WithMe' thotë se ai u bë më shumë një lojtar ekipi, mësoi se si të zhvillonte një start-up dhe të drejtonte një biznes. “Ne kemi disa synime afatgjata përpara dhe presim që konkurrenca globale do të na ndihmojë t'i arrijmë ato synime dhe të hyjmë më shpejt në tregun e huaj dhe të përmirësojmë gamën e opsioneve 'WithMe' sa më shumë që të jetë e mundur. Ne presim ta paraqesim vendin tonë në dritën më të mirë të mundshme, për t'u rikthyer më i pasur për një përvojë të re dhe shumë njohuri”, theksoi Vukmanović.

Konsulentja e UNICEF-it, Ivana Bošković  beson se nisma globale është një mundësi e shkëlqyer për të rinjtë malazezë.

“Të rinjtë tanë meritojnë një mundësi për të mësuar, për të fituar aftësi, për të zhvilluar ide dhe për të marrë mentor dhe mbështetje financiare. Programi hedh dritë mbi mënyrën se si të rinjtë vëzhgojnë problemet rreth tyre dhe krijojnë përgjigje për t'i trajtuar ato. Konkursi është një mënyrë e mirë për t'u afruar me të rinjtë”, ka theksuar Ivana Bošković.

Menaxherja e projektit në NGA Digitalizuj.Me Bobana Radović përkujtoi se shoqata e tyre organizon Generation Unlimited – Sfidën Rinore për të tretin vit radhazi.

“Ne jemi krenarë që edhe këtë vit, përkundër të gjitha sfidave pas Covid, një interes i madh rrethoi konkursin i cili gjeneroi disa ide përrallore për të përfaqësuar Malin e Zi në konkursin global”, tha menaxherja e projektit Radović.

Ekipet e përbëra nga tre deri në pesë të rinj të moshës 16 deri në 24 vjeç nga të gjitha komunat e Malit të Zi patën mundësinë të aplikojnë për 'Sfidën Rinore'. Dhjetë ekipet e zgjedhura u ftuan për një punëtori tre-ditore që u mbajt në Petrovac në prill, bashkëorganizuar nga UNICEF Mali i Zi dhe NGA Digitalizuj.Me. Pas kësaj, pesë ekipe u shpërblyen secila nga dy mijë euro dhe u caktuan mentorë për t'i ndihmuar ata të zhvillojnë dhe zbatojnë idetë e tyre. Përveç dy skuadrave fituese, skuadrat e mbetura të shpërblyera përfshijnë 'E'o', 'Maslinari' dhe 'Interakt'.

Iniciativa e OKB-së 'Generation Unlimited' dhe partnerët – UNICEF, UNDP, Plan International, USAID dhe Organizata Botërore e Lëvizjes Scout – po ndjekin një qëllim të përbashkët për të nxitur sipërmarrjen dhe angazhimin social midis afro dy miliardë të rinjve në mbarë botën.

 

Kontakte me mediat

Dragana Žarić
Tel: +382 69 210 219

unicef.org