Kvalitetna antenatalna i bolnička njega ključna za zdrav početak života

Regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Ređina De Dominićis zajedno sa ministrom zdavlja Crne Gore, dr Vojislavom Šimunom posjetila cetinjsko porodilište

20 April 2024
Posjeta regionalne direktorke UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređine De Dominićis porodilištu na Cetinju
UNICEF Crna Gora, Duško Miljanić

CETINJE, 20. APRIL 2024. – „Kvalitetna antenatalna njega ključna je za zdrav početak života”, kazala je Ređina De Dominićis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju tokom posjete cetinjskom porodilištu.

Zajedno sa dr Vojislavom Šimunom, ministrom zdavlja Crne Gore, De Dominićis se srela s majkama, novorođenim bebama i zdravstvenim radnicima u porodilištu i iz prve ruke vidjela posvećenost Crne Gore poboljšanju kvaliteta zdravstvene njege majki i novorođenčadi.

Tokom posjete, De Dominićis i dr Šimun razgovarali su o preporukama iz treće Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori. U tom izvještaju identifikovane su prilike za sprovođenje novih protokola njege majki i novorođenčadi, intenziviranje obuka za jačanje vještina zdravstvenih radnika u oblasti njege majki i novorođenčadi i poboljšavanje uslova u ustanovama, tako što će se, između ostalog, organizovati više individualnih soba za porođaje i reorganizovati bolnice kako bi postale po mjeri porodice.

„Želim da se osvrnem na odnos zaposlenih prema porodiljama koji odiše humanim, predanim i profesionalnim radom. Njihova solidarnost, predanost poslu i svakodnevni trud oko higijene prikriva velike nedostatke u ovoj bolnici, a to su neadaptirane prostorije, zastarjela aparatura i kreveti, nehumani uslovi za rad zaposlenih i boravak majke i bebe. Podrška majkama da ostvare blizak odnos pun ljubavi sa svojim bebama, dobar početak dojenja u najkraćem roku,kroz program baby friendly, moguć je samo uz potpunu adaptaciju ovog odjeljena”, kazala je majka Snežana Minićtokom razgovora o svom iskustvu u cetinjskom porodilištu s regionalnom direktorkom UNICEF-a Ređinom De Dominićis i ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom.

Majka Anita Miketić govorila je o značaju baby friendly programa.

„Izuzetno se radujem baby friendly programu. Mislim da bebi puno znači da odmah bude uz majku, a naravno i majci. Takođe, moram da napomenem koliko je bitna uloga oca u prvim trenucima rođenja bebe. Njegovo prisustvo majci uliva sigurnost i daje snagu. Mnogi očevi to smatraju neprocjenjivim iskustvom”, kazala je Miketić.

UNICEF radi s partnerima širom svijeta kako bi svim bebama i majkama obezbijedio pristupačnu, visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme trudnoće, tokom i nakon porođaja.

„Zdrav početak života zavisi od pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj njezi za majke i bebe”, poručila je Ređina De Dominićis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Unapređenje kvaliteta zaštite za sve majke i bebe, što je prije moguće i u skladu s međunarodnim standardima, prioritet je Ministarstva zdravlja Crne Gore.

„Zdravlje beba i majki i podsticajno okruženje u porodilištima, upravo po mjeri novorođenčadi i porodilja, naš je zajednički cilj koji smo riješeni da ostvarimo u narednom periodu. Iako je evidentno poboljšanje u odnosu na ranije izvještaje u ovoj oblasti, posljednja Procjena kvaliteta njege majki i novorođenčadi, koju je Ministarstvo zdravlja sprovelo uz podšku UNICEF-a, prepoznala je ključne oblasti koje treba poboljšati i dala preporuke da se kvalitet njege unaprijedi u svim ustanovama u Crnoj Gori. Zahvaljujem UNICEF-u koji je svoja ekspertska znanja nesebično podijelio sa crnogorskim zdravstvenim sistemom i doprinio unapređenju zdravstvene zaštite u ovoj oblasti”, rekao jeministar zdravlja dr Vojislav Šimun.

Kontakti za medije

Jelena Perović
Communication Officer
UNICEF Montenegro
Telefon: +382 69 225 315

O UNICEF-u

Misija UNICEF-a je promovisanje prava djece i njihove zaštite, sa posebnim fokusom na marginalizovane grupe.UNICEF, zajedno sa svojim partnerima, radi u preko 190 zemalja i teritorija kako bi životi djece bili spašeni, njihova prava odbranjena i pružena im pomoć da ostvare svoj potencijal ‒ od ranog djetinjstva do adolescencije. I nikada ne odustajemo.

Za više informacija o radu UNICEF-a posjetite: visit www.unicef.org.

Pratite UNICEF u Crnoj Gori na FacebookInstagramXLinkedInTikTok