Ljeto - prilika za odmor i nova radna iskustva za mlade

15 Jul 2022
sezonski posao
ADP Zid

PODGORICA, 15. jul 2022. – Mladi u Crnoj Gori ljeto uglavnom koriste za odmor. No mnogi se odlučuju da rade i tako, osim džeparca, koji uvijek dobro dođe, steknu nova znanja, vještine, ali i kontakte koji im mogu pomoći u budućem zapošljavanju. Oni koji ljeti rade imaju za to različite motive – nekad je to novac, nekad želja za usavršavanjem i učenjem ili pak za samostalnošću. Oni koji se nisu odlučili da traže sezonske poslove iskreno saopštavaju da je ljeto prekratko i da žele da ga iskoriste uživajući. UNICEF-ovi mladi reporteri podijelili su sopstvena iskustva i stavove o sezonskim poslovima.

Tara Simović ovoga ljeta radi kao hostesa u jednom luksuznom hotelu na primorju. Ona vjeruje da će na tom poslu unaprijediti vještine komunikacije, usavršiti njemački i francuski jezik i steći poznanstva.

„Učim se samostalnom životu, s obzirom na to da nema mame i tate u blizini da budu tu za svaku sitnicu. Ponosim se što se ne vodim time koliko novca zarađujem, već šta sve mogu da naučim dok obavljam svoj posao i na koji način mogu da primijenim stečene vještine. Svakome bih toplo preporučila da radi preko ljeta ne bi li iskusio atmosferu koja će ga oblikovati kao osobu“, ističe Tara.

Silva Dervanović do sada nije osjećala potrebu da radi tokom ljeta.

„Onda kad sam o tome i razmišljala”, kaže ona, „obično bi me sprečavale razne ljetnje aktivnosti i zanimanja.“

Vuk Živković kaže da je ljeti željan odmora od škole, kao i putovanja. Raspust, dodaje Vuk, ne traje dugo, a posao bi svakako ometao ispunjavanje ljetnjih želja.

„Takođe, iskustva mojih prijatelja koji su imali priliku da rade tokom ljeta govore da su sezonski poslovi veoma zahtjevni, a plata mala“, ističe Vuk.

Ni Emir Drešević nije do sada radio tokom ljeta. „Ne nužno zato što nijesam htio”, objašnjava on, „već nije bilo neke prilike za to, izuzev povremenog pomaganja u porodičnoj radnji.“ Emir, ipak, ističe da ima mnogo tinejdžera koji rade preko ljeta kako bi stekli iskustvo i zaradili nešto novca.

Prema podacima Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) – Zid i NVO Digitalizuj.me, organizacija koje su UNICEF-ovi partneri u sprovođenju programa „Prilike”, mladi u Crnoj Gori najviše su zainteresovani za rad u turizmu, IT sektoru, pravu, grafičkom dizajnu te marketingu.

Program „Prilike“, koji se sprovodi uz pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Fondacije TUI Care, nudi šansu adolescentima u Crnoj Gori da steknu praktično radno iskustvo. Mladi uzrasta 16–19 godina koji pohađaju 2, 3. i 4. razred srednje škole mogu se prijaviti za praktične obuke kako bi saznali više o mogućnostima za razvoj karijere i pripremili se za tržište rada.

Video mladih reportera o ljetnjim poslovima pogledajte na našem TikTok kanalu.

Kontakti za medije

Gorana Banda
UNICEF Crna Gora
Telefon: +382 69 580 694

Naša misija je da promovišemo i štitimo prava djece u Crnoj Gori.