Nova oprema za bezbjedno skladištenje vakcina

Zahvaljujući UNICEF-u, crnogorskim zdravstvenim ustanovama obezbijeđeno 17 novih specijalnih frižidera za adekvatno skladištenje vakcina

09 Oktobar 2022
Donacija Montefarm
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2022

Podgorica, 9. oktobar 2022. – Adekvatno skladištenje vakcina od ključnog je značaja za učinkovitu imunizaciju. Zbog toga je UNICEF crnogorskim zdravstvenim ustanovama obezbijedio 17 specijalnih frižidera.

„Veoma sam zahvalan UNICEF-u što u kontinuitetu pruža podršku i pomoć zdravstvenom sistemu Crne Gore. I ovaj vid pomoći, koji omogućava bezbjedno skladištenje vakcina, od velike je važnosti za njihovu bezbjednost i dalju upotrebu“, poručio je ministar zdravlja Crne Gore Dragoslav Šćekić.

Globalno, UNICEF i partneri koriste solarnu energiju, mobilnu tehnologiju i telemetriju kako bi osigurali da vakcine stignu do sve djece bez gubitka njihove djelotvornosti zbog izlaganja ekstremnoj vrućini ili hladnom vremenu. UNICEF svake godine nabavlja opremu za hladni lanac vrijednu više od 100 miliona dolara, pomažući tako da se vakcine bezbjedno isporuče zajednicama kojima su najpotrebnije širom svijeta.

„Vakcine su najsigurniji način na svijetu za zaštitu djece od bolesti opasnih po život. Kako bi bile djelotvorne, neophodno je obezbijediti njihovo adekvatno skladištenje. UNICEF će nastaviti da podržava zdravstveni sistem Crne Gore u cilju daljeg unapređenja skladištenja i distribucije vakcina”, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Novi specijalni frižideri sa stabilizatorima napona obezbjeđuju optimalne uslove, jer rade bez značajnijih promjena temperature skladištenja čak i ukoliko se otvaraju i zatvaraju nekoliko puta dnevno. U slučaju nestanka struje, ovi frižideri omogućavaju da unutrašnja temperatura ostane stabilna tokom dužeg vremenskog perioda, čime se obezbjeđuje najviši kvalitet vakcina.

„Koristim priliku da se zahvalim organizaciji UNICEF na saradnji koja je rezultirala brojnim, izuzetno značajnim donacijama kako Montefarmu, tako i cijelokupnom sektoru javnog zdravstva u Crnoj Gori, naročito tokom pandemije kovida-19. Podrška koju smo imali kroz vrijednu donaciju komore za skladištenje, čuvanje i distribuciju vakcina, kao i prateća savremena oprema, unaprijedila je i proširila postojeći sistem 'hladnog lanca' u MONTEFARM-u“, poručio je direktor ZUACG MONTEFARM-a Goran Marinović.

Tokom protekle dvije godine, UNICEF je Crnoj Gori obezbijedio opremu, ljekove i drugi potrošni materijal za kovid-19 i imunizaciju u vrijednosti od preko 1.200.000 eura. UNICEF će i u narednom periodu nastaviti da pruža ovu vrstu podrške Crnoj Gori, uključujući i u okviru partnerstva s EU.

Kontakti za medije

Jelena Perović
Communication Officer
UNICEF Montenegro
Telefon: +382 69 225 315

Za svako dijete - zdravlje